Cep telefonunu AB'den hızlı değiştiriyoruz...

Haber Giriş : 09 Şubat 2007 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abone sayısı milyonu geçen Türkiye'de cep telefonu kullanıcılarının her 20 ayda bir cihaz değiştirdiği, bu rakamın AB ülkelerinde 24 ayı geçtiği bildirildi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonlarının, son yıllarda insan yaşamı ile bütünleştiğini, sadece konuşmada değil, veri alışverişindeki etkinliğinin de giderek arttığını söyledi.

Bu etkinliğin, 3'ncü nesil teknolojinin devreye girmesiyle daha da artacağına inandıklarını belirten Çetindağ, yeni teknoloji, yeni ürün ve hizmetlerin, şimdikinden daha farklı özelliklere sahip yeni modelleri gündeme getirdiğini ifade etti.

Türkiye'de cep telefonunun ortalama kullanım süresinin 20 ay seviyesinde olduğunu belirten Çetindağ, şöyle konuştu:

''AB ülkelerinde ise bu süre 24 ayın üstünde. Türk cep telefonu kullanıcıları AB vatandaşlarından daha sık cihaz değiştiriyor. Cep telefonu ticaretini yapan kesimi temsil etmemiz açısından bakıldığında, bu durumu olumlu değerlendirmemiz beklenebilir ya da tahmin edilebilir. Ama biz böyle düşünmüyoruz. Çünkü bu cihazların tamamı ithal edilmekte. Kullanım süresinin daha uzun tutulması, ülke ekonomisi açısından önemli. Aynı zamanda ikinci el alım satıma bir düzen getirilerek, ülke ekonomisine katkı sağlanabilir.'' Çetindağ, Türkiye'de, 2006 yılı sonu itibarı abone sayısının milyonu geçtiğini, geçen yılki cep telefonu satışlarının da yaklaşık 7,5 milyon olduğunu söyledi.

BÜYÜK MAĞAZALARDAKİ TELEFON SATIŞI

MOBİSAD Genel Başkan Yardımcısı Çetindağ, Türkiye'de cihaz ticareti ile geçimini sağlayan ve istihdam yaratan küçük ve orta ölçekli yaklaşık 12 bin işletme bulunduğunu söyledi.

Son zamanlarda, sektörle hiç ilgisi olmayan bazı zincir mağazaların kendi sektörü dışında cep telefonu satışı yapmaya başladığını belirten Çetindağ, ''Bu zincir mağazaların, yüksek teknolojik özelliklere sahip yüksek hizmet desteği gerektiren cep telefonlarını, herhangi bir ürünmüş gibi aynı mantıkla satmaya kalkışmaları bizi olumsuz etkilemekte'' dedi.

Çetindağ bazı bankaların, büyük sermaye gruplarına ait zincir mağazalara, mobil iletişim sistemleri ve araçları işletmecilerine sağlamadığı çok özel taksitlendirme koşulları sağlayarak, tüketici karşısında haksız rekabete neden olduğunu da öne sürerek, şunları kaydetti:

''Örneğin tüketici aynı marka ve model cep telefonunu bizlerden satın almak istediğinde kredi kartı üzerinden 12 ay taksitlendirmede yüzde 10 oranında faiz uygulamakta iken, zincir mağazadan almaya kalktığında bu rakam yüzde 3-6 oranına inmekte. Yani müşterisine (bu ürünü A mağazasından alırsan yüzde 10, B mağazasından alırsan yüzde 6 faiz uygulayacağım) diyor. Bu durum, bize göre haksız rekabet oluşturmaktadır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber