'Kararların gerekçelerinin bilinmesi davaların uzamasını önleyecektir'

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit: Şeffaflık açısından kararlarımızın gerekçelerinin Türk kamuoyu tarafından bilinmesi, birçok davanın gereksiz yere uzamasını, birçok davanın yargı önüne gelmesini önleyecektir." diye konuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2017 15:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Kararların gerekçelerinin bilinmesi davaların uzamasını önleyecektir'

- Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Kütüphanesi, bilimsel görüşler bakımından daha zengin olan ülkenin, yargı kalitesi de daha yüksek olacaktır." dedi.

Cirit, Yargıtay Dergisi Konferansları kapsamında Yargıtay Konferans Salonu'nda düzenlenen "Genel İşlem Koşulları" konferansında konuştu.

Daha iyi adalet sistemi için yaptıkları yeniliklerden birinin Yargıtay Dergisinin hakemli yayınlanması olduğunu belirten Cirit, 1975'ten bu yana devam eden derginin geniş içtihat ve birikimiyle okurların istifadesine sunulduğunu hatırlattı.

Cirit, geçen yıl temmuz ayında yaptıkları çalışmayla dergiyi hakemli hale getirdiklerini dile getirerek, çalışmaya katkı sağlayanlara teşekkür etti.

- "Anlayış değişikliğinin de simgesi"

Türk Medeni Kanunu'nun birinci maddesinde, akademisyenlere kaliteli ve zengin içerikli bilimsel görüşler oluşturmayı en azından manevi bir borç olarak yüklendiğini ifade eden Cirit, şöyle konuştu:

"Doktrin bu borcunu yerine getirmezse hakim de bilimsel görüşlerden istifade etme imkanı bulamaz. Sonuçta kanun çalışmalarına katılan, kanunları ve yargı kararlarını eleştiren ve geliştiren, en önemlisi hukukçuları yetiştiren de çok kıymetli hocalarımızdır. Ülkemizdeki adalet sorunlarını tartışıp, çözüm yolları ararken meselenin bu boyutunu da dikkatten kaçırmamak gerekir. Unutmamak gerekir ki kütüphanesi, bilimsel görüşler bakımından daha zengin olan ülkenin, yargı kalitesi de daha yüksek olacaktır. Özellikle zengin içerikli ve kaliteli bilimsel görüşler ile yargı uygulamasının etkileşimi ve uyumu iyi işleyen bir hukuk sisteminin olmazsa olmaz koşuludur."

Bu nedenle Yargıtay Dergisini hakemli yayın olarak sürdürdüklerini kaydeden Cirit, derginin hakemli hale getirilmesinin sadece bir hukuk dergisinin daha iyi ya da kaliteli yayınlanması olarak algılanmaması gerektiğini, bu değişimin yargı uygulaması ve öğretinin etkileşimini artırarak hukukun yargı ve öğretinin hoş bir senfonisi olarak topluma sunulmasını amaçlayan bir anlayış değişikliğinin de simgesi olduğunu anlattı.

Cirit, Yargıtay Dergisini, yargıtay uygulaması ve hukuk öğretisinin buluştuğu bir platform haline getirebildikleri takdirde daha iyi bir adalet sistemine doğru güvenle ilerlenebileceğini bildirdi.

- "Kararlar açık ve gerekçeli olmalı"

Yargıtay kararlarının gerekçeli olmasının, kuralların ne şekilde yorumlanıp uygulandığının toplum tarafından bilinmesini sağlayacağını, gereksiz dava açılması ve temyiz taleplerini engelleyeceğine işaret eden Cirit, "Yargıtayın hukukun ülkede eşit şekilde uygulanmasını sağlama sorumluluğundan doğan eğitici görevini yerine getirmesinin en önemli araçlarından birisi de hiç şüphe yok ki kararların açık ve gerekçeli olmasıdır. Bu şekilde öğretinin, kararların gelişimine katkı sağlaması ve içtihatların hukuk dünyasına doğru, anlaşılır şekilde yansıtması mümkün olur." dedi.

Diğer yandan ara mahkemeler olan istinaf mahkemelerinin geçen yıl 20 Temmuz'da faaliyete başladığını anımsatan Cirit, "Bugün için 7 ayrı bölgede çalışmalarını sürdürmekte olan istinafların faaliyete girmesinden sonra Türk Yargıtayına da ülkedeki yargı, içtihat birliğini sağlama noktasında önemli bir görev düştü. Öncelikle Türk Yargıtayının görevi, ülkedeki hukuki istikrarı ve içtihat birliğini sağlamaktır. Bu konuda Yargıtayın görevini yerine getirebilmesi için önemli bir mesele de Yargıtay Dergisi gibi bilimsel düşüncelerimizin kamuoyu ve bileşenlerimizle paylaşılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Tüm kararların gerekçeli olması ve kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine de dikkati çeken Cirit, tüm Yargıtay kararlarının kurumun internet sitesinden paylaşıldığını söyledi.

Cirit, "Şeffaflık açısından kararlarımızın gerekçelerinin Türk kamuoyu tarafından bilinmesi, birçok davanın gereksiz yere uzamasını, birçok davanın yargı önüne gelmesini önleyecektir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber