'Cumhurbaşkanlığı makamına Erdoğan'la birlikte halk içeri girdi'

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum: "2014'te halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle bu reformun siyasi koşulları oluşturuldu. 2007'de hukuki koşulları oluşmuştu. 10 Ağustos 2014'te ise halk Cumhurbaşkanlığı makamına siyasi olarak el koydu. Bir anlamda Cumhurbaşkanlığı makamına Erdoğan'la birlikte halk içeri girerek 'o pozisyon artık benimdir' dedi. Ve şimdi bir kez daha size sorulacak, bu anayasa değişikliği size bir şey soracak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2017 22:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Cumhurbaşkanlığı makamına Erdoğan'la birlikte halk içeri girdi'

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliğiyle millete bir şey sorulacağını belirterek, "Ve bu soracağı şey emin olun Türkiye'nin Osmanlı'dan gelen iki yüz yıllık modernleşme tarihindeki en önemli soru. Nedir bu soru? İlk kez Türkiye'de halka 'nasıl bir siyasi sistemde yaşamak istiyorsunuz' sorusu soruluyor." dedi.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" panelinde konuşan Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve anayasa tartışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Siyaset biliminde de siyaset sosyolojisinde de anayasacılık pratiğinde de Türkiye toplumu kadar anayasal sisteme kafa yormuş ikinci bir toplum olmadığını vurgulayan Uçum, "Türkiye'de tartışıldığı kadar anayasa hiçbir ülkede tartışılmamıştır. Anayasayı tartışmak demek, devletle toplumun ilişkisini tartışmak demektir. Eğer bir ülkede halkın, milletin devletle bir problemi olmazsa durduk yere niye anayasa tartışsın? Demek ki bu anayasa tartışmasına ve bu anayasa tartışmalarının ortaya çıkardığı değişikliklere başka bir gözle bakmak gerekiyor. Bu değişiklik işte bizim devletle olan ilişkimizde yeni bir tez öneriyor, yeni bir sistem öneriyor. Ve bu önerisinde dikkat etmemiz gereken nokta, bu değişiklik ne getiriyor ne götürüyor? Esas sorulması gereken soru budur." şeklinde konuştu.

1982 yılında kabul edilen Anayasa'da bugüne kadar yürürlüğe giren tam 18 değişiklik yapıldığını ve bunlardan hiçbirinde de halka sorulmadığını dile getiren Uçum, 2007'deki Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik yapılan anayasa değişikliğiyle Türkiye'deki reform sürecinin tohumunun atıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum, şöyle devam etti:

"2014'te halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle bu reformun siyasi koşulları oluşturuldu. 2007'de hukuki koşulları oluşmuştu. 10 Ağustos 2014'te ise halk Cumhurbaşkanlığı makamına siyasi olarak el koydu. Bir anlamda Cumhurbaşkanlığı makamına Erdoğan'la birlikte halk içeri girerek 'o pozisyon artık benimdir' dedi. Ve şimdi bir kez daha size sorulacak, bu anayasa değişikliği size bir şey soracak. Ve bu soracağı şey emin olun Türkiye'nin Osmanlı'dan gelen iki yüz yıllık modernleşme tarihindeki en önemli soru. Nedir bu soru? İlk kez Türkiye'de halka 'nasıl bir siyasi sistemde yaşamak istiyorsunuz' sorusu soruluyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber