MEB'in 2004/1762 sayılı yazısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.U.23.U1.04-41/1762 06/01/2004

KONU: Norm Kadro Uygulaması

??????????????..VALİLİĞİNE

İLGİ: a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik.
b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

Bilindiği gibi, 16/7/1999 tarih ve 99/13184 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı ekinde 10/8/1999 tarih ve 23782 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ilgi (a) Yönetmeliğin amacı; okul ve kurumlarda eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi, atıl kapasite yaratılmaması ve var olan atıl kapasitenin ihtiyaç olan diğer okul ve kurumlara yönlendirilerek verimliliğe dönüştürülmesidir.

Ancak, bu uygulamanın ilk defa yapılmış olmasından kaynaklanan eksikliklerin giderilmesi amacıyla uygulamadan alman geri bildirimler de değerlendirilerek ilgi (a) Yönetmeliğin bazı maddelerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu noktadan hareketle Bakanlığımızca yapılan değişiklik çalışmaları tamamlanarak ilgi (b) Yönetmelik 5/11/2003 tarih ve 2003/6445 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde 30/11/2003 tarih ve 25302 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgi (b) Yönetmeliğin Geçici 2'nci maddesinde; okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının bu Yönetmelikle yapılan düzenlemeler çerçevesinde yeniden belirlenmesine ilişkin işlemlerin bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu İtibarla, yapılan yönetmelik değişikliği sonucunda okul ve kurumlarda yönetici ve branşlar itibariyle öğretmen norm kadrosunda oluşabilecek yeni duruma yönelik işlemlerin ülke genelinde birlikte başlanılması ve yürütülmesi aynı hedefe aynı zamanda ulaşılması ile uygulamada karşılaşılabilecek olumsuzlukların önlenmesi bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. Okul ve kurumların müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesine ilişkin kriterleri düzenleyen 8'inci maddede yapılan değişiklik ile okul ve kurumların müdür yardımcısı norm kadrosu belirlenmesine esas olan öğrenci sayıları aşağıya çekilmiş ve çırak, kalfa ve usta eğitimine yönelik eğitim-öğretim hizmeti veren eğitim kurumlarımıza da döner sermayeli olması veya tam gün tam yıl eğitim uygulaması yapılması durumlarına bağlı olarak ilâve müdür yardımcısı norm kadrosu verilmesi imkânı sağlandığı gibi müdür yardımcısı norm kadrosunun hiçbir şekilde 5"i geçemez hükmü de değiştirilerek bu sayı 7'ye yükseltilmiştir.

Buna göre;

İlköğretim okullarında öğrenci sayısı 601'e kadar, 601-1401'e kadar 2, 1401-2201'e

kadar 3, 2201 ve daha fazla olan okullara 4,

Ortaöğretim okullarında öğrenci sayısı 501'e kadar 1, 501-1201'e kadar 2, 1201-2001'e

kadar 3, 2001 ve daha fazla olması halinde 4,

Özel eğitim okul ve kurumlarında ( hastahane ilköğretim okulları hariç) öğrenci sayısı

51'e kadar 1, 51- 126'ya kadar 2, sonra gelen her 150 öğrenci için 1,

Mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları

ve mesleki eğitim merkezlerinde öğrenci, çırak, kursiyer sayısı (kalfa hariç) 401'e kadar 1, 401-801'e kadar 2, 801-1201'e kadar 3,1201 ve daha fazla olanlara 4,

e)Rehberlik ve araştırma merkezleri dışındaki okul ve kurumlarımızın yatılı veya

pansiyonlu, döner sermayeli olması veya tam gün tam yıl eğitim uygulaması yapılması hallerinde her özellik için 1, müdür yardımcısı norm kadrosu verilecektir.

Örnek: A ortaöğretim okulunun öğrenci sayısı 2003 olduğu varsayıldığında müdür yardımcısı norm kadrosu şu şekilde belirlenecektir.

Öğrenci sayısının 2001 ve daha fazla olması nedeniyle 4 müdür yardımcısı norm kadrosu verilecektir.

Ayrıca, bu kurumun döner sermayeli, yatılı/pansiyonlu veya tam gün tam yıl eğitim yapılması durumunda ise her bir özellik için ilave 1'er müdür yardımcısı norm kadrosu daha verileceği dikkate alındığında toplam müdür yardımcısı norm kadrosu 7 olacaktır. Ancak, bu sayı hiçbir şekilde müdür başyardımcısı hariç 7'yi geçmeyecektir.

Diğer taraftan, yeni yapılan düzenlemeyle anaokullarının öğrenci sayıları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin müdür yardımcısı norm kadrolarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

2. Sınıf öğretmenlerinin norm kadrosunun belirlenmesinde 10'uncu maddenin (a) bendine göre, ilköğretim okullarının l-5'inci sınıfındaki öğrenci sayısının en fazla 30 olarak belirlenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. Ancak, bu koşul ülke genelinde yanlış değerlendirmelere neden olduğundan yapılan değişiklik ile " 30'dan fazla'' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu maddenin (b) bendinde; özel eğitim kapsamında açılan okullar ile ilköğretim okullarının bünyesinde açılan özel alt sınıfların sınıf öğretmeni norm kadrosunun nasıl belirleneceği düzenlenmiş ise de, bazı eksikliklerin giderilmesi bakımından bu bent yeniden düzenlenmiştir

Daha önceki düzenlemede, görme, işitme ve ortopedik engellilere yönelik açılan her sınıf veya şube için 1, zihinsel engelliler her sınıf veya şube için 2, otistik çocuklar için her iki öğrenci için 1, hastane ilköğretim okulları için 2 olarak belirlenen sınıf öğretmeni norm kadrolarında herhangi bir değişiklik yapılmadan yeni düzenlemede de yer verilmiştir.

İş eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerinde her grup, sınıf veya şube için 1 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilirken, yeni düzenleme ile bu sayı 2'ye; üstün yeteneklilere yönelik açılan sınıflara 1 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilirken, bu sayı da her 25 öğrenciye 1 ve 25 öğrenciden fazla olması halinde ise 2 olarak değiştirilmiştir.

Yeni düzenlemeyle özel eğitim okul ve kurumları ile ilköğretim okullarında açılan özel alt sınıflarda ayrıca;

Birden fazla engeli olan öğrencilere yönelik açılan her sınıf veya şube için alanın

gerektirdiği engel durumu dikkate alınarak 2,

Özel eğitim okullarına (hastane ilköğretim okulları hariç) gezerek özel eğitim görevi

için 1,

Rehberlik araştırma merkezlerine görme, işitme, ortopedik ve zihinsel engelliler için

her alanda 1,

Yatılı ve pansiyonlu özel eğitim okul ve kurumlarına grup gözetimi ve eğitimi görevi

için her 25 öğrenciye 1,

sınıf öğretmeni norm kadrosu verilecektir.

Yatılı ve pansiyonlu özel eğitim okul ve kurumlarına grup gözetimi ve eğitimi için verilecek sınıf öğretmeni norm kadrosunda esas alınacak öğrenci sayısı bu okul ve kurumların sadece yatılı ve pansiyonlu öğrenci sayıları dikkate alınarak belirlenecektir.

Örnek : Ankara Yahya Özsoy İşitme Engelliler İlköğretim okulunun yatılı öğrenci sayısı 172, gündüzlü öğrenci sayısı 90, toplam 262 olduğu varsayıldığında, bu okulumuzun grup gözetimi ve eğitimi için belirlenecek sınıf öğretmeni norm kadrosunda esas alınacak öğrenci sayısı sadece yatılı olan 172 öğrenci sayısı dikkate alınacaktır.

Bu duruma göre, grup gözetimi ve eğitimi görevi için her 25 öğrenciye bir sınıf öğretmeni norm kadrosu verildiğinden bu okulumuza grup gözetimi ve eğitimi görevi için 6 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilecektir.

3. Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin norm kadrosunun belirlenmesine esas olan köy statüsündeki ve yerleşim merkezlerindeki ilköğretim okullarının 6,7,8'inci sınıf1arındaki şube sayısı ile seyyanen ders yüküne bakılmaksızın bazı genel bilgi dersleri öğretmeni norm kadrosu verilmesi öngörülmüştür. 11'inci maddesinin birinci fıkrası (a) ve (b) bentlerinde yapılan değişiklikle ilköğretim okullarının bulunduğu yerleşim yeri özelliği, şube sayısı veya branşlar yönüyle yapılan bu ayrım kaldırılarak, (eğitim bölgesi hariç) haftada 6 saatten az olmamak üzere branş türlerindeki her ders için öğretmen norm kadrosu verilecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Bu bağlamda, 11'inci maddenin sadece birinci fıkrasında değişiklik yapılarak köy statüsünde veya küçük yerleşim merkezlerindeki eğitim bölgesi kapsamında olmayan okul ve kurumlarımızın haftada en az 6 saat ders yükü bulunması halinde her türlü branştan öğretmen norm kadrosu verilmesine imkân sağlanmıştır.

Eğitim bölgesi oluşturulamayan köy veya küçük yerleşim yerlerinde;

Örnek : 7 ve 8'inci sınıfları bulunmayan ancak, 6'ncı sınıfı iki şubeli olan Atatürk İlköğretim Okulunun öğretmen norm kadrosu birinci fıkra hükmüne göre belirleneceğinden; bu okulumuzun ilköğretim okulları haftalık ders çizelgesine göre branşlar itibariyle toplam ders yükünün Türkçe 1O saat, Matematik 8 saat, Fen Bilgisi 6 saat, Sosyal Bilgiler 6 saat, Yabancı Dil 8 saat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4 saat, Resim-İş 2 saat, Müzik 2 saat, Beden Eğitimi 4 saat +Trafik ve İlk yardım Eğitimi dersleri 2 saat toplam 6 saat, İş Eğitimi 4 saat olduğu varsayıldığında;

Branşlar itibariyle 1 Türkçe, 1 Matematik, 1 Fen Bilgisi, 1 Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil 1 Beden Eğitimi öğretmen norm kadrosu verilecektir.

Bu okulun 6'ncı sınıfının 3 şubeli olması halinde ise; Türkçe branşında 15 saat, Matematik 12 saat, Fen Bilgisi 9 saat, Sosyal Bilgiler 9 saat, Yabancı Dil 12 saat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 saat, Resim-İş 3 saat, Müzik 3 saat, Beden Eğitimi 6 saat+Trafik ve İlk Yardım Eğitimi dersleri 3 saat toplam 9 saat, İş Eğitimi 6 saat olduğu dikkate alındığında,

Branşlar itibariyle, 1 Türkçe, 1 Matematik, 1 Fen Bilgisi, 1 Sosyal Bilgiler, 1 Yabancı Dil, 1 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 1 Beden Eğitimi, 1 İş Eğitimi, öğretmen norm kadrosu verilecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus 11'inci maddenin ikinci fıkrasında ''Ancak Anadolu ve fen lisesi statüsündeki okullar ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri, özel eğitim okul ve kurumları hariç'' ifadesinin dışında ikinci fıkrada herhangi bir değişiklik yapılmadığından, eğitim bölgesi oluşturulan yerlerde okul ve kurumların aynı branştaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınarak toplama dahil edilen her bir okul veya kurumun ders yükü en fazla olandan başlanarak 21 saate 1 öğretmen norm kadrosu verilecek şekilde belirlenmesine ilişkin uygulamaya devam edilecektir.

Eğitim bölgesi oluşturulan yerlerde;

Örnek : Eskişehir il merkezinde 7 eğitim bölgesi oluşturulması nedeniyle 11'inci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde belirlenen ilköğretim okullarının 6,7, 8 'inci sınıfları ile diğer

örgün ve yaygın eğitim kurumlarının öğretmen norm kadrolarının daha önce her 21 saate bir norm kadro verilerek belirlenmiş olduğundan; yeni yapılan değişiklikte de bu duruma yönelik yeni bir düzenleme yapılmadığından, bu il merkezindeki eğitim bölgelerinin genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin norm kadrolarında değişiklik yapılmayacaktır.

Özellikleri itibariyle, Anadolu ve fen liseleri statüsündeki okullar, mesleki eğitim merkezleri ile özel eğitim okul ve kurumları ayrı tutulduğundan, bu okul ve kurumların norm kadrolarının belirlenmesi aşağıdaki örnekte belirtildiği gibi yapılacaktır.

Örnek : Anadolu lisesi, fen lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi, özel eğitim okul ve kurumlarında branşlar itibariyle ders yükünün; 6-31 saate kadar olması durumunda 1, 31-42 saate kadar 2, 42'den fazla olması halinde ise her 21 saate 1, öğretmen norm kadrosu verilecektir. Ancak, hesaplama sonunda artan ders yükünün 15 saat olması halinde ise ilave bir öğretmen norm kadrosu daha verilecektir.

4. Atölye ve laboratuar öğretmeni norm kadrosunun belirlenmesine ilişkin 12'inci maddenin son fıkrasında aynı yerleşim yeri veya eğitim bölgesinde bulunan okulların aynı branş derslerinin toplanarak norm kadro belirlemesine esas alınmıştır. Ancak, bu toplamada kurumsal özellikleri nedeniyle Anadolu statüsündeki okullar hariç tutulmuş özel eğitim okullarımızın özellikleri de bu okullarımızın öğretmen norm kadrolarının müstakil olarak belirlenmesini gerektirir nitelikte olmasına rağmen yer verilmemiştir. Bu bakımdan 12'inci maddenin son fıkrasında geçen ''Ancak, Anadolu statüsündeki okullar hariç'' ifadesi yapılan değişiklik ile özel eğitim okul ve kurumları ile yeni kurulan mesleki ve teknik eğitim merkezlerini de kapsayacak şeklinde ''Ancak, mesleki ve teknik eğitim merkezi, Anadolu statüsündeki okullar ile özel eğitim okul ve kurumları hariç'' yeniden düzenlenmiştir.

Okullarımızdaki ders yükü esas alınarak atölye ve laboratuar öğretmeni norm kadrosu belirlendiğinden, öğrenci sayısının az olması nedeniyle ders yükü de az olan ancak, atölye sayısı çok ve endüstriyel eğitim yapan üretim kapasitesi geniş okullarımıza her bir atölyede atölye şefi olarak görevlendirilecek sayıda öğretmen norm kadrosu verilememiş ve atölyeler, sevk ve idaresinden sorumlu şefsiz ve hatta öğretmensiz kalmış, bu nedenle eğitim içinde üretim kapasitesi düşmüştür.

Bu olumsuzlukların giderilmesi ve öğrencilerin uygulamalı eğitim içinde daha iyi yetişmeleri için özellikle Maliye Bakanlığınca vize edilmiş sürekli işçi çalıştıran okullarımızda, her bir atölyede en azından atölyenin sorumluluğunu üstlenebilecek kadar öğretmen norm kadrosu verilmesine imkan sağlanması amacıyla, 12'inci maddesinin sonuna ''Endüstriyel eğitim yapan mesleki ve teknik okul ve kurumlardan; eğitim içinde üretim yapılan ve bu amaçla alınan sürekli işçi kadrolarında işçi çalıştıran örgün ve yaygın eğitim kurumlarının çalışan işçi sayısı ondan az olmayan bölümlerindeki atölye ve laboratuar öğretmeni norm kadrosu, aynı bölümler için 14'üncü madde uyarınca yapılan düzenlemeye göre belirlenen bölüm ve atölye şefliği sayısından az olamaz." fıkrası eklenmiştir.

Yukarıdaki fıkraya göre endüstriyel eğitim yapan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında en az sürekli 1O işçi çalıştıran bölümler için, o bölümle ilgili branşta ders yüküne göre belirlenen öğretmen norm kadrosunun yine o bölümdeki atölye sayısından az olması halinde her atölyeye bir şef görevlendirilmesine imkan sağlanması açısından atölye sayısı kadar o branştan öğretmen norm kadrosu verilecektir. Sürekli işçi çalıştırmayan mesleki ve teknik okul ve kurumlara bu fıkra hükmü uygulanmayacaktır.

Örnek : Ankara Gazi Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinin Mobilya Dekorasyon Bölümünde Mobilya Dekorasyon alanında 128 saat ders yükü bulunmaktadır. Bu ders yüküne göre 3 atölye ve laboratuar öğretmen norm kadrosu verilmesi gerekmektedir. Oysa, bölümün proje, kesim, montaj, cila, döşeme ve öğretim alanında altı atölyesi bulunmakta olup, bu atölyelerde toplam sürekli 73 İşçi çalışmaktadır.

Sürekli İşçi çalıştıran bu bölüm ve atölyelerin her birine atölye şefi görevlendirilmesi İçin söz konusu fıkra çerçevesinde mobilya ve dekorasyon alanında 1 bölüm şefi ve 6 atölye şefi olmak üzere toplam 7 öğretmen norm kadrosu verilmesi gerekmektedir.

5. Özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretim hizmetlerinin özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri sosyal ve fiziksel çevrelerinden olabildiğince ayırmadan planlandığı ve yürütüldüğü dikkate alındığında; özel eğitim kurumlarının öğrenci kapasitesi normal eğitim kurumlarının öğrenci kapasitesinden daha azdır. Buna karşın bu kurumlarda öğrencilerin özel eğitime duyacakları ihtiyaç nedeniyle rehber öğretmene duyulan ihtiyaç da fazla olmaktadır.

13'üncü maddesinin (b) bendi hükümlerine göre özel eğitim kurumları dahil öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olan okulların rehberlik servislerinde görev yapmak üzere rehber öğretmen norm kadrosu verilebilmektedir. Oysa, özel eğitim okullarında genellikle 150 öğrenciye ulaşılamadığından bu okullarımız için rehber öğretmen norm kadrosu verilememesi gibi bir sonuç doğurmuştur.

Özel eğitim okullarının özellikleri dikkate alınarak bu okullara bir rehber öğretmen norm kadrosu verilebilmesi için gerekli olan 150 öğrenci alt sınırı, yapılan düzenlemeyle 25 öğrenciye indirilmiş ikinci ve müteakip rehber öğretmen norm kadrosu verilmesi içinde öğrenci sayıları 100 ve 100'ün katları olacak şekilde düzenlenmiştir.

Örnek : Ankara Göreneller Görme Engelliler İlköğretim Okulunun 6,7,8'inci sınıflarının toplam 62 öğrenci olduğunda ( 1-5'inci sınıf öğrencileri hariç) 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilecektir.

Bu okulumuzun öğrenci sayısı lOO'e ulaşması halinde 1 rehber öğretmen norm kadrosu daha verilebilecek bunu müteakip rehber öğretmen norm kadrosu verilebilmesi İÖO'ün katlarına ulaşması halinde mümkün olabilecektir.

Ancak, bu okulumuzun yatılı olması özelliğine bağlı olarak ayrıca rehber öğretmen norm kadrosu verilmeyecektir.

ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olan kurumlara 1 rehber öğretmen, 500 ve 500'ün katlarına ulaşılması halinde ise ilave rehber öğretmen verilmesine ilişkin hüküm daha önceki düzenlenmede de yer verilmiş olması nedeniyle mevcut rehber öğretmen norm kadro sayılarında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir

Diğer taraftan, yatılı veya pansiyonlu okul ve kurumlardaki; öğrencilerin aile ortamından uzak kalmaları, okul ortamına uyum sağlamaları ve yaşları itibarıyla gelişim özellikleri de dikkate alındığında bu öğrencilerin psikolojik yapılarında bazı olumsuz gelişmeler oluşmaktadır. Bu olumsuzlukların zamanında çözümlenmesi bakımından bu okul ve kurumlara öğrenci sayılarına bakılmaksızın rehber öğretmen norm kadrosu verilmesi, bu kurumlarda öğrenim gören çocuklarımızın sağlıklı birer birey olarak yetişmelerine imkan sağlayacağından hareketle, yapılan düzenlemeyle bu tür okul ve kurumlarımızın öğrenci sayısına bakılmaksızın 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilmiştir.

Öğrenci sayısı 150'nin altında olan yatılı veya pansiyonlu ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına öğrenci sayılarına bakılmaksızın 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilecektir.

Örnek: Malatya İli Arguvan İlçesi Tatkımk Yatılı Bölge İlköğretim Okulunda (YİBO), 6, 7 , 8'inci sınıfların toplam öğrenci sayısı 85 olduğunda bu okulumuza yatılı ve pansiyonlu olması özelliğinden dolayı 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilecek, bu okulumuza ikinci rehber öğretmen norm kadrosunun verilebilmesi için öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde ilave rehber öğretmen norm kadrosu verilebilecektir.

13'üncü maddenin son fıkrasında; ''... Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2'nci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümle ilk ve ortaöğretim kurumlarına rehber öğretmen dağılımının dengeli bir şekilde yapılarak her okula en az 1 rehber öğretmen verilmesi amaçlanmıştır.Bu noktadan hareketle, rehber öğretmen norm kadroları, bir yerleşim merkezinde en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan 2'nci öğretmen norm kadrolarına atama yapılmayacaktır. Bu durum eğitim bölgesi oluşturulan yerleşim yerleri için de geçerlidir.

Örnek: A İL merkezinde bir lise, bir de çok programlı lisenin (ÇPL) bulunması halinde bu okulların rehber öğretmen norm kadro dağılımı aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

Lisenin 2, çok programlı lisenin 2 rehber öğretmen norm kadrosu olduğunda, lisenin 1 rehber öğretmenİ var İse, çok programlı lisenin de 2 rehber öğretmenİ norm kadrosu olmasına rağmen rehber öğretmenİ yok İse, çok programlı liseye en az 1 rehber öğretmen atanmadan liseye 2'İncİ rehber öğretmen ataması yapılmayacaktır.

6. Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususları düzenleyen 15'inci maddede bazı redaksiyonlar ile yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğundan madde hükümleri yeniden düzenlenmiştir.

Bu duruma göre

Bünyesinde birden fazla okul ve kurumun yer aldığı kurumlar için verilen müdür norm

kadrosu hariç, müdür norm kadrosu olmayan hiçbir okul ve kuruma müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı kadrosu verilmeyecektir. Müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesinde

esas alınan öğrenci sayılarına ana sınıfı, uygulama sınıfı ve alt özel eğitim sınıfı öğrencileri de dikkate alınacaktır.

Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;

Talim Terbiye Kurulu Kararlarına göre o branş için aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınacaktır.

Öğretmenlerin öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri dikkate alınacaktır.

Mesleki ve teknik öğretim kurumlarındaki bölüm ve atölye şefleri, öğretmen norm kadrosu içerisinde değerlendirildiğinden, branşlarına uygun ders görevlerini fiili olarak yürütmekle birlikte aynı zamanda bölüm ve atölye şefliği görevini de yerine getirmekte olduklarından, atölye ve laboratuar öğretmeni norm kadrosuna esas alınacak ders yükünün hesabında, ilgili alandaki haftalık ders saati sayısına her bölüm için 1O saat, her atölye için 6 saat

daha ilave edilecektir.

Milli Eğitim Bakan1ığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 15'inci maddesinde; İşletmelerde Meslek Eğitim yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işleyişini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevlerin ek ders görevinden sayılacağı ve öğretmenlere bu görevin ek ders saatleri içinde verileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca mesleki ve teknik öğretim kurumlarında İlgili alanın haftalık ders yüküne, İşletmelerde yapılan mesleki eğitime İlişkin haftalık ders yükü Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esasların 15'İncİ maddesi İle Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğin 267'ncİ maddesinin (c ve d) fıkra hükümlerine göre hesaplanarak eklenecektir.

İlköğretim kurumlarının 6, 7, 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarında her şube için bir öğretmene sınıf sorumluluğu verilmektedir. Sınıf sorumluluğu verilen öğretmenlerin bu görevleri ek ders görevleri içinde değerlendirildiğinden norm kadro belirlenmesinde bu süreler de dikkate alınacaktır.

Güzel sanatlar liselerimizin sanatsal eğitim derslerinden beklenen ve İstenen sonuca ulaşılabilmesi ve sınıf ortamından ayrı olarak bireysel veya grup eğitiminin gerekli olduğu derslerin yeterli öğretmenlerce yürütülmesi bakımından, bireysel eğitimi gerektiren derslerin ders yüküne, ders programlarına göre belirlenen haftalık ders saati sayısına her öğrenci için 6 saat, grup oluşturularak yürütülmesi gereken derslerin ( Koro, orkestra, vb.) haftalık ders saatİ sayısına İse her grup İçin 10 saat İlave edilecektir. Ancak, bir şubede 3'ten fazla grup oluşturulmayacak ve her gruptaki öğrenci sayısı 8'den az olmayacaktır.

Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuar derslerinin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı İle çarpımı sonucunda bulunacaktır.

Ancak, her şubede 4'ten fazla grup oluşturmamak koşuluyla gruplar;

9 uncu sınıflarda; 10-21 öğrenciye kadar , 21-31 öğrenciye kadar 2, 31-4 öğrenciye kadar 3, 41 ve daha fazla öğrenci için 4, 10,11 ve 12'nci sınıflarda; 8-16 öğrenciye kadar 1, 16-24 öğrenciye kadar 2, 24-31 öğrenciye kadar 3, 31 ve daha fazla öğrenci için 4, olacak şekilde belirlenmiştir.

Tek müdüre bağlı olarak eğitim-öğretime açılan birden fazla okul ve kurumların yönetici norm kadrosunun belirlenmesinde bu kurumların öğrenci sayılarının toplamı, belirlenen müdür yardımcısı norm kadrolarının okul ve kurumlara dağılımında ise okul ve kurumun öğrenci sayısının dikkate alınacağı, öğretmen norm kadrosunun belirlenmesindeki kriter ise ders yüklerinin toplamının esas olacağının öngörülmesi, aynı müdüre bağlı birden fazla eğitim kurumlarında birinin öğrenci sayısının daha fazla diğerinin ise az olduğunda verilecek toplam müdür yardımcısı norm kadro sayısının bu kurumlar itibariyle dağılımında bir kurumun lehine diğerinin ise aleyhine sonuç doğurmakta ancak, bu kurumlarımıza en fazla 5 müdür yardımcısı norm kadrosu verilebilmekteydi.

Yapılan düzenlemeyle; birden fazla okul ve kurumun bir müdüre bağlı olarak örgütlendiği kurumlarda; Müdür yardımcısı kadrolarının belirlenmesinde bu okul ve kurumların öğrenci sayıları ayrı ayrı, müdür başyardımcısı ve İlave müdür yardımcısı verilmesini gerektiren özellikler İse birlikte değerlendirilecek, ancak, hiçbir şekilde müdür yardımcısı norm kadro sayısı 7'yi geçmeyecektir.

Öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde bu okul ve kurumlardaki toplam ders saati sayısı esas alınacaktır.

Bünyesinde Anadolu statüsünde okul bulunan kurumların öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde; Matematik (İng.), Fizik (İng.) ve benzeri türden öğretimi yabancı dille yapılan dersler ile bunların dışında olmakla birlikte ilgili mevzuatına göre öğretmeni belli nitelikleri taşıyanlar arasından seçilen ( Meslek dersleri hariç) derslerin haftalık ders yükleri 15 saate ulaşması halinde bu dersler toplam ders saati dışında tutularak bu kurumların norm kadroları ayrı belirlenecektir.

4) Bu kurumların yönetici ve öğretmenleri, her bir okul ve kurumun aynı zamanda müşterek yöneticisi veya öğretmenidir.

* Yeni teknolojilerin proje uygulamalarıyla mesleki ve teknik eğitime aktarılması iş ve işlemlerinin proje süresinde ve sonrasında araştırma ve geliştirmeye dayalı ve çok detaylı olması ve denendikten sonra uygulamaya konulması nedeniyle, proje bölümlerinde hem eğitim-öğretim hem de araştırma-geliştirme çalışmalarının aynı anda yürütülmesi için daha fazla sayıda öğretmen görevlendirilmesi ihtiyacı doğmaktadır.

Oysa, atölye ve laboratuar dersleri öğretmenİ norm kadrosunun belirlenmesine ilişkin kriterlerin düzenlenmesine ilişkin hükümlerde, ulusal veya uluslar arası anlaşmalarla Devletimizin yükümlülük altına girdiği ikili projeler kapsamında bulunan okullar bakımından herhangi bir İstisnaya yer verilmemiştir.

Bu durumun çözüme kavuşturulması bakımından yapılan düzenlemeyle Ulusal projeler veya Bakanlığımızla uluslar arası çok taraflı ya da ikili olarak yapılan anlaşmalara/protokollere göre proje uygulaması yapılan okul veya kurumlarda projenin uygulama süresiyle sınırlı olmak kaydıyla ilgili alanın ders yüküne bakılmaksızın bu projelerde görev alacak öğretmenlerin atanmalarında kullanılmak üzere norm kadro tahsis edilecektir.

Bu kadroların ilgili kurumlara tahsis edilebilmesi için projelere ait bilgi ve belgeler ile branşlar itibariyle ihtiyaç bulunan öğretmen sayılarının Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesi Başkanlığına bildirilmesi gerekmektedir. Kadro Dairesi Başkanlığınca gerekli incelemeler ve işlemler tamamlandıktan sonra belirlenen norm kadrolar ilgili valiliklere gönderilecektir Bu kapsamda belirlenen norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler, projenin sona ermesi durumunda, öncelikle görevli oldukları okul veya kurumda branşlarındaki açık bulunan norm kadrolar ile ilişkilendirileceklerdir. Bu okul veya kurumlarda branşlarında açık norm kadro bulunmaması halinde görevli oldukları kurumlarda norm kadro fazlası konumunda bırakılabilecekleri gibi istekli olmaları halinde il içindeki veya il dışındaki okul ve kurumların açık bulunan öğretmen norm kadrolarına yer değiştirme suretiyle atama isteğinde de bulunabileceklerdir.

* Yaygın eğitim enstitüsü, hizmet içi eğitim enstitüsü, mesleki ve teknik açık öğretim okulu, açık lise ve açık ilköğretim okulu, 1'inci, 2'nci ve 6'ncı akşam sanat okulları, eğitim hizmetleri merkezinin (akşam sanat okulu), norm kadroları daha önce belirlendiğinden, mevcut yönetici öğretmen ve norm kadrolarında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Bilindiği gibi, vatandaşların istediği ve ihtiyaç duyduğu eğitimi halk eğitim merkezlerinde Devlet sunmakla yükümlüdür. Çünkü eğitimde gönüllülük esastır. Yaygın eğitim yaşam boyu eğitimi esas almakta, örgün eğitim kurumlarından yararlanamayan her yaştaki tüm vatandaşlarımıza okuma-yazma, sosyal- kültürel, meslek- teknik eğitim sunmaktadır.

Ancak, ilgi (a) Yönetmeliğin geçici 3'üncü maddesi ile halk eğitim merkezlerine öğretmen atanmasına son verilerek bu kurumlardaki faaliyetlerin usta öğreticilerle yürütülmesine karar verilmiş olması halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemiştir.

Yeni düzenlemeyle ilgi (a) Yönetmeliğin geçici 3'üncü maddesi yürürlükten kaldırılmış ve 15 inci maddesinde de değişikliğe gidilerek halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin canlandırılması ve ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla bu merkezlerin faaliyet alanlarına göre branşlar itibariyle öğretmen norm kadrosu verilmesi imkanı sağlanmıştır.

Bu düzenlemeye göre, halk eğitim merkezlerinin yönetici ve öğretmen norm kadroları ilgili Genel Müdürlük ile Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesi Başkanlığının ortaklaşa çalışmaları sonucunda belirlenerek valiliklere gönderilecektir.

7. Okul ve kurumların norm kadro sayılarının değişmesi halinde 18'inci maddeye göre, değişikliğin Haziran ayında 16 ve 17'nci maddeler doğrultusunda yeniden belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Ancak, eğitim ve öğretimin Eylül ayında başladığı, okul ve kurumların öğrenci sayıları ile ders yüklerinin bu ay içinde belirlendiği dikkate alındığında Haziran ayının norm kadro belirlemesinde sağlıklı olmadığı görülmüş ve maddede hükmünde değişiklik yapılarak Haziran ayı Eylül ayı olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, yeni okul veya yeni derslik açılması halinde ise, Eylül ayı beklenmeksizin bu okul ve kurumların öğretmen norm kadroları belirlenmesi öngörülmüştür.

Okul ve kurumların öğrenci sayılarında çeşitli nedenlerle (göç, nakil vs.) azalma olması durumunda her yıl yeniden müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesinin istikrarlı olmadığı görülerek, bu sürecin istikrarlı bir yapıya kavuşturulabilmesi ile ders yükünün azalması durumunda norm kadro fazlası öğretmenin nasıl belirleneceği ve haklarında ne gibi bir işlem yapılacağına açıklık getirmek için 18'inci maddede yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Buna göre okul ve Kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarında azalma olması durumunda:

Yönetici norm kadrosu bakımından;

? En az iki öğretim yılı beklenecek, ikinci yılın sonunda okul ve kurum müdürlüklerince öğrenci sayıları yeniden belirlenerek Eylül ayı içerisinde 16 ve 17'nci madde hükümleri çerçevesinde yeniden okul ve kurumların yönetici norm kadrosu belirlenecektir.

İkinci yılın sonunda yapılacak değerlendirmeye göre mevcut yöneticilerden değerlendirme puanı az olanlar norm kadro fazlası olarak belirlenecektir. Norm kadro fazlası olarak belirlenenler, görev yaptıkları okul ve kurumlarda branşları itibariyle açık norm kadro bulunması durumunda öncelikle bu norm kadroyla ilişkilendirilecekler, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise okul ve kurumlarında branşları itibariyle norm kadro fazlası öğretmen olarak bırakılacaklardır.

Öğretmen norm kadrosu bakımından;

? Bulundukları okul ve kurumlarda branşları itibariyle hizmet puanı az olan öğretmenler fazla konumda öğretmen olarak belirlenerek, görevli oldukları okul ve durumlarda norm fazlası öğretmen olarak bırakılacaklardır.

Norm kadro fazlası öğretmenler; ihtiyaç halinde, aynı eğitim bölgesi veya yerleşim merkezi içindeki okul ve kurumlara, ulaşım imkanları da dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Saatlerine ilişkin Esasların 19'uncu maddesi uyarınca ders görevinde veya eğitim öğretimle ilgili diğer etkinliklerde görevlendirilebileceklerdir.

? Norm kadro fazlası öğretmelerden istekli olanlar il içinde veya il dışındaki okul ve kurumların açık bulunan öğretmen norm kadrolarına yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabileceklerdir.

8. Boş kadroların kullanımımın ne şekilde yapılacağı 21'inci maddede belirtilmiş olup, söz konusu maddenin (a, b, d, e) bentleri dışında (c) bendine ilaveler yapılarak, (f, g) olmak üzere iki yeni bent eklenmiştir.

Bu duruma göre;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 77, 78. ve IO8'inci maddelerine göre bir yıldan fazla aylıksız izne ayrılma isteğinde bulunanlara (Muvazzaf askerlik için ayrılanlar hariç) aylıksız izin verilmeden önce, 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun değişik 61'inci maddesi çerçevesinde aylıksız izne ayrılma isteğinde bulunan yönetici ve öğretmenlere aylıksız izİn verilmeden önce,

Kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri ı-4'üncü derecelerde olan öğretmenlerden sağlık durumlarının öğretmenlik görevini yürütmesine engel oluşturduğu sağlık kurul raporu ile belgelendirilenlerin,

Eşleri 4855 sayılı Kanun kapsamında bulunan öğretmenler için tahsis edilen %5'lik kadrolara atanmalarında kullanılmak üzere il milli eğitim müdürlüklerine boş kadro tahsis edilecektir.

9. Bilindiği gibi, norm kadro uygulama sürecinde görevli oldukları okul ve kurumlarda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, eğitim bölgesi oluşturulan yerlerde koordinatör okullara atanmış eğitim bölgesi oluşturulamayan yerlerde de görevli oldukları okullarda norm kadro fazlası olarak bırakılmışlardır. Ancak, bu durum norm kadro fazlası öğretmenlerin atıl durumda kalmaları nedeniyle öğretmenler ve kamu maliyesi üzerinde olumsuz etki yaratmıştır.

Bu olumsuzlukların giderilmesi amacıyla halen koordinatör okullarda görev yapan norm kadro fazlası öğretmenlerin, eski okullarına norm kadro fazlası öğretmen olarak atanmalarına imkan sağlanması bakımından ilgi (b) Yönetmeliğin geçici 1'inci maddesinde;

''Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte halen koordinatör okullarda norm kadro fazlası konumda bulunan öğretmenler eski görev yerlerine norm kadro fazlası öğretmen olarak atanırlar.

Bu fazlalığın giderilmesine kadar, öğretmen fazlalığının bulunduğu branşta o okul ve kurumlara 21 'inci madde gereğince yapılan atamalar hariç, hiç bir şekilde atama yapılmaz ve ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm kadro fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.,, hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde, 2000 yılında norm kadro uygulama süreci içerisinde veya norm kadroyla İlişkilendirilmiş olmakla birlikte ders yükünün azalması veya benzerİ nedenlerle daha soma norm kadro fazlası konumuna geldiğinden koordinatör okula atanan ve halen koordinatör okullarda bulunanlar eski görev yerlerine norm kadro fazlası olarak atanacaklardır.

Bu Süreç içerisinde eski görev yerlerine dönmek istemeyenler, bulundukları eğitim bölgesi veya ilçe merkezinde branşlarında norm kadro açığı bulunan okul ve kurumlara, sıra esastan bozulmaması kaydıyla atanma isteğinde de bulunabileceklerdir.

Ancak, norm kadro fazlası olmaları nedeniyle koordinatör okula norm kadro fazlası olarak atanan ve buradan eğitim bölgesi veya yerleşim yerinde branşlarında açık norm kadro bulunan okul ve kurumlara atanarak bu okul ve kurumlardaki norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler, halen norm kadro fazlası konumunda olmadıklarından, bu hükümler gereğince eski görev yerlerine atama isteğinde bulunamayacaklardır.

Örnek : 1- Atatürk Lisesinde FİZİK öğretmeni olarak görevli İken bu okulda norm kadro fazlası konumuna gelen ve bunu müteakip o eğitim bölgesindeki koordinatör okul olarak belirlenen Cumhuriyet Lisesine atanan bir öğretmen, bu hükmün uygulanmasıyla eski görev yerİ olan Atatürk Lisesine norm kadro fazlası öğretmen olarak atanacaktır.

2- Yine aynı şekilde Atatürk Lisesinde matematik öğretmenİ olarak görevli İken norm kadro fazlası olması nedeniyle o eğitim bölgesindeki koordinatör okul olan Cumhuriyet Lisesine atanan ve daha sonra branşında açık norm bulunan Mimar Kemal Lisesinin Matematik öğretmenliğine atanarak bu okulun norm kadrosuyla İlişkilendirilen ancak, daha sonra bu okulda da ders yükünün azalması nedeniyle tekrar koordinatör okul olan Cumhuriyet Lisesine norm kadro fazlası olarak atanan bir öğretmen, bu hüküm gereğince en son görev yerİ olan Mimar Kemal Lisesine norm kadro fazlası öğretmen olarak atanacaktır.

Koordinatör okulda bulunan norm kadro fazlası öğretmenlerin eski görev yerlerine atama işlemleri yarı yıl tatili sonuna kadar tamamlanacaktır.

Norm kadro fazlası öğretmenlerin bulunduğu okul ve kurumlara, fazlalığın bulunduğu branşta (21'inci madde hariç) hiçbir şekilde öğretmen ataması yapılmayacak, norm kadro fazlası öğretmenler bu okul ve kurumlarda branşlarında açık norm kadro oluştukça bu kadrolarla ilişkilendirileceklerdir. Okul ve kurumlardaki ders dağılımı ise mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm kadro fazlası öğretmenler arasında ayrım yapılmaksızın ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılacaktır.

Norm kadro fazlası öğretmenler ihtiyaç halinde, aynı eğitim bölgesi veya yerleşim merkezi içindeki okul ve kurumlara ulaşım imkanları da dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 19'uncu maddesi uyarınca ders görevinde veya eğitim öğretimle ilgili diğer etkinliklerde görevlendirilebileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yönetmelik değişikliği nedeniyle okul ve kurumlarda yönetici ve öğretmen norm kadrolarında değişiklik olması durumunda değişikliklere ilişkin norm kadro güncelleme işlemleri İntranet ortamında http://ilsis.meb.gov.tr/ adresindeki NORM İŞLEMLERİ bölümünden yapılacaktır.

Güncelleme ve kontrol işlemleri ile ilgili personel, il milli eğitim müdürlüklerinde görevli İLSİS Ağ Sistem Yöneticilerinden kullanıcı adı ve şifresi alacaklardır. ilsis yöneticileri de yönetici modülünden görevli personelin modülü kullanabilmeleri için yetkilendireceklerdir.

Branşlar itibariyle norm kadro değişiklikleri 07/01/2004 günü çalışma saati başlangıcından 09/02/2004 günü çalışma saati bitimine kadar resmi tatil günleri de dahil program açık tutulacak, 09/02/2004 günü çalışma saati bitiminde sistem veri girişine kapatılarak, Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesi Başkanlığınca veri tabanı incelenip, herhangi bir olumsuzluğu veya yanlışlığı bulunmayan okul ve kurumlara ait yeni belirlenen yönetici ve branşlar itibariyle öğretmen norm kadroları onaylandıktan sonra valiliklere gönderilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür

DAĞITIM:

Gereği:

B Plânı A Plânı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber