Teklifin onsekizinci maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi, 343 oyla kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2017 03:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teklifin onsekizinci maddesi kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda, 18. madde 343 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 488 milletvekili katıldı.

Maddeye 343 kabul, 142 ret oyu çıktı. 2 oy boş kullanılırken, 1 oy geçersiz sayıldı.

Kabul edilen maddeye göre, Anayasa'daki "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

-Özel, Türkeş ve Erbakan'ı dinletti

Bu arada madde üzerinde verdiği önergesi üzerinde söz alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, CHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasında ciddi tutarsızlık gösterdiğini, anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalarda "en azından bu günahını afettirdiğini" söyledi. Sancar, aynı sağduyuyu AK Parti milletvekillerinden de beklemenin hakları olduğunu ifade etti.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sataşma gerekçesiyle söz aldı.

"Bir kutuyla, hafıza ve vicdan kutusuyla" kürsüye çıktığını söyleyen Özel, "Duyacağınız ses sizi rahatsız etmeyecek, bunu kendi iç sesiniz olarak dinlemenizi umut ediyoruz." dedi.

Daha sonra Özel, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş'in sesinden başkanlık sistemini eleştiren ifadelerini dinletti. Özel, Erbakan'ın AK Parti Grubu'na, Türkeş'in de MHP Grubuna seslendiğini kaydetti.

Daha sonra teklifin tümü üzerinde gizli oylamaya geçildi.

TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi, 343 oyla kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, teklifin son maddesi olan 18'inci maddenin oylanmasına geçildi.

TBMM Genel Kurulunda, teklifteki maddelerin hangi tarihlerde yürürlüğe gireceğini düzenleyen 18'inci maddenin gizli oylamasına başlandı.

TBMM Genel Kurulunda, teklifteki maddelerin hangi tarihte yürürlüğe gireceğini düzenleyen 18'inci madde üzerinde önergeler verildi. Milletvekilleri bu önergeler üzerine söz aldı.

Maddeye göre, "cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, beraber yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihten itibaren geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber