CHP faili meçhul cinayetlerin araştırılmasını istedi

CHP, faili meçhul cinayetlerin her yönüyle kapsamlı şekilde araştırılması ve cinayetlerin arkasındaki sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2017 11:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
CHP faili meçhul cinayetlerin araştırılmasını istedi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, "1990'lı yıllar kadar yoğun ve sistematik olmasa da 2000'li yıllarda da faili meçhul cinayetlerin sürdüğü ve özellikle son bir yılda hızlı bir artış gösterdiği" savunuldu.

Gerekçede, "Türkiye İnsan Hakları Vakfı raporlarına göre AKP Hükümetleri döneminde de 'Beyaz Toroslar' faaliyetini sürdürmüştür. AKP Hükümetleri döneminde 2002-2015 yılları arasında 227 yeni faili meçhul cinayet yaşanmıştır." ifadesine yer verildi.

Faili meçhul cinayetlerle ilgili diğer bir hususun ise denetim mekanizmalarındaki sistematik atalet hali olduğu vurgulanan gerekçede, bunu kırmak isteyen yargıç ve savcıların ise sürgünlere maruz kaldıkları iddia edildi.

Kamu görevlilerinin kirli işlere bulaştığına işaret eden pek çok delilin, yakın zamanda yürütülen soruşturmalarda kendini gösterdiğine dikkat çekilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Devlet, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde gerçekleşen her türlü cinayetten, ölümden, yaşam hakkı ihlalinden doğrudan sorumludur. Kişilerin can güvenliğini sağlamak, faili belli veya meçhul cinayetleri önlemek devletin öncelikli görevlerinden biridir. Ancak ne yazık ki göz göre göre gerçekleşen cinayetlerin önü alınmamakta, failler de sistematik olarak korunmaktadır."

Araştırma önergesinin gerekçesinde, şu ifadelere yer verildi:

"AKP Hükümetleri döneminde faili meçhul cinayetler aydınlatılmamış, aksine üstü örtülmeye çalışılmıştır. AKP Hükümeti 10 yıl önce 'ucu nereye dokunursa dokunsun' diyerek faili meçhul cinayetlerin aydınlatılacağı konusunda açıklama yapmış, ancak, faili meçhul cinayetlerin failleri Ankara'nın dehlizlerinde kaybettirilmiştir. 1990'lı yılların faili meçhul cinayetleriyle ilgili açılan davaların tümü nakledilmiş ve sorumluların çoğunluğu beraat ettirilmiştir. AKP döneminde işlenen faili meçhul cinayetlerin hiçbiri aydınlatılmamış, sorumlular hesap vermemiştir. Faili meçhul cinayetler her yönüyle, kapsamlı bir araştırmaya tabi tutulmak durumundadır. Bu olayları araştırmak ve cinayetlerin arkasındaki sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir."

Hüseyin Gazi Kaykı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber