Lösemi hastalığını yenen Canan'a mucize uygulama

Canan, henüz 23 yaşında lösemi olduğunu öğrendi. Zor bir karar verip, ileride çocuk sahibi olabilmek amacıyla 'yumurtalığını dondurttu'. Ve dondurulan yumurtalığı, ilik nakliyle lösemiyi yenen Canan'a tekrar nakledildi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2017 07:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Lösemi hastalığını yenen Canan'a mucize uygulama

Meltem ÖZGENÇ

Canan Deniz Hülya, 23 yaşında lösemi olduğunu öğrendi. Tedavi görürken kısırlık riski nedeniyle yumurtalığını aldırdı. Amerika'dan bulunan ilik sayesinde sağlığına kavuşan genç kadına, dondurulan yumurtalığı tekrar nakledildi. Tedaviyi üstlenen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Sönmezer, Türkiye'de bir ilk olan 'lösemili hastaya yumurtalık nakli'ni, Hürriyet'e anlattı:

'DENEYSEL BİR İŞLEM'

"Canan hanım, lösemi nedeniyle ilik nakli oldu. Kişinin kendi kemik iliğini tamamen yok edip yeni ilik nakli yapılabilmesi için, yüksek dozda kemoterapi vermek gerekiyor. Bu dozda kemoterapide kemik iliği yok edilirken, yumurtalıklar da yok oluyor. Zaten sağ yumurtalığı doğuştan yoktu. Biz de sol yumurtalığını aldık ve dondurduk. Hasta lösemi tedavisi gördü, sonra kemik iliği transplantasyonu da yapıldı. Canan iyileşince evlendi ve yumurtalıklarının naklini istedi. Geçtiğimiz günlerde nakil işlemini yaptık. Yaptığımız işlem hala dünyada deneysel olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ilk kez lösemili bir hastaya yaptık. Bu aşamada hastanın yumurtalık dokusunun tekrar çalışmaya başlamasını bekleyeceğiz. Bu 3-4 ayı alabilir. Yumurtalık çalışınca yumurta üretmeye başlayacak. Bu hastanın gebeliğini önce doğal yollarla, olmazsa da daha sonra tüp bebekle deneyeceğiz. Tüp bebeğe gitme ihtimalimiz fazla."

'KASIRGA BİLE VURDU'

Canan Deniz Hülya (28) ise bugüne kadar yaşadıklarını şöyle anlattı: "23 yaşında lösemi olduğumu öğrendim. Önce hayatım karardı, ancak ilik nakli olmam gerektiğini söylediler. Aile içinde tarama yapıldı, uyumlu ilik bulunamadı. Umutlarımızın tükenmeye başladığı dönemde, Türkiye'de yurtdışından nakiller çok çok azken, ABD'de yüzde 99 uyum sağlayan bir verici bulundu. İlik Türkiye'ye gönderilirken kasırga çıktı. Buna rağmen zarar görmeden geldi ve nakledildi. Aldığım kemoterapi yumurtalıklara zarar verdiği için tedavi öncesinde yumurtalığımı dondurmuştum. Neyse ki yasa bekar insanların da yumurtalıklarını dondurmasına izin veriyor. Şimdi evliyim ve bebek istiyoruz. Üç ay içinde çalışırsa belki hamile kalabileceğim. Hayatımda kötü şeyler olurken hep mucizelerle de karşılaştım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber