17 üniversitedeki Rektör seçim süreçlerinde son durum!

OHAL sürecinde Rektörlük seçimlerinin kaldırılması sonucunda getirilen yeni atama sistemine göre, Yükseköğretim Kuruluna Rektör Aday Adayı olarak başvurmayan Profesörün de Rektör olma ihtimali devam ediyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ocak 2017 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
17 üniversitedeki Rektör seçim süreçlerinde son durum!

REKTÖR ATAMALARI İLE İLGİLİ YAKLAŞIK ALTI AYDIR NELER YAŞANDI ?

17 üniversitede mevcut rektörlerin görev süreleri Eylül 2016'da dolacağından Rektör Adayı Belirleme Seçimleri 26 Temmuz 2016 günü yapılacaktı. Ancak, 15 Temmuz günü başlatılan hain darbe girişimi seçimlerin de iptal edilmesine sebep oldu.

Bugüne kadar aradan geçen bu uzun sürede konu ile ilgili yaşanan süreci tarihsel olarak sırasıyla bir özetleyelim:

1- 25 Temmuz 2016 günü; Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Batman, Bitlis Eren, Çankırı Karatekin, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karamanoğlu Mehmetbey, Kırklareli, Kilis 7 Aralık, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Osmaniye Korkut Ata, Siirt ve Yalova Üniversiteleri ile birlikte toplam 17 üniversitede yapılacak Rektör Adayı Belirleme Seçimi ileri bir tarihe ertelendi.

2- Seçimlerin ertelenmesinin ardından 01 Ağustos 2016 tarihinde yaptığımız haberde; Rektörlük seçimleri ertelenen 17 üniversitede oy kullanacak öğretim üyeleri arasında FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında açığa alınanların bulunduğunu ve bu kişiler hakkında yürütülmekte olan idari soruşturmaların uzun sürme ihtimali göz önüne alındığında OHAL dönemi içerisinde Rektör atamalarında geçici bir düzenleme veya Rektörlük seçimlerinin kaldırılarak doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atama yapılması ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdik.

3- Bu tahminimiz yaklaşık üç ay sonra doğru çıktı ve Rektörlük Seçimleri 29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 85 inci maddesi ile kaldırıldı.

Mezkur kanun hükmünde kararnameyle, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinde yapılan düzenleme sonucu "Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atama yapılması" hükme bağlandı. Ayrıca, bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılabilmesine yönelik özel bir ifade de yasada yer aldı.

4- Anılan kanuni düzenlemeden sonra, Yükseköğretim Kurulu seçimleri ertelenen 17 üniversite ve 667 sayılı KHK ile İzmir'de kapatılan iki vakıf üniversitesinin devlet üniversitesine dönüştürülmesiyle kurulan İzmir Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi ile birlikte toplam 19 üniversite için Rektör Aday Adaylığı başvuru ilanını 21 Kasım 2016 tarihinde yayımladı.

5- YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A Yekta SARAÇ, 25 Kasım 2016 tarihinde yaptığı açıklamada; "Üyelerimiz, rektör seçilecek üniversiteleri ziyaret edecek, öğretim üyeleriyle, araştırma görevlileriyle ve öğrencilerle bu üniversitenin içinde bulunduğu şartları değerlendirecek." dedi.

6- YÖK Başkanının bu açıklamasından sonra, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri rektör ataması yapılacak üniversiteleri gruplar halinde ziyaret ederek; ilgili üniversitelerin öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri ve öğrencileriyle görüştü.

7- Yapılan bu görüşmelerden sonra YÖK tarafından 20 Aralık 2016 tarihinde açıklamaya baktığımızda; 19 üniversite için rektör aday adayı olarak 358 profesörün başvurduğunu, en çok müracaatın İzmir Demokrasi Üniversitesine olduğunu, en az başvurunun ise Siirt Üniversitesine yapıldığını gördük.

S.NO

ÜNİVERSİTE SAYISI

REKTÖR ADAY

ADAYI SAYISI

1

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

12

2

Ardahan Üniversitesi

13

3

Artvin Çoruh Üniversitesi

15

4

Bartın Üniversitesi

18

5

Batman Üniversitesi

10

6

Bitlis Eren Üniversitesi

9

7

Çankırı Karatekin Üniversitesi

30

8

Gümüşhane Üniversitesi

15

9

Hakkari Üniversitesi

8

10

Iğdır Üniversitesi

22

11

İzmir Bakırçay Üniversitesi

28

12

İzmir Demokrasi Üniversitesi

43

13

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi

19

14

Kırklareli Üniversitesi

20

15

Kilis 7 Aralık Üniversitesi

8

16

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

26

17

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

18

18

Siirt Üniversitesi

4

19

Yalova Üniversitesi

40

Yukarıda yaklaşık beş aylık süreci özetledikten sonra görüldüğü üzere, 29 Ekim 2016 tarihinde Rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına dair yasal düzenleme yapılmasına rağmen Rektör atamaları yeni yıla girilmesine rağmen halen gerçekleştirilmedi !

CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNULAN ÜÇ REKTÖR ADAYI KAMUOYUYLA PAYLAŞILAMAZ !

Bilindiği üzere, 15 Temmuz sürecinden önce, üniversitelerde yapılan Rektör adayı belirleme seçimlerinde en çok oyu alan altı aday, YÖK Genel Kurulu tarafından üçe düşürülerek Cumhurbaşkanlığına sunuluyor ve alınan kararlar kamuoyuyla paylaşılıyordu. Bu uygulamanın halihazırdaki yasal düzenlemeye göre yapılması çok uygun gözükmüyor !

Çünkü, yeni düzenlemede bir aylık sürede YÖK tarafından önerilen adaylardan birisinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmaması ve YÖK tarafından iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanın doğrudan atama yetkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, rektör aday adayı olarak başvuran ve YÖK tarafından kamuoyuyla paylaşılan adaylar arasından belirlenen üç kişi Cumhurbaşkanı tarafından uygun görülmeyebilir.

Bu açıdan, daha önce alışılagelmiş olduğu gibi Cumhurbaşkanlığına sunulan adayların sıralama yapılarak Yükseköğretim Kurulu tarafından kamuoyuna ilan edilmesi beklenmemelidir.

Sonuç olarak şunu da söylemek gerekirse, OHAL sürecinde getirilen yeni yasal düzenleme sonrası YÖK'e aday olarak başvurmasa dahi "ÜÇ YILINI TAMAMLAMIŞ TÜM PROFESÖRLERİN" yasal anlamda halen Rektör olarak atanma ihtimali devam ediyor. Bekleyip yakın zamanda görmek dileğiyle...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber