80 bin polisle dev operasyon

Türkiye genelinde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerince ilk kez ortak gerçekleştirilen "Güven Huzur Türkiye-3" uygulamasında, aranan 2 bin 181 kişi yakalandı. Uygulamada 81 araç, 91 tabanca, 91 av tüfeği, 80 bin 268 paket kaçak sigara, 686 kaçak cep telefonu, 762 litre kaçak içki ve 103 parça tarihi eser ele geçirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2017 04:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
80 bin polisle dev operasyon

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığı koordinesinde 81 ilde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personelinin katılımıyla dün akşam "sabit yol" ve "umuma açık yer" olmak üzere iki aşamalı ve eş zamanlı uygulama yapıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Albay Ahmet Kendir, Emniyet Genel Müdürlüğü Koordinasyon Merkezi'nden canlı olarak uygulamayı takip etti.

Yurt genelinde 13 bin 966 ekipte 80 bin 88 personelin katıldığı uygulamalarda, 17 hava aracı, 71 deniz aracı ve 417 dedektör köpeği kullanıldı.
Şehir giriş ve çıkışları ile önceden tespit edilen 18 bin 131 hassas noktada yapılan çalışmalarda 675 bin 997 kişi kontrol edildi. Bu kişilerden aranan 2 bin 181'i yakalandı, bin 327'si gözaltına alındı, bin 953'ü hakkında ise adli veya idari işlem uygulandı.

Ele geçirilen suç unsurları, denetlenen araç ve iş yerleri

Kişilerin üstleri ve araçlarda yapılan aramalarda bir uzun namlulu silah, 91 tabanca, 91 av tüfeği, bin 660 mermi, 38 kesici delici alet, 64 kurusıkı tabanca, 373,6 gram eroin, 4 kilo 722 gram esrar, 72 gram bonzai, 891 captagon, 80 bin 268 paket kaçak sigara, 686 kaçak cep telefonu, 762 litre kaçak içki, 20 kilogram menşei belirsiz gümüş, 9 ton 880 kilogram menşei tespit edilemeyen et ve 103 parça tarihi eser bulundu.

Yollarda oluşturulan noktalarda kontrol edilen 193 bin 852 araçtan 81'inin arandığı belirlendi. Denetlenen araçlardan 7 bin 22'siyle ilgili cezai işlem uygulandı, 2 bin 22'si trafikten men edildi.

Kontrol edilen 22 bin 746 iş yerinden 857'sinin sorumlularına cezai işlem uygulandı, 4 bin 466'si hakkında kapatılma işlemi yapıldı.

İLK KEZ...

Ülke genelinde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik güçlerinin bir arada ilk kez gerçekleştirdiği uygulama büyük bir uyum ve koordinasyon içinde geçti. Vatandaşların da memnun kaldığı gözlemlenen çalışmalar sorunsuz ve başarıyla tamamlandı.

İnsan haklarına saygılı, özgürlük ve güvenlik dengesine önem verilerek yürütülen uygulamalar ile mevcut huzur ve güven ortamının devamının sağlanması, suç işlemeye meyilli olanların caydırılması, aranan kişilerin yakalanması ve araçların ele geçirilmesi amaçlanıyor.

İSTANBUL

İstanbul genelinde İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince huzur ve güven uygulaması gerçekleştirildi.

Uygulamaya, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı 5 bin polis ile Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler katıldı. Bu kapsamda, çeşitli kontrol noktalarında araçlar durdurulup arama yapıldı.

İnsanların yoğun olarak kullandığı mekanlarda aramalar ve kimlik kontrollerinin yapıldığı uygulamada, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekipler de yer aldı.

Ekipler, teknelerde arama, şahıslara yönelik Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaptı.

Polis helikopterinin de destek verdiği uygulamada ekipler, arama kurtarma, narkotik madde ve bomba konularında uzman köpekleri de kullandı.

MALATYA/ ADIYAMAN

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 250 polisin katılımıyla il ve ilçelerde eş zamanlı gerçekleşen operasyonlarda 2 bin 764 kişiye kimlik sorgulaması yapıldı, 114 iş yerinin denetlendiği operasyonda, 609 aracın sorgusu yapıldı.

Uygulamada, 7 kişiye para cezası kesildi, 2 iş yeri hakkında işlem yapıldı, çeşitli suçlardan aranan 5 kişi gözaltına alındı, 3 araç ise trafikten men edildi.

Malatya'da Tevfik Temelli, Cezmi Kartay ve Fahri Kayahan caddeleri, Kanalboyu ve kentin giriş ve çıkışlarında "Huzur Türkiye" uygulaması kapsamında denetlemeler yapıldı.

Asayiş, narkotik, mali, terör, organize, kaçakçılık, özel harekat, çevik kuvvet ve trafik ekiplerinin yer aldığı uygulamada, şüpheli kişilere yönelik Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolleri gerçekleştirildi.

MARDİN

Mardin'de, polis ve jandarma ekiplerinin katılımıyla "huzur" operasyonu yapıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğünce Türkiye genelinde gerçekleştirilen uygulama kapsamında, 86 ekip toplam 371 personelin katıldığı kentte, suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla "huzur" operasyonu tamamlandı.

Terör, Asayiş, Özel Harekat, Çevik Kuvvet, Kaçakçıklık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Trafik Denetleme şubelerine bağlı ekipler, kentin 24 noktasında şok yol uygulama yapıldı. Uygulamaya noktalarına 53 ekip 144 personel katıldı.

5 arama köpeğinin katıldığı uygulama denetimlerinde 954 kişi sorgulandı. 467 araçta yapılan aramalarda 28 araca, 2 bin 610 lira para cezası kesilirken 7 araç trafikten men edildi.

Umuma açık alanlarda yapılan denetimlerde 33 ekip 227 personel görev aldı. 130 iş yerinde yapılan denetimlerde 2 bin 521 kişi sorgulanırken aranan 3 kişi yakalandı, 6 kişi hakkında ise yasal işlem başlatıldı

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da haklarında arama kararı bulunan 17 kişi gözaltına alındı, iki ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bin 200 polisin katılımıyla il merkezi ile ilçelerde yapılan denetimlerde 2 bin 229 kişinin Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolleri gerçekleştirildi. 230 iş yerinde denetimi, 145 aracın sorgulaması yapıldı.

Kentte 25 iş yerine cezai işlem uygulanırken, haklarında arama kararı bulunan 17 kişi gözaltına alındı, iki ruhsatsız tabanca ile 15 gram esrar ele geçirildi.

SAKARYA/ZONGULDAK/KOCAELİ/BARTIN/BOLU

Sakarya'da, Kocaeli'de, Zonguldak, Bolu ve Bartın'da polis ve jandarma ekiplerinin katılımıyla huzur ve güven uygulaması düzenlendi.

Sakarya'da, polis ve jandarma ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğünce Türkiye genelinde gerçekleştirilen "Huzur Türkiye" asayiş uygulaması kapsamında, suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla operasyon düzenledi.

Asayiş, Kaçakçıklık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Trafik Denetleme şubelerine bağlı yüzlerce polis ve jandarmanın katılımıyla yapılan operasyon çerçevesinde, kentin giriş kısımlarının yanı sıra çeşitli yerlerde kontrol noktaları oluşturuldu.

Ekipler, kontrol noktalarına gelen araçlarda arama yaptı ve kişilerin kimliklerini kontrol etti.

-Kocaeli

Kocaeli'de de Terör, Asayiş, Özel Harekat, Çevik Kuvvet, Kaçakçıklık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Trafik Denetleme şubelerine bağlı ekiplerin katılımıyla ilçenin giriş ve çıkışlarında asayiş uygulaması gerçekleştirdi.

Yol güvenliliğinin alınmasının ardından ekipler, kontrol noktasına gelen araçlarda arama yapıp şüpheli kişilerin kimliklerini kontrol etti.

Gebze ilçesinde ise 5 noktada yapılan uygulamaya, jandarmanın "kemik" adlı narkotik köpeği de destek verdi.

- Zonguldak

Zonguldak il merkezi ve ilçelerinde gerçekleştirilen operasyona, çok sayıda polis ve jandarma ekipleri katıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü ve jandarma ekipleri suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla eğlence mekanları, park ve kafeteryalarla kentin giriş çıkış noktalarında geniş çaplı denetim yaptı.

Terörle mücadele, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, asayiş ve trafikten ekiplerinin görev aldığı huzur operasyonunda, yaklaşık bin kişi Genel Bilgi Tarama (GBT) sorgulamasından geçirildi.

Jandarma ekipleri, Çaycuma ve Kozlu ilçelerinde gerçekleştirildiği uygulamalarda çok sayıda kaçak içki yakaladı.

- Bartın

Bartın'da 135 polis ve 160 jandarmanın katılımıyla yapılan uygulama kapsamında, 117 umuma açık yerde kimlik sorgulaması yapıldı.

Öte yandan kentin farklı noktalarına kurulan kontrol noktalarında durdurulan araçlarda arama gerçekleştirildi.

- Bolu

Bolu'da ise 100 polis ve 110 jandarmanın katılımıyla gerçekleştirilen uygulama kapsamında, kentin giriş ve çıkışında oluşturulan kontrol noktalarında araçlar arandı, sürücülerin kimlikleri kontrol edildi.

Uygulamaya, jandarma bomba arama köpeği "Destan" da katıldı.

Bolu Valisi Aydın Baruş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Güneş ve İl Emniyet Müdürü İbrahim Özel, uygulama noktalarını gezerek ekiplerden bilgi aldı.

Araçları durdurulan sürücülerle de sohbet eden Vali Baruş, gazetecilere yaptığı açıklamada il genelinde saat 20.00 sıralarında başlayan uygulamanın aynı zamanda tüm Türkiye'de yapıldığını ifade ederek, "Ülkemiz genelinde 81 ilde huzur ve güven uygulaması yapılıyor. Bu çerçevede de ilimizde polisimiz tarafından toplam 12 noktada, jandarmamız tarafından da 20 noktada olmak üzere toplam 32 noktada ara kontrol ve araması yapılıyor." şeklinde konuştu.

Baruş, bu uygulamadaki amaçlarının vatandaşların huzurunu sağlayarak devlete güvenlerini pekiştirmek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu genel uygulamalar sayesinde özelikle aranan şahıslar ve şüpheli paket taşıyan araçların tespiti önem arz ediyor. Vatandaşlarımızın bu uygulamalardan rahatsız olmasını istemiyoruz. Görev alan arkadaşlarımızın vatandaşlarımıza saygılı ve nazik davranmasını istiyoruz. Bu uygulamalar, hem ülkemiz genelindeki hem de ilimizdeki uygulamalar çerçevesinde farklı noktalarda ve zamanlarda 24 saati kapsayacak şekilde devam edecek."

ELAZIĞ

Elazığ'da polis ve jandarma ekiplerinin katılımıyla "huzur" operasyonu yapıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlar, Asayiş ve Trafik Şube müdürlükleri personelinin katılımıyla kent merkezi ile 10 ilçede 20 noktada, 51 ekip ve iki dedektör köpeklerin katılımıyla yol uygulaması yapıldı.

Uygulamada 408 araç arandı, 845 kişinin kimlik sorgulaması gerçekleştirildi. Aranan 3 kişi de gözaltına alındı, 16 gram esrar ele geçirildi. 18 araç sahibine 16 bin 100 lira ceza kesilen uygulamada, 2 araç trafikten men edildi.

Ayrıca 200 umuma açık istirahat ve eğlence yerinde 31 ekiple gerçekleştirilen denetimde, 3 bin 25 kişinin kimlik kontrolü yapıldı.

Hakkında yakalama kararı bulunan bir kişi gözaltına alınırken, bir iş yerine canlı müzik ruhsatı olmadan canlı müzik yapmaktan, bir iş yerine ruhsatı olmadan işletmekten idari işlem yapıldı.

ADANA

Adana'da, helikopter destekli "huzur" uygulaması yapıldı.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğünce Türkiye genelinde gerçekleştirilen uygulama kapsamında, kent genelinde suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla "huzur" operasyonu başlattı.

Terör, Asayiş, Özel Harekat, Çevik Kuvvet, Kaçakçıklık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Trafik Denetleme şubelerine bağlı ekiplerin katılımıyla gerçekleştirilen asayiş uygulamasını, polis helikopteri de havadan takip etti.

Ana caddelerde ve kent giriş çıkışlarında oluşturulan kontrol noktalarına gelen araçlarda polis, eğitimli köpekle detaylı arama yaptı. Sürücüler ve araçlarda bulunan kişilere kimlik kontrolü yapıldı.

Uygulama kapsamında kafe ve eğlence merkezleri de denetlendi. Polis ekipleri kafe ve eğlence mekanlarında bulunan kişilerin kimliklerini kontrol etti.

Bir polis, uygulamayı canlı yayın kamerasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Koordinasyon Merkezine aktardı.

Adana İl Emniyet Müdürü Osman Ak da uygulama bölgelerinde incelemelerde bulunarak görevlilerden bilgi aldı.

HAKKARİ

Emniyet Genel Müdürlüğünce Türkiye genelinde 81 ilde gerçekleştirilen "Huzur" operasyonu kapsamında, Bitlis ve Hakkari'de 850 polisin katılımıyla sabit yol ve asayiş uygulaması yapıldı.

Bitlis'te İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince "Huzur Operasyonu 3" uygulaması gerçekleştirildi.

Kentin farklı noktalarında uygulama yapan polis ekipleri, araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptı.

Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı düzenlenen huzur operasyonuna Bitlis ve ilçelerinde 300 polis memuru katıldı.

Kenttin farklı noktalarında dondurucu soğukta uygulama yapan polis ekipleri, araçları titizlikle aradı.

Sürücüler ise uygulamadan memnun kaldıklarını belirterek, polis ekiplerine teşekkür etti.

- Hakkari

Hakkari'de İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde, "Huzur" adı verilen ve 500 polisin görevlendirildiği asayiş uygulaması gerçekleştirildi.

Askeri yoklama kaçağı olan kişilerin gözaltına alındığı uygulamalarda, çarşı merkezi ve ana caddelerdeki 700 kişinin kimlik kontrolü yapıldı. Operasyonun devamında bin araçta arama yapan ekipler, bazı araçlarda kaçak sigara ele geçirdi.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde de İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı 50 polis, "Huzur" operasyonu kapsamında uygulama gerçekleştirdi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı uygulamalar sırasında ekipler ilçe giriş ve çıkışları ile çarşı merkezinde şüpheli şahıslar üzerinde ve araçlarda arama, kimlik kontrolü ve plaka sorgulaması yaptı.

200 kişinin kimlik sorgulamasının yapıldığı uygulamalar kapsamında, ilçe merkezindeki umuma açık yerlerde de denetimler yapıldı.

KONYA/ÇORUM

Konya'da İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ekiplerince huzur ve güven uygulaması gerçekleştirildi. Sürücüler ve araçlarda bulunan kişilerin kimlik bilgileri kontrol edildi.

Konya ve Karaman'da polis ve jandarma ekipleri tarafından ülke genelindeki huzur ve güven uygulaması kapsamında denetimler yapıldı.

Konya'da İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş, Özel Harekat, Terörle Mücadele, Çevik Kuvvet, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Trafik Denetleme Şubelerine bağlı ekiplerin yanı sıra jandarma görevlileri ana caddelerde ve kent giriş çıkışlarında oluşturulan kontrol noktalarına gelen araçlarda ayrıntılı arama yaptı.

Sürücüler ve araçlarda bulunan kişilerin kimlik bilgileri kontrol edildi.

Uygulama kapsamında ayrıca umuma açık yerlerde bulunan kişilerin kimlik denetimleri gerçekleştirildi.

- Karaman

Karaman'da ise polis ve jandarma ekipleri ana caddeler ile kent giriş çıkışlarında oluşturulan kontrol noktalarında araçları ve içindeki kişileri denetledi.

Karaman-Mersin karayolunun 15. kilometresinde 130 otomobil ve 10 yolcu otobüsünü durduran jandarma ekiplerince eğitimli iki köpek de kullanılarak ayrıntılı arama yapıldı. Köpekler araçlarda sigara ve uyuşturucu aradı. Sürücüler ve araçlarda bulunan kişilerin kimlik bilgileri kontrol edildi.

Jandarma görevlileri uygulamada aranan 14 kişi ile iki sigara kaçakçısını ve ruhsatsız bir av tüfeği taşıyan kişiyi yakaladı.

Uygulama kapsamında ayrıca umuma açık yerlerde bulunan kişilerin kimlikleri kontrol edildi.

Çorum'da, çeşitli şubelerde görevli 300 polisin katılımıyla "huzur" operasyonu gerçekleştirildi. Kontrol noktalarında araçlarda arama yapan ekipler, şüpheli kişilerin GBT sorgusunu yaptı.

TUNCELİ

Tunceli'de, çeşitli şubelerde görevli 200 polisin katılımıyla "huzur" operasyonu başlatıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğünce Türkiye genelinde gerçekleştirilen uygulama kapsamında, kentte suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla "huzur" operasyonu başlattı.

Terör, Asayiş, Özel Harekat, Çevik Kuvvet, Kaçakçıklık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Trafik Denetleme şubelerine bağlı 20 ekip ve 200 personelin katılımıyla yapılan operasyon çerçevesinde, Tunceli-Elazığ karayolunda kontrol noktası oluşturuldu.

Ekipler, kontrol noktasına gelen araçlarda arama yapıp şüpheli kişilerin kimliklerini kontrol etti.

Polisin araçlarda bomba ve uyuşturucu dedektör köpekleri ile arama yaptığı uygulama kent genelinde sürüyor.

BİLECİK

Bilecik'te polis ve jandarma ekipleri tarafından denetimler gerçekleştirildi.

İl genelinde 150 polis, 15 noktada uygulama yaptı. Kafelerde çalışanlar ile müşteriler Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasına tabi tutuldu.

Yine il genelinde 390 araç arandı, 852 kişi GBT sorgulamasına tabi tutuldu, 25 aracın sürücülerine toplam 10 bin 585 lira cezai işlem uygulandı, 3 araç trafikten men edildi. Üstünde 100 paket kaçak sigara bulunan bir kişi hakkında da işlem yapıldı.

İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal ise uygulama noktalarını gezip polisleri denetleyerek güvenlik önlemlerinin alınması konusunda uyarılarda bulundu.

Namal, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tür uygulamaların asayişi sağlamak, halkın canını ve malını korumak için son derece gerekli ve yararlı olduğunu söyledi.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Namal, "Artık vatandaşlarımızın kimliklerini her zaman taşımaları ve kullandıkları araçların da yasa ve yönetmeliklerde belirtildiği şeklindeki tüm kurallara uymaları son derece önemli. Bu konularda çağrı yapıyoruz." diye konuştu.

İZMİR

İzmir'de polis ve jandarma ekiplerince helikopter destekli denetimler yapıldı.

Uygulamaya 834 polis, 25 sahil güvenlik ve 13 jandarma personeli katıldı. Emniyet ve sahil güvenliğe bağlı üçer botla da çalışmalara denizden destek verildi.

Kent genelinde 8 bin 185 kişi Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasına tabi tutuldu.

Trafik polislerin kontrollerinde bazı eksiklerinden dolayı sürücülere 79 bin 816 lira, kafe ve eğlence mekanlarının işletmecilerine 120 bin lira idari para cezası kesildi.

Aramalarda ise 5 tabanca, 4 av tüfeği, 136 mermi ve 19 gram sentetik kannabinoid (bonzai) ile iki tombala makinesi ele geçirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber