HSYK seçimlerinde kolaylık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 13:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Adalet Alt Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu asıl ve yedek üye adaylarını belirlemek için Yargıtayda yapılan seçimi kolaylaştırdı.

Yargıtay Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı üzerindeki çalışmalarını sürdüren Alt Komisyon, HSYK üyelikleri için Yargıtayda yapılan seçimin esaslarını değiştirdi.

Buna göre, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca HSYK asıl ve yedek üye adaylarını belirlemek için yapılacak seçimde, adaylar gizli oyla tespit edilecek. Her bir asıl ve yedek üyelik için ilk oylamada en çok oy alan 3 üye, aday gösterilmiş olacak.

Seçimlerde, oy hakkı bir aday için kullanılabilecek. Alt komisyon üyesi CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, düzenlemenin doğru olmadığını öne sürdü. ''AKP'nin, yargıda kadrolaşma amacıyla yaptığı bir gözü açıklıktır'' diyen Eraslan,değişikliğin Anayasa aykırı olduğunu, yasalaşmasına karşı çıkacaklarını kaydetti. CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da seçimin kolaylaştırılmasının doğru olup olmadığının ana komisyonda tekrar gündeme geleceğini söyledi.

''FAZLA UĞRAŞMADAN SEÇİM YAPILACAK''

Düzenleme ile ilgili önergede imzası bulunan AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu, Yargıtayın, Cumhurbaşkanına sunulacak kendi adaylarını birkaç tur sonucunda seçebildiğini ifade ederek, getirilen düzenlemenin olumlu olduğunu, seçimin basitleştirildiğini kaydetti. Fazla uğraşmadan seçimlerin sonuçlandırılmasına olanak sağlandığını belirten Özyolcu, düzenlemenin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adaylarını belirlemek için yapılan seçime paralel olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber