Yazılan reçetelerin yüzde 43'ünde antibiyotik var

OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, il genelinde aile hekimlerinin yazdığı toplam 446 bin 427 reçetenin 193 bin 891'inde antibiyotik bulunduğunu ve bunun da yüzde 43'e denk geldiğini söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 31 Ocak 2017 20:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Yazılan reçetelerin yüzde 43'ünde antibiyotik var

Antibiyotiklerin kullanımıyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Ahmet Yiğit Elkoca, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Bahar ve sağlık personeli katıldı.

2015 yılı genelinde Türkiye'de aile hekimleri tarafından yazılan antibiyotik bulunan reçete yüzdesinin yüzde 31 iken Osmaniye'de bu oran yüzde 44 olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, 2016'nın ilk 6 ayında Reçete Bilgi Sistemi (RBS) verilerine göre Osmaniye'de aile hekimlerinin yazdığı toplam 446 bin 427 reçetenin 193 bin 891'inde antibiyotik bulunmakta olduğunu ve bu oran da yüzde 43'e tekabül ettiğini söyledi.

Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından başta aile hekimlikleri olmak üzere sağlık kurum ve kuruluşlarında 'Hızlı Antijen Testi' kullanımına karar verildiğini belirten Cingöz, "Bu doğrultuda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından testlerin alımları yapılmış ve ilimize 2 bin 775 adet gönderilmiştir. Görevlendirdiğimiz enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından ilimizde bulunan tüm aile hekimlerine konu ve testlerin kullanımı ile ilgili eğitim verilmiş ve aynı zamanda testlerin dağıtımı da sağlanmıştır. Ayrıca aynı enfeksiyon hastalıkları uzmanımız tarafından ilimiz devlet hastanesinde çalışan hekimler ve sağlık personellerine eğitimler verilmiştir. Gerek Bakanlığımız gerekse Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan afiş ve el broşürleri ilimiz genelindeki tüm sağlık kurum ve kuruluşları ile eczanelere dağıtılmış ve halkımızın bu konuda bilinçlenmesi amaçlanmıştır. Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili programı ekin ve bilinçli bir şekilde uygulamak ve bu konuda başarılı olmaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber