Eğitim araştırmasında Türkiye sonlarda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, Türkiye, OECD ülkeleri arasında ''eğitimli nüfusu istihdam etmede son sırada'' yer alıyor.

Türk Eğitim-Sen'in, eğitim alanında Türkiye ile OECD ülkelerini karşılaştırdığı araştırmaya göre, OECD ülkelerinde kızlar erkeklere göre 0.8 yıl daha fazla eğitim görürken, Türkiye'de erkekler kızlara göre 2.1 yıl daha fazla eğitim alıyor.

OECD ülkelerinin yarısında 3-4 yaşlarındaki çocukların yüzde 70'inden fazlası okula (kreş/ana sınıfı) giderken, Türkiye'de bu oran yüzde 2.6.

Türkiye, okul süresi açısından OECD ülkeleri arasında sondan üçüncü sırada bulunuyor.

OECD ülkelerinde 15 yaş grubundakilerin ortalama yüzde 10.6'sı matematikte hipotezler oluşturmayı, uzmanlık bilgilerinden yararlanmayı, kavramlar kullanmayı içeren 5. seviye bilgi becerilerine sahip. Bu oran Hollanda'da yüzde 18.2, Belçika'da yüzde 17.5, Finlandiya ve Kore'de yüzde 16.7, Japonya'da yüzde 16.1, İsviçre'de yüzde 14.2 iken, Türkiye'de yüzde 3.1.

Türkiye ve Meksika'da 15 yaşındaki öğrenciler en temel 1. seviye bilgi becerilerini kazanabiliyor.

Araştırmaya göre, OECD ülkelerinde yüksek öğretimi bitirenlerin oranı ise Türkiye'nin ortalama 3 katı.

-EĞİTİMLİ NÜFUSUN İSTİHDAMI-

OECD ülkelerinin bir çoğunda istihdam oranları eğitim düzeyi ile birlikte artıyor.

Türkiye, eğitimli nüfusu istihdam etmede son sırada.

Eğitimli nüfusunu istihdam etmede en başarılı ülke yüzde 91 ile İsviçre olurken bu ülkeyi yüzde 87 ile İzlanda, yüzde 80 ile Norveç, yüzde 79 ile Danimarka, yüzde 75 ile Japonya ve Hollanda izliyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 54.

İstihdam oranlarındaki cinsiyet farklılığına bakıldığında; OECD ülkelerinde eğitimin tüm kademelerini tamamlamış olanların istihdam oranı erkeklerde yüzde 82, kızlarda yüzde 63. Türkiye'de ise yüksek öğretimi tamamlayanların istihdam oranı erkeklerde yüzde 78, kızlarda yüzde 26.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, araştırmayla ilgili olarak, ortaya çıkan rakamların, Türkiye'nin eğitim alanında büyük bir yapısal dönüşüm geçirmesi gerekliliğine işaret ettiğini kaydetti. Özcan, şu değerlendirmede bulundu:

''Ülkemizin eğitimde kendisini kanıtlayabilmesi ve AB ülkelerinin düzeyine erişebilmesi için eğitim sistemi baştan aşağı yenilenmelidir. Aksi taktirde Türkiye eğitim alanında son sıraları hiçbir ülkeye kaptırmayacaktır ve uluslararası alanda rekabet edemeyecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber