Diyanet'ten Aleviler'e kitap jesti

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı ilk kez Aleviler'in başucu kaynaklarını kitaplaştırdı. 3 temel kitap satışa sunuldu. Alevi dernekleri ise kendilerinin görüşü alınmadığı için uygulamayı eleştirdi

YURTDIŞINDA yaşayan Türkler'in isteği üzerine Alevi dedelerini Avrupa'ya gönderen, yine Alevi vakıflarının isteği üzerine cemevlerinde Kur'an kursu öğreticisi görevlendiren Diyanet İşleri Başkanlığı yeni bir adım daha attı. Alevi ve Bektaşiler'in başucu kaynakları kitaplaştırılarak yayınlandı. Alevi ve Bektaşi inancının temel eserleri Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ilk kez bastırıldı. Bastırılacak ilk 20 eserden ilk üçü olan Kitab-ı Dar, Tefsir-i Besmele ve Makalat satışa sunuldu.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, star'a yaptığı açıklamada, son dönemde Aleviler'e yönelik olarak yapılan çalışmaların tamamen Alevi dernekleri ve federasyonlarından gelen istekler doğrultusunda yapıldığını söyledi. Aydın ?Kesinlikle kimseye hoş görünme isteği, birilerinden oy alalım gibi bir yaklaşım içinde olmadık, olmayacağız. Cemevlerine Kur'an kursu isteği tamemen derneklerden gelen talep doğrultusunda gerçekleştirildi. Yine yurtdışına göndericilecek Alevi dedelerini, dernek ve federasyonlar kendileri istedi, seçimini yaptı biz organizasyonu gerçekleştirdik' dedi. Aydın, Aleviler'e yönelik 17 başucu kitabın daha yayına hazırlandığını söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonları Başkanı Selahattin Özel, Alevi klasikleri konusunda kendileriyle görüş alışverişinde bulunulmamasından yakınarak ?Kendilerinin diktiği kaftanı giydirmeye çalışıyorlar. Bizimle uzaktan yakından ilgisi yok. Asimilasyon Politikası olarak görüyoruz' dedi. Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de Diyanet'in Alevi dedeleriyle birlikte toplantı yaptığını belirterek ?Yıllar önce yazılmış kitaplar. Kendilerine benzetmek istedikleri bir Alevilik yaratmaya çalışıyorlar' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber