Memurun, odasının kapısını kapatarak çalışması mümkün müdür?

Bir devlet memurunun, mesai saatlerinde odasının kapısını kapatarak çalışması mümkün müdür?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Şubat 2017 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurun, odasının kapısını kapatarak çalışması mümkün müdür?

SORU: Resmi dairede bir kamu çalışanıyım. Mesai saatleri içerisinde kapıyı kapalı tutarak çalışmak istiyorum. İdarenin kapılar açık duracak diye bir talimatı yok. Oturduğum kat binanın girişi (zeminin bir üstü, asma kat) ve arka ve ön kapı arasında hava sirkülasyonu var ve ayrıca çok sesli konuşarak iş yapıyor diğer çalışanlar, kimiside çocuğunu iş yerine getiriyor haliyle gürültü var. Bende kapımı kapatıp işime gelip gitmek istiyorum. Mevzuatta ne gibi bir hakkım var yada yok aydınlatır mısınız?

CEVAP: 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 10. maddesinde amirlerin sorumluluğuna dair "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır...
" hükmü, 11. maddesinde memurların sorumluluğuna dair "Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar..." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 4. bölümünde Devlet memurlarının yasakları düzenlenmiş, burada konuya ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

Yine 657 sayılı Kanunun 125. maddesinde Devlet memurlarının disiplin cezasını gerektiren fiil ve halleri sayılmıştır. Burada "Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak" fiil ve haline uyarma cezası verilmesi öngörülmektedir.

Ancak burada şu durumu hatırlatırsak; geçmiş tarihli haberimizde belirttiğimiz gibi; bir Devlet hastanesinde yaşanan olayda, bir diyetisyen mesai saatleri içerisinde oda kapısını kilitlemiştir.
Gelen hasta, oda kapısı kilitli olduğu için diyetisyene ulaşamamıştır. Vatandaşın durumu idareye iletmesi üzerine, önce telefon açılmış sonrasında ise kapısı 2. kez çalınması üzerine oda kapısı açılmıştır.
Açılan soruşturmada, diyetisyen hakkında, "f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak," fiilini işlemekten dolayı, uyarma cezası verilmiştir.

Uyarma cezasının iptali için açılan davalar hem idare mahkemesinde hem de Danıştay da reddolunmuştur.

Sonuç olarak, görevlerine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak olarak yorumlanmayacak şeklinde (kapıyı kilitlemek gibi), Devlet memurlarının görevlerini yerini getirirken çalışma ortamının kapısını kapalı tutmasında mevzuata engel bir durum bulunmadığını değerlendiriyoruz. Ancak her durumun kendi özgü şartları bulunmakta olup, bir değerlendirme yaparken bu şartları birarada ele almak gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber