7 kişilik OHAL komisyonu, 100 bin dosyaya nasıl bakabilir?

685 sayılı KHK ile kurulacak olan 7 kişilik OHAL komisyonu, 100 bin dosyayı nasıl inceleyecek?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2017 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
7 kişilik OHAL komisyonu, 100 bin dosyaya nasıl bakabilir?

685 sayılı KHK ile OHAL komisyonunun kurulması elbet ki kişilere hukuk yolu gösterilmesi, en azından yapılan suçlama hakkında başvurabilecekleri bir yer olması açısından önemli.

Ama daha da önemli olanı, adaletin erken tesis edilmesidir.

Zira, komisyon 7 kişiden oluşacaktır ve bu 7 kişi 100 bin dosyayı inceleyecektir.

7'si ayrı ayrı değil beraber komisyon olarak çalışacaklar ve yüzbinin üstünde dosyaya bakacaklar.

Şimdi bir Matematik yapalım.

100bin dosyanın ön incelemesi yapılacak. Ön inceleme aşamasını hızlı geçelim ve dosyalar komisyona gelmiş olsun. Ve her şey hazır görüşmeye başlasınlar.
Bu kişilerin her dosya için 15dakika tartışılsa, komisyon günde 8 saat çalışsa;
Bir saatte 4 dosya
Bir günde (8 saatte) 32 dosya
Bir haftada (5 günde) 160 dosya
Bir yılda (52 hafta) 8.320 dosya karara bağlanır.
100bin dosya için ise 12 yıla ihtiyaç var.

Yani 15 dk ayrılırsa, 12 yıl gerekiyor.
Her bir dosyaya 5 dk ayrılırsa 4 yıl gerekiyor.
Her bir dosyaya 3 dk vakit ayrılırsa 3 yıl gerekiyor.

Dosyalar için 3 veya 5 dakikalık vakitler olmayacağı için komisyonun inceleme süresinin çok uzun olacağını öngörmek yanlış olmayacaktır.

Bu durumda, gerçekten masum olanların dosyalarının, gerçekten de 15 Temmuza kadar FETÖ'yle ilişkisi olanlardan ayırt edilerek incelenmesi gerekecektir.

Bu noktada KHK'da şu hüküm yer almaktadır: "Başvurulara ve Komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, Komisyonun teklifi üzerine Başbakanlık tarafından belirlenir ve ilan edilir."

Yine, KHK'nın 12. maddesiyle, komisyon için bir sekreterya kurulmuştur. Sekretarya hizmetlerini Başbakanlık yerine getirecektir. Sekreterya için herhangi bir personel öngörülmemiştir, "yeteri kadar personelin" Komisyona tahsis edilmesi öngörülmüştür.

Bu maddelere göre, komisyon kendisinin belirleyeceği bir öncelik süresine göre dosyaları inceleyecektir gibi görünmektedir. Örneğin adli süreci devam eden dosyaların incelenmesinin sonraya bırakılmasını bir usul ve esas olarak belirleyebilecektir. Veya bankadan dolayı alınan ihraç kararları öncelikli olarak incelenebilir. Buna komisyon karar verecektir.

Ama herhalükarda uzun bir süreç olacaktır.

Bu noktada, Komisyon başvuruları almaya başlamadan önce, şuan kamu kurumlarında zaten bir noktaya gelen ve kamu kurumlarının masum olduklarına kanaat getirdiklerinin iade işlemlerini hızlandırmak uygun olacaktır.

Aksi halde, zaten masum olduklarına kanaat getirilmiş olan kamu personeline ilişkin dosyaların da 100 bin dosya içinde bekletilmesi, vicdanları yaralayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber