Türkiye'de yaklaşık 700 bin epilepsi hastası var

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü: Dünyada 50 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 700 bin epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Her 5 hastanın 4'ünde, verilen ilaçlar düzenli kullanıldığında nöbetlerin durduğu gözlemlenmektedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2017 11:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türkiye'de yaklaşık 700 bin epilepsi hastası var

- Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, "Dünyada 50 milyon,Türkiye'de ise yaklaşık 700 bin epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Direktörlükten yapılan açıklamada, toplumda sara hastalığı olarak da bilinen epilepsinin hemen her yaşta görülebilen bir hastalık olduğu belirtilerek, beyinde kontrolsüz elektriksel yayılımlar sonucu oluşan epilepside, kısa süreli fonksiyon bozukluğu ve kontrolsüz nöbetler oluştuğu kaydedildi.

Açıklamada, uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren bir hastalık olan epilepside nöbetler ve sosyal ön yargılar nedeniyle oluşan kısıtlamalar yüzünden hastaların yaşam kalitesinin önemli ölçüde etkilendiği aktarılarak, "Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'inde görülen epilepsi, kadın ve erkek iki cinsiyeti de eşit oranda etkiliyor. Dünyada 50 milyon, Türkiye'de ise kesin olmamakla birlikte yaklaşık 700 bin epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Kişinin ailesinde epilepsi öyküsünün olması epilepsi görülme riskini artırıyor. Epilepsi hastalarının çoğu nöbetlerin ne zaman geleceğini veya ne zaman tekrarlayacağını bilmedikleri için nöbet geçirmekten korkar. Epilepsi nöbetlerinin sıklığı ve şiddeti de bireyler arası farklılık gösterir. Epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olmadığı unutulmamalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, epilepsi tanısına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Epilepsi tanısı nöroloji hekimi tarafından konulmalıdır. Epilepsi nöbetlerinin çok çeşidi olmakla birlikte beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan 'parsiyel' ve beyinde yaygın olarak başlayan 'jeneralize' nöbetler olmak üzere temelde iki başlık altında incelenebilir. Nöbetler tanımlanmış olsa da herkesin geçirdiği nöbet kendine özgü farklılıklar gösterebilir. Epilepsi nöbetleri, kimi hastalarda bilinç kaybıyla ilerlerken, kimi hastalarda daha farklı belirtilere neden olabilir. Bu nedenle bazı hastalarda epilepsi tanısı koymak güçtür. Nöbet anında yaşananlar, beyindeki nöbet olan bölgeye ve nöbetin yayılım hızına göre değişebilir.

Nöbetin ne tip bir nöbet olduğunun belirlenmesi tedavinin düzenlenebilmesi açısından oldukça önemli. Doğru tanı koyabilmek için hastalar ve yakınlarından detaylı öykü alınmalıdır. Tanı koyabilmek adına, gerekiyorsa hekim tarafından hastanın video kayıtları ve yazılı açıklamaları istenebilir. Özellikle çocuk yaş nöbetlerinde ailedeki bireylerin gözlemleri çok önemlidir. Tanı için hastanın vereceği klinik bilgilerin yanı sıra en önemli tanı yöntemi EEG'dir (elektroensefalografi). Ayrıca Manyetik Rezonans (MR) ve nöroloji hekimlerinin gerek göreceği kan analizleri de yapılabilmektedir."

Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hastalıkla yaşamak zor olsa da sevindirici olan taraf, epilepsinin kontrol altına alınabilen bir hastalık olmasıdır. Tedavide ilaçların düzenli kullanımı nöbetleri baskılayıcı etkisi dolayısıyla büyük öneme sahiptir. Çalışmalara bakıldığında her 5 hastanın 4'ünde, verilen ilaçlar düzenli kullanıldığında nöbetlerin durduğu gözlemlenmektedir. Çoğu hekim öncelikle tek ilaçla tedaviye başlar, eğer nöbetler tek ilaçla kontrol altına alınamıyorsa, o zaman yanına ya başka bir ilaç ekleyebilir ya da ilaç değişimi yapabilir. Hastaların hekiminin tavsiyesine uyarak düzenli kontrole gitmeleri, hatta gerektiği dönemlerde hekimin tavsiyesiyle ilaç kan düzeyi ölçümlerini yaptırmaları gerekir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ilaçların düzensiz kullanımı veya hastanın iyi olduğunu düşünerek tedaviye ara vermesinin, ilaçların nöbetler üzerindeki pozitif durdurucu etkisini ortadan kaldırmasına ve hastanın tekrar nöbet geçirmesine neden olabileceği, dolayısıyla epilepside hasta kadar hasta yakınının da ilaçların düzenli kullanılması konusunda duyarlı olması gerektiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber