YÖK, 100- 2000 burs programında kontenjanları hala ilan etmedi!

YÖK tarafından belirlenen takvime göre, bu hafta adayların 100-2000 Doktora Bursu Kapsamında üniversitelere başvurması gerekiyordu. Ancak, Yükseköğretim Kurulu daha kontenjanları ilan edemedi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ocak 2017 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK, 100- 2000 burs programında kontenjanları hala ilan etmedi!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ilk kez uygulanacak proje ile 100 tematik alanda 2 bin öğrenciye Doktora Bursu verileceğini 15 Aralık 2016 tarihinde açıklamıştı.

Söz konusu açıklamasında proje kapsamında, doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik de çalışmalar yapıldığını anlatan Saraç, "Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün gelişimi odaklı süreçlere de yönelik olacak. YÖK doktora burs projesi, 2017 yılı itibarıyla başlayacak olup bu kapsamda öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak. Öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay burs verilecek. Verilecek burs miktarı aylık bin 550 lira olarak belirlendi." demişti.

Ayrıca, söz konusu programa ilişkin Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilen başvuru ve değerlendirme takvimine göre adayların bu hafta başından itibaren yükseköğretim kurumlarına başvurmaları gerekiyordu.

Ancak, YÖK tarafından hangi üniversiteye hangi doktora kontenjanlarının verildiği henüz ilan edilmediğinden, adayların üniversitelere başvurması mümkün değil.

Bu bakımdan, 2016-2017 akademik yılı bahar dönemi itibarıyla bu burs programı kapsamında kazananların eğitimlere başlaması gerektiği düşünüldüğünde, YÖK tarafından 100-2000 doktora burs programı kapsamında belirlenen kontenjanların bir an evvel ilan edilmesi gerekiyor.

Ayrıca, bu konu ile ilgili yeni fikir sahibi olanları bilgilendirmek amacıyla kısa bilgilendirmelerde bulunalım :

1- HANGİ ALANLARDA DOKTORA BURS VERİLECEK ?

YÖK tarafından Temel Bilimler ve Mühendislik, Sağlık, Sosyal Bilimler ve Mimarlık, Sanat ve Tasarım olmak üzere 4 üst alanda toplam 100 tematik alan belirlenmiştir.

100 Tematik alanı görmek için TIKLAYINIZ.

2- BURS ÜCRETİ NE KADAR ?

Bu program kapsamında YÖK tarafından öğrencilere azami dört yıl süresince, bütünleşik doktora öğrencilerine azami beş yıl olmak üzere yılda 12 ay 1550 TL burs ücreti ödenecektir. Burs miktarı her yıl enflasyon oranına göre artacaktır.

3- KİMLER BAŞVURABİLİR ?

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,

- Doktora programı için yüksek lisans mezunu,

- Bütünleşik doktora programı için lisans mezunu,

- Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ve başvuru yapılacak yükseköğretim kurumunun belirlediği başvuru ve kabul şartlarını sağlayan,

- Kamu veya Özel, herhangi bir işyerinde çalışmayan,

- Halen devlet yükseköğretim kurumunda doktora eğitimine devam ediyorsa tez aşamasına geçmemiş olan herkes başvurabilir.

4- 100-2000 KAPSAMINDA HAK KAZANANLARIN ALMIŞ OLDUKLARI DİĞER BURSLAR KESİLECEK Mİ ?

Öğrenim gördükleri süre içinde aldıkları diğer burslar ve öğrenim kredileri devam edebilecektir.

5- 100-2000 DOKTORA BURSU HANGİ HALLERDE SONLANDIRILIR ?

Disiplin cezası alan, yatay geçiş yapan ve ilgili mevzuat kapsamında başarısız olan ve/veya ilişiği kesilenlerin almış oldukları burslar sonlandırılır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber