Vergi indirimi, komisyon'da görüşülüyor

Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi düzenlemesinin de bulunduğu kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2017 17:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Vergi indirimi, komisyon'da görüşülüyor

Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi düzenlemesinin de bulunduğu kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine başlandı.

Teklife ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin, toplumun değişik kesimlerine yönelik hükümler içerdiğini söyledi.

Vergisini gününde ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine ilişkin vergisel teşvik getirilmesi konusunda uzun süredir çalışma yaptıklarını ifade eden Ağbal, vergiye gönüllü uymaya destek verecek önemli bir düzenleme getirdiklerini söyledi.

Gönüllü Vergi Uyumu Programına uyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yüzde 5'lik vergi indiriminin getirildiğini belirten Ağbal, teklifte belirtilen şartların sağlanması halinde gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin beyanname üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'lik kısmının ödenmesi gereken vergiden mahsup edebileceklerini kaydetti.

Türkiye'ye döviz girişini artırmak ve inşaat sektörünü desteklemek amacıyla konut sektörüne yönelik katma değer vergisi istisnası getirildiğini belirten Ağbal, özellikle yabancılara konut ve iş yeri satışlarını teşvik etmek istediklerini belirtti.

Ağbal, tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kağıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına imkan sağladıklarını anlattı.

Maliye Bakanı Ağbal, teklifle Ahilik Fonu kurulmasını amaçladıklarını, esnafın kötü gününde yanında olacak bir tasarruf sandığı yaklaşımıyla bu fonun kurulmasını istediklerini ifade ederek, esnafın, BAĞKUR prim matrağının yüzde 2'si oranında bir miktarı fona yatıracağını, devletin de yüzde 1'lik bir oranla bu fona katkı sağlayacağını söyledi.

Ağbal, "Bu fonun uzun vadede dengesini koruyup koruyamayacağı, gelir-gider dengesi bakımından sürdürülebilir olup olmadığı gündeme gelebilir. Fonun gelir veya prim toplamasıyla dağıtması arasında rasyonel ilişki olması gerekiyor. Fonun gelir-gider dengesinin uzun vadeli trendi konusunda finans bakımından gerekli analizler yapıldı." dedi.

Genel Sağlık Sigortası sisteminde yer alan gelir testine bağlı prim ödeyenler bakımından zorluklar yaşadıklarını ifade eden Ağbal, yapılacak düzenlemeyle gelir testi sonucu prim ödemesi gerekenler için var olan 3 kademenin teke indirilerek, gelir testine tabi grubun 53 lira prim ödemesiyle sistemden yararlanabileceğini kaydetti.

Ağbal, "Bu prim tahsilat oranları son derece düşük, yüzde 8.2 düzeyinde. Zamanında kişiler gelir testine gelmediği durumda mevcut kanuni düzenlemeye göre en yüksek tavandan prim hesaplaması yapılıp tahakkuk ettiriliyor. Yeni getirilen öneriyle sistemi tersine döndürüyoruz. Mevcut sistemde kişinin gelir testini yaptırması gerekiyor, buna göre prim hesaplanması gerekiyor. Kişi gelmediğinde en yüksek tavandan prim tahakkuk ettiriliyor. Düzenleme 7.2 milyon insanı, gelir bakımından en düşük grupta olan toplum kesimini de ilgilendirmektedir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber