DDK Başkanı Yunus Arıncı: Yetki alanımız genişliyor, uzman personel alınması gerekebilir

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı: 2019 sonrasında yetki alanı genişleyeceği için soruşturmalar konusunda uzman personel alınması gerekebilir.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Şubat 2017 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DDK Başkanı Yunus Arıncı: Yetki alanımız genişliyor, uzman personel alınması gerekebilir

Hande FIRAT - Erdinç ÇELİKKAN

Anayasa değişikliğiyle denetim yetkisi arttırılan DDK'nın başkanı Yunus Arıncı, çalışmalarla ilgili Hürriyet'e özetle şu bilgileri verdi:

İNANILMAZ TESPİTLER

"Maliye Bakanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile işbirliği yaptık. FETÖ ile ilgili tabloyu tüm yönleriyle ortaya koymak istiyoruz. 15 Temmuz öncesinde FETÖ'ye ait 15 vakıf üniversitesine kayyum ataması yapıldı. DDK, örgütün vakıfları nasıl idare ettiğini belirlemek için tüm FETÖ vakıflarını da mercek altına aldı. Örgütün kripto okullarını belirledik. Bu kapsamda hazırlanan taslak raporda finansal ve yönetimsel tespitlere yer verdik. Kazdıkça işin daha derinine inmeye ve inanılmaz tespitler elde etmeye başladık. 15 Temmuz, FETÖ'nün suç örgütü olduğunu tescilledi. Kurumlara yazı göndererek geçmişte FETÖ'ye tahsis edilen yerlerin listesini istedik.

FETÖ BENZERİ YAPILAR

Raporda genel olarak kurumlara, 'FETÖ benzeri devleti ele geçirmeye çalışan yapılara karşı dikkatli olunması' konusunda önerilerde bulunacağız. ABD'de bulunan Amsterdam Hukuk Bürosu ile FETÖ konusunda işbirliği içindeyiz. Elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri karşılıklı paylaşıyoruz. Amsterdam özellikle örgütün finansal akışına odaklanıyor. 100 civarında ülkede örgütlenmeleri var. Bu nedenle örgütün farklı ülkelerden temizlenmesi için Maarif Vakfı ile işbirliği içindeyiz.

Anayasa değişikliğiyle DDK'nın denetim kapsamı genişletiliyor. Anayasa değişikliğinin onaylanmasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri de (TSK) DDK'nın denetim kapsamına giriyor. Böylece TSK'yı da denetlemeye başlayacağız. Değişiklikle yargı ve Meclis dışında denetimsiz alan kalmayacak. Anayasa değişikliği 2019 yılında yürürlüğe girecek. Denetim alanı genişlediği için kurulun yapısını değiştirmek gerekebilir. 2019 sonrasında yetki alanı genişleyeceği için soruşturmalar konusunda uzman personel alınması gerekebilir.

Siber güvenlikle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Dünyayla birlikte Türkiye de e-devlete hızlı bir geçiş yapıyor. Pek çok kurum siber güvenlikle ilgili çalışma yapıyor. Ancak dağınık haldeki bu çalışmaları biz toplamaya çalışıyoruz. Alandaki tüm otoritelerle görüşüyoruz. Taraflardan gelen görüş ve önerileri topluyoruz.

MİLLİ YAZILIM ÖNERİSİ

Siber güvenlik alanında boşlukları doldurmak ve önlemleri arttırmak için öneriler geliştiriyoruz. Artık yerli yazılımları denemeliyiz, geliştirmeliyiz, kullanmalıyız. Microsoft, Windows, WhatsApp sürekli güncelleme yapıyor. Tüm önemli bilgilerimizi, yazışmalarımızı onlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Siber güvenlik raporunda Windows, Google, WhatsApp benzeri milli yazılım ve uygulamalar geliştirilmesi için önerilerimiz olacak. İnternet dünyasında yerli uygulamaları hayata geçirip, alternatifler ortaya koymalıyız."

FETÖ'YLE İLGİLİ TÜM KİTAPLARI OKUYORUZ

Devlet Denetleme Kurulu'nun özellikle 15 Temmuz sonrasında FETÖ konusunda yoğun mesai harcadığını dile getiren Yunus Arıncı, "Çok ilginçtir burada çalışan arkadaşlarımız, örgütü daha iyi analiz edebilmek için bugüne kadar FETÖ konusunda yazılan tüm kitapları okudu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber