Hayatın yeniden canlandırılması için kamu görevlileri sınıra gidecek

Suriye'de DEAŞ'tan temizlenen 2 bin kilometrekarelik alanda (Cerablus, Rai, Çobanbey) hayat yeniden canlandırılacak. Türkiye, sınır hattındaki bu bölgede hasar gören kamu binalarını onarırken öğretmen, doktor, hemşire, kepçe operatörü, karayolları ekipleri, AFAD görevlileri de 'normalleşme'de görev alacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Ocak 2017 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hayatın yeniden canlandırılması için kamu görevlileri sınıra gidecek

Fevzi KIZILKOYUN

Suriye'de DEAŞ'tan temizlenen 2 bin kilometrekarelik alanda (Cerablus, Rai, Çobanbey) hayat yeniden canlandırılacak. Türkiye, sınır hattındaki bu bölgede hasar gören kamu binalarını onarırken öğretmen, doktor, hemşire, kepçe operatörü, karayolları ekipleri, AFAD görevlileri de 'normalleşme'de görev alacak.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) 24 Ağustos'ta terör örgütü DEAŞ'a karşı başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı'nda sınır bölgesi teröristlerden arındırıldı. Türkiye-Suriye sınırında eskiden DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Cerablus-Rai (Çobanbey) bölgesini kapsayan yaklaşık 2 bin kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı. Bu bölgelere Suriyeli siviller yerleşti. Bölgenin kontrolü ise Türk birlikleriyle birlikte Fırat Kalkanı Harekatı'nda yer alan ÖSO çatısı altındaki Suriyeli muhalif güçlerine bırakıldı.

OHAL kapsamında çıkarılan 680 sayılı KHK ile kamu çalışanı sivillerin Suriye'ye gitmesinin yolu açıldı. Buna göre, "işçiler dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların, ordunun gönderilmesine karar verilen ülkelerde geçici olarak görevlendirilmesi" hükmü getirildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sivillerin ihtiyaç halinde Suriye sınırındaki bölgeye gönderilmesinin önü açıldı.

GÜVENLİK PÖH VE JÖH'TEN

DEAŞ'tan temizlenen 2 bin kilometrekarelik alanda (Cerablus, Rai-Çobanbey) hayatın yeniden canlandırılması ve normalleşme sağlanması, altyapı çalışmaları, fırınların açılması, temiz su verilmesi, eğitim sağlanması ve hasar gören kamu binalarının onarılması (okul, hastane) için Türkiye'den siviller (öğretmen, doktor, hemşire, kepçe operatörü, karayolları işçileri, AFAD ekipleri) gönderilecek. Suriye'ye geçecek sivillerin güvenliğini ise polis özel harekat (PÖH) ve jandarma özel harekat (JÖH) timleri sağlayacak. PÖH ve JÖH ekipleri operasyonlarda aktif görev almayacak. Bu ekipler sadece Türkiye'den gidecek sivillerin güvenliğini sağlamakla görevli olacak.

SINIR HATTINDA YENİ HAYAT

Yapılacak çalışmayla Suriye'de DEAŞ'tan temizlenen Gaziantep - Kilis sınır hattında hayat yeniden normale döndürülmeye çalışılacak. Gaziantep'in Karkamış, Kilis'in Elbeyi ilçelerine denk gelen bölgede hayatın normale dönmesiyle evlerini terk eden Suriyelilerin de geri dönmeleri bekleniyor. Suriye'ye gidecek siviller ile PÖH ve JÖH ekipleri, o bölgede yapılacak çalışmalar konusunda eğitime tabi tutulmaya başlandı. Eğitim çalışmalarının ardından siviller ile PÖH ve JÖH ekiplerinin yakın zamanda Suriye'ye geçeceği ve burada çalışmalara başlayacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber