İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2-3 dakikada liyakat değerlendirmesi olur mu?

Hakim ve savcı adaylarının 2 veya 3 dakikalık mülakatlarla seçilmesi doğru mu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2017 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2-3 dakikada liyakat değerlendirmesi olur mu?

Avukatlık mesleğinden idari yargı hakim adaylığı yazılı yarışma sınavını kazanıp mülakata katılmaya hak kazanan adayların ve avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavını kazanıp mülakata katılmaya hak kazanan adayların mülakat tarihleri Adalet Bakanlığınca açıklandı.

Edindiğimiz bilgilere göre 300 kişinin katılacağı avukatlık mesleğinden idari yargı hakim adaylığı mülakatları 27- 28 Şubat 2017 tarihleri olmak üzere 2(iki) gün içerisinde, 4500 kişinin katılacağı avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı mülakatları ise 01-24 Mart 2017 tarihleri arasında yer alan mesai günlerinde yani 18(onsekiz) gün içerisinde yapılacağı öngörülmüştür.

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun "Yazılı yarışma sınavı ve mülakatın yapılış şekli" başlıklı 9/A maddesinde; "Mülakat, ilgilinin;

a) Muhakeme gücünün,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin,

c) Genel ve fiziki görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin,

d) Yetenek ve kültürünün,

e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, puan vermek suretiyle değerlendirilmesi yöntemidir." hükmüne yer verilmiştir.

2802 sayılı Kanunda zikredilen ölçütler bakımından 2016-İdari Yargı-Avukat mülakatlarında her bir adayın 3 dakika 12 saniye ortalama sürede, 2016-Adli Yargı-Avukat mülakatlarında her bir adayın yaklaşık 1 dakika 55 saniye ortalama sürede değerlendirilmesi gerekecektir. Ayrıca, adayların mülakatlarının teker teker değil beşer beşer Mülakat Kurulu önüne çıkarılmak suretiyle yapılacağı da yoğunlukla dile getirilmektedir.

http://www.memurlar.net/haber/640865/ haberimizde 24 Aralık 2016 tarihinde uygulanan Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavlarından barajın düşürülmesi ile ortaya çıkan garip sonuçlara değinmiştik. Yazılı yarışma sınavında adayların mesleki yeterliliğinin ne kadar değerlendirildiği zaten muamma iken mülakat uygulamasının da her bir adaya 2-3 dakika ayırarak ve gruplar halinde değerlendirmeye tutularak yapılmasının 2802 sayılı Kanunda belirtilen "mülakat" tanımı ile liyakat ilkesi ile örtüşmediğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber