'Demir yolu projesini, bir Türk şirketine vermeyi düşünüyoruz'

Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli: "Sayın Cumhurbaşkanı, Tanzanya'nın her zaman sizinle olduğunu temin etmek isterim. Darüsselam'ı denize kıyısı olmayan ülkelere demir yoluyla bağlayacak büyük projeyi, bir Türk şirketine vermeyi düşünüyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2017 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Demir yolu projesini, bir Türk şirketine vermeyi düşünüyoruz'

- Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli, ülkesinin Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteğine devam edeceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı, Tanzanya'nın her zaman sizinle olduğunu temin etmek isterim." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli, Başkanlık Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce, Türkiye ve Tanzanya arasında çok sayıda ikili anlaşmaya imza atıldı.

Basın toplantısında konuşan Magufuli sözlerine, Erdoğan'ı ve beraberindeki heyeti selamlayarak başladı.

"Çok kıymetli bir heyet bugün size eşlik ediyor. Bu heyet, ülkemize gösterdiğiniz dostluk ve sevginin bir nişanesidir." diyen Magufuli, bu heyetin, farklı alanlarda işbirliğinin devam etmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisinin Türkiye'de görev yapmasına onay verdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Magufuli, "Biz Tanzanya'da kadınlara büyük saygı gösteririz. O yüzden Türkiye'deki büyükelçimizin kadın olmasını istedik." ifadesini kullandı.

Magufuli, Erdoğan'ın Afrika ziyaretine Tanzanya'dan başlamasının onur verici olduğunu belirterek, "Benim kabilemde bir atasözü vardır. Eğer annenizden ilk süt alan kişi sizseniz, her zaman en fazlasına sahip olan siz olursunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaret kapsamında imzalanan 9 anlaşmanın bu atasözünün ispatı olduğunu vurgulayan Magufuli, "Savunma, ekonomi ve eğitim alanında iki millet tarafından imzalanan anlaşmalar, iki ülkenin de kalkınmasını sağlamlaştıracaktır." dedi.

- İki ülke arasındaki milyon dolarlık ticaret hacmi

Magufuli, Türk yatırımcıların Tanzanya'da 2 binden fazla kişiye istihdam sağladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz sene iki ülke arasındaki ticaret hacmi 109 milyon dolara çıktı. Darüsselam'ı denize kıyısı olmayan ülkelere demir yoluyla bağlayacak büyük projeyi, bir Türk şirketine vermeyi düşünüyoruz. Türk Exim Bank aracılığıyla da bir kredi talebinde bulunduk. Cumhurbaşkanı da bize destek vereceklerini söyledi."

Tanzanya'nın da Türkiye gibi bir tarım ülkesi olduğunu ve bu alanda atılacak birçok adım bulunduğuna değinen Magufuli, bu konuda Türkiye'nin teknolojisinden faydalanmak istediklerini aktardı.

"Sayın Cumhurbaşkanı, Tanzanya'nın her zaman sizinle olduğunu temin etmek isterim." diyen Magufuli, Türkiye'de eğitim görmüş Tanzanya Savunma Bakanı Hüseyin Mwinyi'ye işaret ederek, Türkiye ve Tanzanya arasında güzel bir işbirliği olduğuna değindi.

Magufuli, Erdoğan ve beraberindeki heyete, mutlaka Zanzibar ve Kilimanjaro'yu da görmelerini tavsiye etti.

Gün içinde Magufuli ile Türkiye-Tanzanya İş Forumu'na katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan sonrasında Magufuli'nin onuruna vereceği akşam yemeğine iştirak edecek.

Tanzanya ziyaretinin ardından, Mozambik'e Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştirmek üzere başkent Maputo'ya geçecek Erdoğan, yarın Mozambik Devlet Başkanı Filipe Jacinto Nyusi ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün Madagaskar'ın başkenti Antananarivo'ya geçecek. Burada 25 Ocak Çarşamba günü, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ile görüşecek Erdoğan, ardından Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile heyetler arası görüşmelere başkanlık edecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber