Erken evlenip şiddetle ayrılıyoruz

TÜİK Aile Yapısı Araştırması sonuçları açıklandı. 18 yaş altı evlilikler, eş seçimi, aile içi iletişim gibi konularda çarpıcı rakamlar ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye en çok 20-24 yaş aralığında evlenip ilgisizlik ve şiddet nedeniyle boşanıyor. Yüzde 12 ise hiç görüşü sorulmadan evlendiriliyor

Haber Giriş : 19 Ocak 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erken evlenip şiddetle ayrılıyoruz

Türkiye'nin aile yapısı profili ortaya çıkarıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da katkıda bulunduğu İstanbul, Ankara ve İzmir ayrıntısında yapılan Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 yılı Aile Yapısı Araştırması'nda çarpıcı sonuçlar elde edildi. Buna göre, evliliğini 18 yaşından önce yapan kadınların oranı yüzde 28,2, erkeklerin oranı ise yüzde 5,6 olarak belirlendi. Rızası dışında evlenenlerin oranı ise yüzde 12,1 ile dudak uçuklattı. Araştırma sonuçları şöyle:

İlk evlilik 20-24 yaşta: İlk evlilikler yüzde 37,5'i 20-24 yaş aralığında gerçekleştirildi. 18 yaşından önce yapılan ilk evliliklerin oranı ise yüzde 17,9 oldu. Kadınlar için en uygun ilk evlenme yaşı yüzde 46,9 ile 20-24, erkekler için ise yüzde 53,9 ile 25-29 yaş arası olarak belirtildi.

Yüzde 7 kaçarak evlendi: Ülke genelinde ilk evliliklerin yüzde 47,8'inin görücü usulü ve kendi rızası ile yüzde 12,1'inin ise görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan gerçekleştiği görüldü. Görüşü sorulmadan evlenen kadınların oranı yüzde 14,8, erkeklerin oranı ise yüzde 9 olarak belirlendi. Kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenenlerin oranı yüzde 2,5, kaçma veya kaçırılma ile evlenenlerin oranı ise yüzde 7 oldu. Bireylerin öğrenim durumu yükseldikçe kendi seçimi ile evlenenlerin oranının arttığı tespit edildi.

Hem resmi hem dini nikah: Araştırmaya göre bireylerin yüzde 97,1'i hem resmi hem de dini nikah yaptı. Sadece resmi nikah yapanların oranı yüzde 1,8, sadece dini nikah yapanların oranı ise yüzde 1,1 olarak hesaplandı.

Evlilikleri ilgisizlik bitirdi: Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni yüzde 50,9 ile "sorumsuz ve ilgisiz davranma" olarak belirlendi. Bunu, yüzde 30,2 ile "evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama" ve yüzde 24,3 ile "eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması" sorunu izledi. Eşler arasında en fazla problem yaşanan konu yüzde 5,9, yüzde 5,4 ile ailece birlikte vakit geçirmeme ve yüzde 5,3 ile sigara alışkanlığı olarak belirlendi. En az sorun ise yüzde 1 ile eğlence, alkol alışkanlığı ve yüzde 1,1 ile arkadaşlar, görüşülen kişiler oldu.

Yüzde 36 şiddet gördü: Boşanma nedenleri cinsiyetlere göre incelendiğinde en önemli sorun her iki cinsiyet için de sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu. Bu oran, kadınlar için yüzde 61,5, erkekler için ise yüzde 40,2 olarak tespit edildi. Kadınlar için bunu yüzde 42,6 ile "evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama", yüzde 36,4 ile "dayak veya kötü muamele" takip etti. Erkekler için ise yüzde 24,5 ile "eşin ailesinin aile içi ilişkilere karışması" ve yüzde 24 ile "eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması" diğer nedenler olarak sıralandı.

KADIN 2, ERKEK 3 ÇOCUK İSTİYOR

Bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısının yüzde 32 ile 2 çocuk olduğu görüldü. Kadınların en fazla istediği ideal çocuk sayısı yüzde 33,1 ile 2, erkeklerin en fazla istediği ideal çocuk sayısı ise yüzde 31,6 ile 3 oldu.

EV İŞİ BİR KİŞİDE

Türkiye'de ev işleri, araştırma sonuçlarına göre bir kişi üzerinde. Hanedeki badana veya boya dışındaki ev işlerini genellikle bir hane halkı ferdi yaptı. Söz konusu işler sırasıyla yüzde 98 ile sofranın kurulup kaldırılması, yüzde 97,8 ile akşamları çay servisi yapma ve yüzde 97,5 ile bulaşık yıkama olarak belirlendi. Çocukların gündüz bakımını ise hanelerin yüzde 86'sında anneler üstlendi. Gündüz bakım sorumluluğunu anneden sonra yüzde 7,4 ile en fazla anneanne veya babaanne aldı. Bakımın, kreşte veya anaokulunda sağlanma oranı yüzde 2,8, bakıcı tarafından yerine getirilme oranı yüzde 1,5 oldu.

AZARLAYARAK CEZA VERİLİYOR

Son bir yıl içerisinde anne ve babaların çocuklarına verdikleri en yaygın ceza türü yüzde 72,6 ile azarlama oldu. Bunu, yüzde 48,7 ile interneti yasaklama ve yüzde 40,8 ile televizyon izlemesine izin vermeme cezaları izledi. Anne ve babaların çocuklarına verdikleri cezalarda en düşük payı yüzde 8,9 ile odaya kapatma oldu. Bunu, yüzde 14,2 ile harçlığını kesme ve yüzde 14,3 ile arkadaşları ile görüştürmeme cezaları izledi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber