Emniyet Genel Müdür yardımcılarına kumpas davasında tahliye

Eski Emniyet Genel Müdür yardımcılarından Gülcü ve Uzunkaya'ya kumpas kurduğu öne sürülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, 2 sanık tahliye edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2017 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet Genel Müdür yardımcılarına kumpas davasında tahliye

- İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdür yardımcılıkları döneminde Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya yönelik kumpas kurdukları iddiasıyla açılan davada, 2 sanığın tahliyesine karar verildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmada, bazı sanıklar savunma yaptı.

Tutuksuz sanık Ahmet Pek, soruşturma aşamasında Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevinde olduğunun, dosyanın hiçbir yerinde yer almadığını belirtti.

Soruşturmada herhangi bir emir ya da talimatının olmadığını savunan Pek, bir tanığın verdiği bilgiler doğrultusunda dosyaya dahil edildiğini öne sürdü.

Aleyhine beyanda bulunan tanıkla yüzleşmek istediğini mahkeme heyetine ileten Pek, soruşturma sırasında İzmir'e gelerek emniyet mensuplarıyla görüştüğüne ilişkin iddiaların da gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Tutuklu sanık Mehmet Eruzun da soruşturma sırasında sadece dinleme yaptığı ve tape hazırladığından diğer şubelerdeki işleyişi bilmediğini söyledi.

Dönemin Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç'in yazılı talimatını yerine getirdiğini dile getiren Eruzun, bilerek herhangi bir suç işlemediğini, göreviyle ilgili amirlerine bilgi verdiğini ve tutuksuz yargılanmak istediğini kaydetti.

Tutuklu sanık Abdullah Akyürek ise attığı 7 paraf nedeniyle yargılandığını, bunun dışında suçlandığı başka bir meselenin olmadığını ileri sürdü.

Babası eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de tutuklu olması nedeniyle ailesine bakacak kimsenin olmadığını ifade eden Akyürek, bu nedenle tahliyesi yönündeki talebini mahkemeye iletti.

Diğer tutuklu sanıklar ise kaçma ihtimallerinin olmadığını, ayrıca tutuklu kaldıkları sürenin dikkate alınmasını gerektiğini savunarak tutuksuz yargılanmak istediklerini bildirdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Engin Öztürk ve Sabri İlgüy'ün tahliyesine, diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon ve iddianame

İzmir Başsavcıvekili Okan Bato tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, 2009'da dönemin Emniyet Genel Müdür yardımcılarından Mustafa Gülcü ile halen Antalya Emniyet Müdürü olan Celal Uzunkaya hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturmasında kumpas" iddiaları doğrultusunda 31 Mart 2016'da eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda, "FETÖ/PDY üyesi oldukları, örgüt adına faaliyet yürüttükleri, soruşturmayı yönlendirme adına deliller uydurdukları" iddiasıyla, aralarında bazı emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi gözaltına alınmış, mahkemeye sevk edilen 6 zanlı tutuklanmıştı.

KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla takibe aldıkları gruba yönelik 2009'da operasyon gerçekleştirmişti. Grubun elebaşısı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran ile 4 kişi gözaltına alınmış, dönemin Emniyet Genel Müdür yardımcıları Gülcü ve Uzunkaya da operasyon kapsamında ifade vermişti. 7 kişi hakkında hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, "suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamalarıyla Uzunkaya ve Gülcü'nün 6'şar yıl hapsi istenmişti.

Kararnameyle "başka bir göreve atanmak üzere" Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınan Uzunkaya ve Gülcü'ye yargılama sonunda verilen 3 ay 10 gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu. 2 müdür, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yürüten özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sonrası 11. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar hakim karşısına çıkarak beraat etmişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bato tarafından hazırlanan iddianamede, 26 sanık hakkında "terör örgütü üyesi olma", "terör örgütü kurma ve yönetme", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "iftira" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlamaları yöneltildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber