'Kamuda teknoloji ihale şartnamesini hazırlayacak kişi yok'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2017 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kamuda teknoloji ihale şartnamesini hazırlayacak kişi yok'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yazılım teknolojileri alanındaki ihtiyaçların farkında olduklarını belirterek, "Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var. Bu açığı süratle kapatmalıyız ve kapatacağız. Bakanlık olarak, yazılım teknolojilerine özel bir önem veriyoruz." dedi.

Özlü, Microsoft Ankara Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin, insan hayatında köklü değişiklere yol açtığını söyledi.

Araba kullanırken, bankada işlem yaparken, bir spor müsabakasını takip ederken veya bir sağlık kontrolü yaptırırken, yani hemen her iş sırasıda dijital teknolojilerden yararlanıldığına işaret eden Özlü, bilhassa özel sektörün bu teknolojileri etkin olarak kullanmasının, rekabet gücü oluşturmada önem taşıdığını vurguladı.

Kamunun da vazifeli olduğu işleri hakkıyla yerine getirebilmesi için dijital teknolojilerden maksimum düzeyde istifade etmesi gerektiğine değinen Özlü, şunları kaydetti:

"Hatta kamunun bu açıdan baktığımızda topluma örnek olması, liderlik yapması gerekiyor. Bu belki mevzuatta yazan bir görev değil. Ancak biz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bir dijital bakanlık olmayı kendimize temel hedef olarak belirledik. Bu amaçla, kısaca BAMS adını verdiğimiz, Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi projesini başlattık. İnşallah yakın zamanda, bütün başvuruları elektronik ortamda alabilen bir bakanlığa dönüşeceğiz. Muhataplarımıza verdiğimiz tüm hizmetleri dijital teknolojileri kullanarak vereceğiz."

ROBOT ASKERLER ÇOK YAKIN

Özlü, 4. Sanayi Devrimi ile birlikte nesnelerin interneti, büyük veri, öğrenen sistemler, yapay zeka gibi teknolojilerin, kamu hizmetlerinde de çok yoğun bir şekilde kullanılacağını, kamunun en kritik görevlerinden biri olan savunma hizmetlerinde dahi robot askerlerden yararlanılacağı günlerin çok yakın olduğunu söyledi.

Bunun yanında dijitalleşme sürecinin, özellikle kamu hizmetlerinde çok iyi planlanması ve kurgulanmasının da büyük bir önem taşıdığına dikkati çeken Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dolayısıyla kamuda dijitalleşme yolunda geliştirdiğimiz her yeni projede, işin öncelikle güvenlik kısmını doğru oturtmamız gerektiğini düşünüyorum. Bakınız, ABD seçimlerinin dahi, siber saldırılar yoluyla manipüle edildiği iddialarına şahit olduk. Birkaç gün sürecek bir elektrik kesintisinin özellikle metropollerde nelere yol açabileceği izahtan varestedir. Bu zirvede, kamunun dijital ihtiyaçlarını ve bunların çözüm önerilerini konuşurken, masadaki ilk madde güvenlik olmalıdır."

GÜNDEM ROBOTİK TEKNOLOJİLER, YAPAY ZEKA

Özlü, dijital bir toplum için öncelikle eğitime odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Genç nüfusa, ilköğretimden, hatta okul öncesinden başlayarak problem çözme, algoritma geliştirme, kod yazma ve program yapma becerisi kazandırılmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Özlü, şöyle konuştu:

"Üniversitelerde bilgisayar ve elektronik mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşmayı artırmalıyız. Bilhassa yüksek lisans ve doktora düzeyinde, büyük veri, otomasyon, robotik teknolojiler, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanlara yönelik özel programla oluşturmalıyız. İnsan kaynağımızı yetiştirmek meselenin en kilit noktasını oluşturuyor.

Açık ve dürüst olalım, şu anda kamuda, bırakın bir dijital projeyi hayata geçirebilmeyi, böyle bir projenin ihale şartnamesini hazırlayabilecek insan kaynağı noktasında bile sıkıntılarımız var. Bu açığı süratle kapatmalıyız ve kapatacağız.Bakanlık olarak, yazılım teknolojilerine özel bir önem veriyoruz. Çünkü yazılım artık bütün sektörlerin, ekonomik faaliyetlerin merkezinde bulunuyor."

Faruk Özlü, hem hükümetimiz hem de bakanlık olarak Türkiye'nin teknolojideki etkinliğini artırmak için yoğun bir gayret içinde olduklarını söyledi. Özlü, "Bütün kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, reel sektörümüz ve STK'larımız el ele vererek, çok değerli hizmetleri hayata geçireceğiz ve ülkemizde çok farklı bir dönemin kapılarını aralayacağız. Türkiye'yi diğer alanlarda olduğu gibi, teknolojide de lider bir pozisyona taşıyacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber