Tarım Bakanının danışmanı istifa etti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in danışmanı Ali Koyuncu, yolsuzluk iddiaları sonrasında istifa etti

Haber Giriş : 13 Ocak 2017 09:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tarım Bakanının danışmanı istifa etti

Turgay Akbulut'un yazısı/ Yenidönem gazetesi

Ali Koyuncu, Bursa siyaset dünyasının yakından tanıdığı isimlerden...

AK Parti'nin kuruluşundan itibaren aktif bir kimlik kazanan Ali Koyuncu, TBMM'de 23. Dönem Bursa Milletvekili olarak görev yapmıştı.

Tarım ve ticaretle uğraşan, Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset ve Liderlik Okulu'ndan mezun olan Ali Koyuncu, Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanlığı ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nde Ankara delegeliğine de seçilmişti.

Sizin anlayacağınız tarım sektörünün bu denli içinde yer alan Ali Koyuncu, son olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda danışman sıfatıyla görev yapıyordu.

Ancak Koyuncu'nun ismi, hatırlayacaksınız geçen yıl temmuz ayında CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın, hayvan ithalatıyla ilgili iddiaları Meclis gündemine taşımasıyla öne çıkmıştı.

Bakan Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verilen soru önergesinde Sarıbal, 3 Mayıs 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren hayvan ithalatı iznine dair şu iddiaları dile getirmişti:

"150 bin baş damızlık sığır, 400 bin baş besilik sığır ve 20 bin baş koyun ve keçi olmak üzere toplam 570 bin baş canlı hayvan için, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne (ESK) yüzde sıfır gümrükle ithalat izni verildi... Bu karar çerçevesinde doğrudan temin usulü ile 15 bin büyükbaş kasaplık hayvan alımı yapıldığı anlaşılmaktadır... Doğrudan temin usulüyle yaptığınız bu alımlar için kaç firmadan teklif alınmıştır, teklifleri nelerdir, hangi firma veya firmalarla sözleşme imzalanmıştır?"

Hatırlanacağı üzere aynı soru önergesinde Milletvekili Sarıbal, Kamu İhale Kurumu'nun "yurt dışı üreticiden direkt alım yapabilirsiniz" şeklindeki iznine, söz konusu alımlarda riayet edilip edilmediğinin de açıklanmasını istemiş, ardından Arslan Farm Kft. isimli şirketten alım yapılmasının doğru olup olmadığını sorgulamıştı.

Konuyla ilgili Sarıbal şu soruların cevaplanmasını istemişti:

"Sözleşmenin, Macaristan'ın Budapeşte şehrinde Hotel Seni Studium'da İsmail Koçkaya'ya ait otelde Arslan Farm Kft. ile yapıldığı doğru mudur? 2014 yılında kurulan 9 bin avro değerinde olan ve 2015 yılında 135 bin avro iş hacmi olan bir firmayla 13/06/2016 tarihinde 21 bin avro'luk anlaşma yapılmış mıdır? Bu şirketin tek ortaklı ve hiç çalışanının bulunmaması ne anlama gelmektedir? Arslan Farm Kft. bu ekonomik yapıyla 15 bin baş canlı hayvanı nasıl tedarik etmiştir? Diğer birçok tedarikçide binlerce canlı hayvan varken, bu firmadan böyle bir alımın yapılmasının gerekçeleri nelerdir? Arslan Farm Kft. isimli şirketin paravan olduğu iddia edilmektedir. 1.95 avro/kg canlı maliyet olmasına rağmen 2.55 avro'ya alım yapıldığı doğru mudur? Eğer doğru ise aradaki yaklaşık 4.8 milyon avro kar kimlere gitmiştir?"

Sarıbal'ın soru önergesinde ayrıca, Ali Koyuncu ile bakanlık müfettişi Kerim Bitlislioğlu'nun da sorumlulukları gündeme getirilmişti.

>

Şimdi sıkı durun! Böyle bir olayda adı geçen Ali Koyuncu'nun dün bakanlıktaki danışmanlık (müşavirlik) görevinden istifa etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber