VDK, sümenaltıyı bıraktı gazetecinin peşine düştü

FETÖ'ye ait bir eğitim kurumunun himmet üzerinden para akladığı tespit edildi. Olay basına yansıyınca, vergi müfettişi konuyu takip etmek yerine, haberi yazan muhabire teknik takip istedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Şubat 2017 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
VDK, sümenaltıyı bıraktı gazetecinin peşine düştü

Antalya'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne ait olduğu ileri sürülen Demre Ufuk Özel Eğitim Kurumları, 2015 yılında Vergi Denetim Kurulu tarafından vergi incelemesine tabi tutuldu. Teftiş sonucu şirket hakkında hazırlanan raporda, şirketin izinsiz yardım topladığı, toplanan yardımların bir kısmının şirket ortaklarınca ödenmiş gibi gösterilerek muhasebe kayıtlarına aktarıldığı belirtilerek FETÖ'nün 'himmet' suçunun aklandığı ifade edildi. 11 Kasım 2015 günü hazırlanan bu rapor 17 Mart 2016 günü Vergi Denetim Kurulu Merkezi Rapor Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı'nca incelendi.

HİMMET PARASI HESABA
İnceleme sonucu hazırlanan karar tutanağının 3. maddesiyle, "Kurumun faaliyetleerine ilişkin vergi suçu yönünden yapılan değerlendirmelerin yeniden gözden geçirilmesi"ne karar verildi. Karar, raporu hazırlayan müfettişe tebliğ edildi. Raporunu savunan müfettiş, kurula bir yazı yazarak, "Halktan toplanan paralar ortaklar cari hesabı kullanılarak şirkete aktarılmış yani aklanmıştır" ifadelerini kullandı. Bu yazı VDK'ya 13 Mayıs 2016'da gönderildi.

RAPORU İPTAL ETTİLER
Rapor Değerlendirme Komisyonu, 14 gün sonra yeniden toplandı ve himmet suçunu ortaya koyan raporun işlemden kaldırılmasına oy birliğiyle karar verdi. 23 Temmuz'da, o dönem kayyum yönetiminde olan Cihan Haber Ajansı Buğra Kardan imzasıyla raporun rafa kaldırıldığını eleştiren bir haber yayınladı. Haberin yayınlanmasının ardından komisyonda büyük bir panik havası başladı ve işlemden kaldırılan raporun tekrar işleme konulmaya çabalandığı öğrenilirken haberin basına nasıl sızdırıldığıyla ilgili idari soruşturma başlatıldı.

KAYNAĞIN İZİNİ SÜRDÜ
27 Temmuz 2016'da, Gaziantep'te kredi başvurusu KOSGEB tarafından onaylanan 300'ü aşkın esnafın hayali suçlamalarla yargılanmasının önünü açan vergi raporları hazırlanması skandalıyla da gündeme gelen Vergi Müfettişi F.T. idari soruşturma yapmakla görevlendirildi. T., önce muhabirden haber kaynağını açıklamasını istedi. Muhabir açıklama yapmayınca T., tarihte örneğine rastlanmayacak bir skandala imza attı. 11 Kasım 2016 günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bir yazı yazan T., muhabirin hangi kamu görevlileri ile görüşme yaptığının bilgisine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

EMNİYET'TEN TAKİP İSTEDİ
Emniyete yazılan yazı şu şekilde: "(Muhabirin) başta 0551 XXX XX XX telefon numarası olmak üzere diğer tüm hatlarından 20-23 Temmuz 2016 ve 21-30 Eylül 2016 arasında görüştüğü kişilerin adı, soyadı, telefon numarası ve görüşme süresine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde liste bilgi verilmesinin sakıncası var ise 20-23 Temmuz 2016 ve 21-30 Eylül 2016 arasında görüştüğü kişilerden maliye personeli var ise bunların bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır." Emniyete iletilen skandal talepte, haberi sosyal medyada paylaşılan bir müfettişin de ismi belirtilerek bu şahsın listede olma ihtimalinin özellikle kontrol edilmesi istendi.

SIZDIRANI BULUN!
Emniyet bu yazıyla ilgili herhangi bir işlem yapmadı. Polisten istediğini elde edemeyen Taş, bu kez 22 Aralık 2016'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bu kez VDK Başkanı Karakum'a imzalatılan yazının dosya ekine Taş hazırladığı rapor da eklendi. Dosya önce Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'na gönderildi. Ancak bu büro dosyanın kendi görev alanına girmediğini görerek dosyayı Müracaat bürosuna gönderdi. Dosya buradan Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu'na gönderildi. Savcılık kaynaklarına göre haberi hazırlayan muhabirin şüpheli sıfatıyla ifadesi alındı. Soruşturma ise devam ediyor. Gerek idari soruşturmada gerekse de savcılığa sunulan dosyada haberin yalan olduğuna ilişkin bir iddia yer almıyor. Müfettiş F.T.'ın vergi mahremiyetini savunmak için canla başla çalıştığı şirket ise 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi sonrası KHK ile kapatıldı. İlk vergi raporunda ismi geçen şirket yöneticilerinden tümü hakkında adli işlem yapıldı. Raporda ismi geçen 2 kişi Sulh Ceza Hakimi tarafından tutuklanırken 2 yönetici hakkında ise yurt dışı yasağı koyuldu. Şirkein Mali Müşaviri ise firari. Firari müşavirin, Antalya'da FETÖ'cü Maliye memurlarının 'abisi' olduğu öne sürülüyor.

FETÖ'cü şirketlerden vergi müfettişlerine ahlaksız teklif FETÖ'nün hileli borç oyunu bozuldu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber