Maketten konut satışında yeni düzenleme

684 sayılı KHK'yla yapılan düzenlemeye göre, maketten konut satışında, tüketicinin herhangi bir şart sunmaksızın cayma hakkı, 24 ay olarak düzenlendi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ocak 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maketten konut satışında yeni düzenleme

YAPILAN YENİ DÜZENLEME

684 sayılı KHK ile ön ödemeli konut satışlarında düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme şu şekildedir:

"MADDE 8 - 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan "doksan gün" ibaresi "yüzseksen gün" şeklinde değiştirilmiştir.
"(1) Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren yirmidört aya kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, üç ila altı ay arası için yüzde dördüne, altı ila oniki ay arası için yüzde altısına ve oniki ila yirmidört ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir."

BU MADDENİN ATIFTATA BULUNDUĞU MADDELER

Madde 45 - (1) Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.
(2) Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hallerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.
(3) Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.

DEĞERLENDİRME

Daha önce, devir ve teslime kadar olan, sözleşmeden dönme hakkı, 24 ay ile sınırlandırılmıştır. Sözleşmeden dönülmesi halinde, süreye bağlı olarak tüketicinin ödeyeceği tazminatlar artırılmıştır.

Diğer taraftan, sözleşmeden dönme halinde, iade edimesi gereken bedelin ödenme süresi 90 günden 180 güne çıkarılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber