Memurun, zabıta memurluğuna geçişi mümkün mü?

Devlet memurunun, zabıta memurluğuna geçişi mümkün mü?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Şubat 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurun, zabıta memurluğuna geçişi mümkün mü?

Soru: İyi günler iyi çalışmalar memurlar.net ekibi. Belediyede düz memur olarak çalışmaktayım. Zabıta memurluğuna geçiş yapmak istiyorum. Zabıta yönetmeliğinin 13. maddesinin b ve c bendinin ve 14. maddedeki sözlü sınavı şartının yürütülmesini Danıştay durdurdu diye biliyorum. Şimdi soracağım soru şu: Memur iken zabıta memuru nasıl olurum? Zabıta yönetmeliğindeki tüm şartlarım tutuyor. Ama İdarem 14. maddeden dolayı atama yapmıyor. Sıkıntı çıkarılıyor çünkü 16. madde, 13. maddedeki şartlara ve 14. maddedeki sınav şartına atıfta bulunuyor. Bu konuyu cevaplar mısınız? Teşekkürler...

Cevap: Diğer devlet memurlarının zabıta memurluğuna geçişlerinde, Belediye Zabıta Yönetmeliği uygulanmaktadır. Bu Yönetmeliğin "Başka memurluklardan naklen geçiş" başlıklı 16. maddesinde, "Herhangi bir resmi kuruluştan veya belediyenin diğer hizmet birimlerinde asil memur iken, belediye zabıta memurluğuna geçmek isteyenler; 30 yaşını aşmamaları, 13 üncü maddedeki yaş dışındaki diğer şartları taşımaları ve 14 üncü maddede öngörülen sınavda başarılı olmaları kaydıyla, 657 sayılı Kanuna ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uyularak zabıta memurluğuna atanabilir." hükmü bulunmaktadır. Bu maddenin atıfta bulunduğu maddelerden 13. madde, "Zabıta memurluğuna atanmak için 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) fıkrasında belirtilen genel şartların yanı sıra;

a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,

b) Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.67 m, kadınlarda en az 1.60 m boyunda olmak ve boyun 1 m den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg. dan fazla fark olmamak,

c) Sınavın yapıldığı tarihte 25 yaşını doldurmamış olmak,

şartları aranır." hükmünü getirmiş olup, bu maddenin (b) ve (c) bentleri, Danıştay Onikinci Dairesinin 6/04/2011 tarihli ve 2008/5911 Esas - 2011/1567 Karar sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. 13. maddenin (a) bendi ve "Yazılı ve sözlü sınav" başlığını taşıyan 14. maddelere ilişkin herhangi bir yürütmeyi durdurma veya iptal kararı mevcut değildir. Bu Yönetmeliğin söz konusu 14. maddesi, "(1) İlk defa zabıta memurluğu kadrolarına atanacakların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'na girmeleri ve sınav komisyonunca belirlenecek taban puanı almaları şarttır.

(2) Bu sınava giren adaylardan zabıta memuru olarak atanmak isteyenler; belediyenin kadro sayısı ile aranan nitelikleri belirterek açtığı ve kendi internet sitesi ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde, Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerin en az birinde ve bir mahalli gazetede ilan ettiği zabıta memurluğu sınavına başvururlar. Başvuranlar arasından en yüksek puana sahip adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının üç katı aday belirlenerek sözlü sınava çağrılır.

(3) Sözlü sınav, sözlü sınav komisyonunca yapılır. Sözlü sınav komisyonu bir başkan ile en az iki üyeden oluşur. Komisyonun başkan ve üyeleri belediye başkanınca belirlenir. Komisyon üyelerinden en az birinin zabıta biriminden olması şarttır.

(4) Sözlü sınav mülakat şeklinde yapılır. Sınavın yeri, başlama gün ve saati, adaylara yazılı olarak duyurulur. Adayların bu sınava alınmaları alfabetik soyadı sırasına göre olur. Sözlü sınavda değerlendirme, komisyon başkan ve üyelerinin 100 üzerinden ayrı ayrı takdir edecekleri notlar toplamının ortalaması alınarak yapılır. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekir.

(5) Sözlü sınav komisyonu, sınava giren adayları mesleki konularda uygulamalı olmak üzere, bu Yönetmelikte atanma için öngörülen genel ve özel şartlara sahip olup olmadıkları açısından değerlendirir.

(6) Başarı notu, sözlü sınavda alınan not ile KPSS notun ortalamasıdır. Sözlü Sınav Komisyonu, sınav sonuçlarını iki sınavın ortalamasına göre en yüksek not alandan başlayarak sıralandırmak suretiyle bir liste haline getirip imzalar.

(7) Sınav ilanında belirtilen kadro sayısı kadar aday, komisyonca belirlenen sözlü sınav sonunda belirlenen başarı notu sıralamasına göre sınavın bitiş tarihini takip eden iki gün içinde, liste halinde belediyesinde ilan edilir. Ayrıca sınav sonuçları kazanan adaylara yazılı olarak tebliğ edilir. Bu tebligatta sınavı kazanmış olanların atanması için gerekli belgeler ve işlemler ile bunların belediyeye teslimi için tanınan süre belirtilir.

(8) Ayrıca sınav ilanında belirtilen kadro sayısının yarısı kadar yedek başarı listesi ilan edilir. Sınavı kazanan adaylardan süresi içinde ilgili belediyesine başvurmayanların yerine birinci yedekten başlayarak yedek başarı listesindeki sıraya göre adaylar çağrılır. Açıklanan yedek başarı listesi bir sonraki sınava kadar geçerlidir.

(9) Sınavı kazananlar, belediye başkanının onayı ile zabıta memuru olarak göreve atanır ve bunların bilgileri Devlet Personel Başkanlığına bildirilir." hükmü mevcuttur.

Dolayısıyla, memur kadrosundan zabıta memuru kadrosuna geçmeniz için;

1- 30 yaşını aşmamış olmanız (Danıştay 13. maddedeki 25 yaş şartını iptal etti fakat 16. maddedeki 30 yaş şartı halen yürürlükte.),

2- En az lise veya dengi okul mezunu olmanız,

3- 14. maddede öngörülen sınavlarda başarılı olmanız,

4- Durumunuza uygun dereceli bir kadro bulunması, muvafakat alınması gibi genel şartların yerine getirilmesi

gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber