ASELSAN'ın sipariş listesi büyüdü

Türk savunma sanayisinin lider kuruluşlarından ASELSAN'ın elindeki siparişlerin ekonomik büyüklüğü geçen yıl 2015'e göre yüzde 44 arttı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2017 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ASELSAN'ın sipariş listesi büyüdü

Göksel Yıldırım

Türkiye'nin savunma sanayisindeki amiral gemilerinden ASELSAN, geçen yıl sipariş defterine yurt içinde ve dışında yeni işler ekledi. ASELSAN'ın elindeki işlerin ekonomik büyüklüğü 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 44 artarken, 6,2 milyar dolarlık sipariş büyüklüğüne ulaşıldı.

Şirketin 2016 çalışmalarını kapsayan Yonetım Kurulu Faalıyet Raporu, ASELSAN'ın savunma sanayisinde üstlendiği sorumluluğu ve ulaştığı ekonomik büyüklüğü ortaya koydu.

Son acıklanan verilere gore, 2015 yılında en cok savunma harcaması yapan 5 ulke ABD, Cin, Suudi Arabistan, Rusya ve Birlesik Krallık olarak sıralandı. Son bes yılda ABD'nin savunmaya ayırdıgı kaynaklar azalırken Cin, Rusya, Suudi Arabistan ve bolge olarak da Asya-Okyanusya'da savunmaya ayrılan kaynaklarda artıs yasandı.

Turkiye'nin yıllık savunma harcaması, kur etkisi nedeniyle aynı dönemde 17,1 milyar dolardan 15,3 milyar dolara geriledi. Yurt icindeki bu kuculmeye ragmen, yıllar itibarıyla şirketin aldıgı yeni proje sayısı arttı.

Sektorun dogası geregi savunma projeleri yıllara yaygın projelerden olusuyor. Ayrıca bir sistem projesinin baslangıcından teslimatına kadar gecen sure ortalama 4-5 yılı buluyor.

Şirketin uzun vadeli planlarla hareket eden ve bu dogrultuda imza altına alınmıs sozlesmeli yıllara yaygın proje tutarı geçen yıl 2015'e göre yüzde 44 arttı. ASELSAN'ın elinde 2015 sonunda 4,3 milyar dolarlık sipariş bulunurken, geçen yılın sonunda bu rakam 6,2 milyar dolara ulaştı. Bu siparisler 2025 yılına kadar uzanan bir dönemi kapsıyor.

Gelirler yüzde 36 arttı

Sirket calısmaları, "Haberlesme ve bilgi teknolojileri", "Savunma sistem teknolojileri", "Radar ve elektronik harp sistemleri", "Mikroelektronik gudum ve elektro-optik" ve "Ulasım, guvenlik, enerji ve otomasyon" temel faaliyet alanlarında surdurülüyor.

Sirket proje gelirleri, ilgili satıs sozlesmesinin icerdigi sartlara gore, siparise dayalı uretim, seri uretim mamul satısı, hizmet, ticari mallar ve hak edis sozlesmeli satısları iceriyor. Satıs kosulları sozlesme ozelinde degisiklik gosteriyor.

ASELSAN geçen yıl faaliyet alanlarında toplam 3 milyar 768 milyon 116 bin liralık satışa imza attı. Bu satışların 3 milyar 282 milyon 712 bin lirası yurt içi, 485 milyon 404 bin lirası ise yurt dısı satıs olarak gerceklestirildi.

2015 yılındaki 2 milyar 780 milyon liralık satış rakamı dikkate alındığında bu alandaki artış miktarı yaklaşık yüzde 36'yı buldu.

Konsolide kur farkından arındırılmıs Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar ise geçen yıl yüzde 19 arttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber