Vergi müfettişleri: Zorunlu rotasyona gerek yok

VMD İstanbul Şube Başkanı Fatih Çevikcan: Zorunlu rotasyon iş performansını olumsuz etkiliyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2017 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vergi müfettişleri: Zorunlu rotasyona gerek yok

Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) İstanbul Şubesi yönetimi, ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. İstanbul'da The Marmara Otel'de gerçekleştirilen buluşmada konuşan Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Fatih Çevikcan, "Her 4 yılda bir şehir değiştirmek hem iş performansına hem de devlet hazinesine olumsuz etkileri olmaktadır. Bu yönde Bakanlığımızın gerekli düzenlemeleri yapmasını canı gönülden beklemekteyiz" dedi.

Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şubesi olarak bazı talepleri olduğunu vurgulayan Çevikcan, zorunlu rotasyon uygulamasının devlet hazinesine olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.

Çevikcan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mesleki bir örgüt olmamız nedeniyle bugün Vergi Denetim Kurulunda A grup Başkanlıklarında uygulanan zorunlu rotasyon + turne usulüyle görev yapan tek bakanlık müfettişleri bizleriz. Bugün artık zorunlu rotasyon uygulamasının sürdürülemez olduğu, zira ülkemizin her bir köşesinde görev yapmaya gönüllü Vergi Müfettişleri olduğunun bilinmesini isteriz. Artık bu noktada ortalama her 4 yılda bir şehir değiştirmek hem iş performansına hem de devlet hazinesine olumsuz etkileri olmaktadır. Bu yönde Bakanlığımızın gerekli düzenlemeleri yapmasını canı gönülden beklemekteyiz."

ÇEVİKCAN: CUMHURBAŞKANI'MIZIN BAHSETTİĞİ KAST SİSTEMİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ORTADAN KALDIRILMIŞTIR

Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube yönetiminin de hazır bulunduğu buluşmada, Vergi Denetim Kurulu'nun önemine değinen Çevikcan şunları söyledi:

"Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK) 2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katkılarıyla kurulduğuna ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ülkenin en büyük denetim birimi olduğuna dikkat çeken Çevikcan, "2011 yılında Vergi Denetimi Kurulu'nun kurulması ile Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bahsettiği kast sistemi büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Ancak Vergi Denetim Kurulu bünyesinde A,B,C,Ç, şeklinde yürütülen grup ayrımı birçok sorunları beraberinde getirmektedir. Bu grup ayrımı üzerinden etkin olmaya çalışan Bürokratik Oligarşi tarafından önümüzdeki süreçte tekrar çok başlı denetim günlerine dönmek isteyenler, 'az olalım kıymetli olalım' telaşında olanlar mutlaka olacaktır. Ancak özellikle referandum sürecinden sonra başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız, yüce Meclis'imiz ve Maliye Bakanı'mız olmak üzere buna izin vermeyeceklerine olan inancımız tamdır."

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FİNANSMANININ ÖNÜNE GEÇİLMESİNDE VERGİ MÜFETTİŞLERİ KRİTİK GÖREVLERDE BULUNMAKTADIR"

Terör örgütleriyle finansal mücadelede vergi müfettişlerinin önemli rol oynadığını belirten Çevikcan konuşasını şöyle sürdürdü:

"Terörün finansmanın önlenmesinde, Kara para ile mücadelede, vatandaşlardan toplanan ekonomik değerlerin terör örgütlerinin finansmanına ve propagandası amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesinde vergi müfettişleri kritik görevlerde bulunmaktadır. Özellikle hain 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ'ye doğrudan yardım eden iktisadi kurum ve kuruluşlar, dernek ve vakıfların mal varlıklarının hazineye intikali için KHK ile oluşturulan bütün komisyonların başında Vergi Müfettişleri görev yapmaktadır. Ayrıca PKK/KCK yapılanmasında kayyum atanan belediyelerin teftiş ve denetiminde vergi müfettişleri görev yapmaktadır. Bu komisyonlarda ve ilgili kurumlar nezdinde çalışmaların büyük kısmı tamamlanmak üzeredir. Vergi Denetim Kurulu kurulmadan önce 4 farklı unvan altında yaklaşık 4 bin denetim elemanı ile mücadele edilirken Vergi Denetim Kurulu'nun kurulmasından sonra yani günümüzde yaklaşık 10 bin vergi müfettişi ile bu mücadele yapılmaktadır. Bu nitelikte inceleme ve mücadelede zamanlamanın ne kadar önemli olduğu, millete ait olan ekonomik değerlerin aklanmadan, yurtdışına çıkarılmadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle eğer Vergi Denetim Kurulu bugün olmamış olsaydı, bu incelemelerin tamamlanması uzun yıllar sürecekti."

RİSK ANALİZ MERKEZİNİN KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE İNCELEME YAPILIYOR

Bazı şirketlerin incelenmediği şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Fatih Çevikcan şunları söyledi: "Sürekli belli kesimler incelenirken bazı kesimler inceleme dışında tutulmaktadır. Bu Yanlış ama yaygın bir kanaattir, doğrusunu ise şöyle açıklayabiliriz; Vergi Denetim Kurulunda İnceleme yapılacak mükellef seçimi şu şekilde ortaya çıkmaktadır. Yapılan İhbarlar, bir vergi incelemesi neticesinde tespit edilen diğer mükellefler ve en önemlisi Risk analiz merkezi tarafından seçilen mükelleflerden oluşmaktadır. Risk analiz merkezinde vergi mükelleflerinin kendi beyanları, banka verileri, diğer kamu kurumu verileri vb. hususlar dikkate alınarak oluşturulan objektif kriterler belirlenmiştir. Bu kriterler doğrultusunda Vergi Denetim Kurulu tarafından mükellefler incelemelere alınmaktadır."

VERGİ MÜFETTİŞLERİ DERNEĞİ HAKKINDA

Vergi Müfettişleri Derneği, 1975 yılında Ankara'da Vergi Kontrol Memurları Derneği olarak kurulmuş olup, 1994 yılında tüzük değişikliği ile Vergi Denetmenleri Derneği'ne 2011 yılındaki tüzük değişikliği ile de Vergi Müfettişleri Derneği adını almıştır. Vergi Müfettişleri Derneği Genel Merkezi Ankara'da olup, İstanbul, İzmir ve Adana'da şubeleri ve 25 ilde de temsilcilikleri bulunmaktadır. 4 binin üzerinde üyesi bulunmaktadır. Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şubesi 1991 yılında Kadıköy'de bina kiralanarak faaliyetine başlamıştır. 1997-2008 yıllarında Vatan Caddesi'nde, 2008-2012 yıllarında Taksim'de faaliyette bulunmuştur. Şu anda Bakırköy İncirli Caddesinde faaliyetlerine devam etmekte olup binin üzerinde üyesi bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber