Son oylama böyle geçti

Ak Parti'nin parlamenter sistemden 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' adıyla başkanlık sistemine geçilmesini de sağlayacak 18 maddelik anayasa değişiklik teklifi dün sabahın ilk saatlerinde tamamlanmasıyla TBMM'den geçti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2017 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Son oylama böyle geçti

Tarihi görüşmelerin son turu, önceki gün akşam saatlerine doğru başladı. Anayasa gereği iki tur üzerinden yapılan teklif görüşmeleri, 9 Ocak'ta başlayan ve 21 Ocak'ta tamamlanan görüşmelerin son gününde, tansiyon kadın vekiller arasında yaşanan kavganın gündeme gelmesiyle yükseldi. Ak Partililerin teklif üzerine verdikleri önergeleri çekmesine tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Genel Kurul'u yöneten Ayşenur Bahçekapılı'ya "1. maddeden şu ana kadar AKP grubunun her madde üzerinde beş önerge verdiğine, beşini de geri çektiğine şahit oluyoruz. Küçük bir hesapla, her maddede konuşmaların yüzde 70'ini AKP grubu bu şekilde engellemiş durumdadır. Bunu bir hülle olarak değerlendiriyorum, siyasi etiğe ve ahlaka da uygun bulmuyorum" dedi. Bahçekapılı, bunun devamlı yapılan bir uygulama olduğunu savunurken Atıcı "Yanlıştır efendim" karşılığını verdi.

'A'dan Z'ye sunsun'

CHP İstanbul milletvekili İlhan Cihaner, "Ekonomiyi düzeltmek için doları terörist ilan ediyorsunuz. Güvenliği düzeltmek için Musa Kart ve Atilla Taş'ı, Suriye ve dış politikayı düzeltmek için Kadri Gürsel ve Hüsnü Mahalli'yi, Fetullahçı yapılanmayı çökertmek için Ahmet Şık'ı, Kürt sorununu çözmek için Ahmet Türk'ü ve HDP Eş başkanlarını tutukluyorsunuz; bir de bunlara CHP'yi bulaştırmaya çalışıyorsunuz" dedi. CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan, "Anayasa yapıcılar meclisi" kurulmasını teklif ederek, "Bu Meclis bir yıl çalışsın, bize A'dan Z'ye bir anayasa sunsun" dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir kutuyla, hafıza ve vicdan kutusuyla" kürsüye çıktığını belirterek, "Duyacağınız ses sizi rahatsız etmeyecek, bunu kendi iç sesiniz olarak dinlemenizi umut ediyoruz" dedi. Özel, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş'in sesinden başkanlık sistemini eleştiren ifadelerini dinletti. Özel, Erbakan'ın Ak Parti grubuna, Türkeş'in de MHP grubuna seslendiğini kaydetti. Madde oylamaları tamamlandıktan sonra teklifin tümü üzerinde gizli oylamaya geçildi.

Bahçeli alkışlamadı

Teklifin tümü üzerindeki gizli oylamaya 488 vekil katıldı. 339 kabul, 142 ret oyu kullanıldı; 5 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı. Bahçekapılı, oylama sonucunu açıklamadan önce, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu söyledi. Bahçekapılı, oyların usulüne göre kullanıldığını ve teklifin kabul edildiğini duyurdu. Ak Partili milletvekilleri, sonucu ayakta alkışladı. Yıldırım, teşekkür konuşması yapmak üzere kürsüye geldi. Ak Partili vekiller, Yıldırım'ı ayakta dinledi. Bahçeli, sonucu ve Yıldırım'ın konuşmasını alkışlamadı. Yıldırım, daha sonra Ak Partili vekillerle birlikte Bahçeli'nin yanına gitti. Bahçeli ve Yıldırım'ın tokalaşma anını Ak Partili vekiller ayakta alkışladı. CHP Grup Başkanvekili Özel, Yıldırım'a "Böyle bir şey olmaz, neyin konuşması bu?" dedi. Yıldırım'ın konuşması sırasında CHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'ndan çıktı.

Yıldırım: Söz milletin

Yıldırım, Genel Kurul'daki konuşmasında şunları kaydetti: "Günün bu ilk saatlerinde hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. bugün burada bir Anayasa değişikliği yapmadık bir Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini yaptık. Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek olan aziz Türk milletidir. Bugün vekiller olarak bize verilen görevi yaptık işi asıl sahibine, millete tevdi ediyoruz. Şimdi söz milletindir, karar milletindir. Yetki milletindir, mühür milletin elindedir. Milletimiz bu konuda son sözü söyleyecek, son kararı verecektir.

Türk milleti cumhuriyete, cumhuriyetin değer ve kazanımlarına aşık bir millettir. Bu aziz millet, 23 Nisan 1920'de bu yüce Meclisi kurdu. Kahramanca bir kurtuluş mücadelesi verdi, istiklalini bizatihi kendisi kazandı. Bu yüce millet, 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etti; cumhuriyete sahip çıktı, korudu kolladı, büyüterek bugünlere getirdi. 15 Temmuz gecesi bu necip millet, Gazi Meclis'iyle birlikte hükümetini, devletini, ülkesini canı pahasına korudu, dünyanın hayranlığını kazandı. Cumhuriyet tarihimiz boyunca da Türk milleti sandık her önüne geldiğinde işte o engin ferasetiyle, her zaman en doğru kararı verdi. Şundan hiçbirimizin şüphesi olmasın: Millet bu Anayasa değişikliği konusunda da en doğru kararı mutlaka verecektir. Türkiye için en doğru tercihi yapacaktır. Milletin vereceği karar en isabetli karar olacaktır. Şüpheniz olmasın, millet her şeyin en iyisini bilendir.

'Teşekkür ediyorum'

Bu anayasa değişikliği görüşmelerinin süresinde çok özverili çalışmalar oldu. TBMM çalışanlarına, bu Meclis çatısı altında hizmet veren herkese teşekkür ediyorum. Siyasi partilerimizin genel başkanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Elbette, en büyük teşekkür yüce Türk milletinindir. Artık karar milletimizindir. Şimdiden bu anayasa değişikliğinin Türkiye'nin aydınlık yarınları için uğurlu, kademli olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."

Bahçeli: Hayırlı olsun

Teklifin tümü üzerindeki oyunu kullandıktan sonra çıkışta gazetecilerin sorusunu yanıtlayan MHP lideri Bahçeli "Milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Türk milleti, yapacağı kendi değerlendirmesiyle de yine milletimize bir fayda sağlayacaktır"

diye konuştu.

'7 Şubat'ta dipdiri olun'

Ak Parti grubu, anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından sabaha karşı Yıldırım başkanlığında basına kapalı toplandı. Yıldırım'ın bu konuşması daha sonra basınla da paylaşıldı. Yıldırım, milletvekillerine "Siz bugün burada, bu gazi Meclis'te bir kez daha tarih yazdınız" dedi.

"Sayın Devlet Bahçeli, bu sistemin gerekliliğini gördü ve bu sürece büyük destek verdi" diyen Yıldırım özetle şunları kaydetti: "Grubumuz için çok şey söyledim ancak başından beri bir şey söyledim: 'Bizim grubumuz kaya gibidir, bir parça bile kimse koparamaz. Grubumuza güveniyoruz, grubumuz üzerindeki oynanan oyunları kınıyoruz' dedik. İşte o büyük grup, gururumuz Ak Parti grubu, işte grup, işte sonuç. Konuşanlar, senaryo yazanlar, bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar, bir kez daha tuş oldular. İnşallah, milletimiz de bu mücadeleyi 'Evet' oyuyla taçlandıracak. Bir kez daha bu önemli kararın verilmesinde emeği geçen bütün kardeşlerimi, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. 7 Şubat'ta enerji dolu, dipdiri olarak meydanlara inmek için sabırsızlanan bir grubu karşımda görmek istiyorum. Bu tarihi anın inşasına büyük katkı sağlayan MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'ye, MHP milletvekillerine ve MHP teşkilatına teşekkür ediyorum." l Ankara Milliyet

Sancaklı dua istedi

Ayşenur Bahçekapılı, teklifin son maddesinin görüşmelerinde, Saffet Sancaklı'yı aralarında gördükleri için mutlu olduklarını belirterek tedavisi süren Hülya Sancaklı için acil şifa temennisinde bulundu. Eşi yoğun bakımda bulunan MHP Kocaeli milletvekili Sancaklı olaydan sonra ilk kez geldiği Genel Kurul'da herkese teşekkür etti ve eşi için dua istedi. Sancaklı, "Yaşadığım olaydan sonra hangi görüşe sahip olursa olsun, binlerce telefon aldım. Hepinize teşekkür etmek istedim" diye konuştu. Yıldırım da Sancaklı'nın yanına giderek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Önder Yılmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber