Son KHK ile hak aramadaki sınırlamalar kaldırılıyor

23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 685 sayılı KHK ile, 667 sayılı KHK'dan bu yana varolan hak arama sınırlamalarının tümü kaldırılıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2017 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Son KHK ile hak aramadaki sınırlamalar kaldırılıyor

685 sayılı KHK, 15 Temmuz'dan bu yana yayımlanan KHK'ların en sonuncusu...

15 Temmuz sonrasında, yaşanan beka kaygısı ve varlık yokluk tedirginliği nedeniyle, neredeyse tüm önemli haklar rafa kaldırılmıştı.

Gözaltı sürelerinin 30 gibi çok uzun bir süre olarak belirlenmesi, avukatların dahi dosyaya erişememesi, ihraç edilenlerin dava açamayacağı gibi sınırlamalar bunlardan bir kaçıydı.

Ancak, 6 aylık sürenin sonunda, Devlet, paralel yapıyla mücadelede bir noktaya geldiğini düşünerek artık, hak arama konusundaki engelleri kaldırmaktadır.

Bu noktada, yılgınlığa düşerek dava açmayanlara dahi OHAL komisyona başvurma ve komisyon kararına dava açma hakkı verilmektedir. Bu düzenleme, bir anlamda artık olağanüstü hal sürecinin yavaş yavaş sona ermesi anlamına gelmektedir.

Oluşturulan komisyon sayesinde bazı uygulama farklılıkları giderilecektir. Bu da bir ilk olacaktır. 6 aylık zaman içinde, bir kurumun dikkate almadığı bir parametreden dolayı başka bir kamu kurumunun ihraç kararı alması, vicdanları zedeliyordu. Bu farklılıklar sona erecektir.

Ayrıca, komisyon kararına karşı mahkeme yoluna gidilebileceği için, hakimler, kurumların sunduğu deliler ile davacının vereceği savunma arasında bir denge kurarak, vicdanları doğrultusunda bir karar verecektir. OHAL sonrası süreç düşünüldüğünde, hakkında örneğin sadece bankadan kredi aldığı için ihraç edilen bir personelin dönüşü daha mümkün hale gelebilecektir.

Burada artık şuan için en önemli husus, komisyonun oluşması, çalışma şeklini belirlemesi ve başvuru kabul etmeye başlamasıdır.

685 sayılı KHK için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber