Cep'te fiyatı servis tercihi belirliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu pazarında daha önce cihazın fiyatını ''kaçak'' ve ''faturalı'' oluşu belirlerken, son dönemlerde servis tercihinin fiyatta belirleyici faktör olduğu bildirildi.

Türkiye ekonomisinde, yılda yaklaşık 250 milyon Avro'yu bulan GSM pazarında, son dönemlerde kaçak ya da yaygın olmayan bazı teknik servis ağları fiyatları aşağıya çekiyor.

Türkiye'de marka olmuş 2-3 teknik servis ağının elinde bulunan pastayı bölüşmek için çaba harcayan ancak, teknik hizmeti sadece İstanbul'da verebildikleri belirtilen firmalar, cep telefonunun fiyatını da aşağıya çekiyor.

Cep telefonu alıcısı, teknik serviste tercihini, yaygın teknik servis ağı olan, hemen hemen Türkiye'nin 81 ilinde hizmet verebilen, markasını yaratmış firmadan yana kullandığı takdirde cep telefonunu yüzde 10-20 daha pahalıya almak zorunda kalıyor.

Böylelikle cep telefonunda ''ucuz olsun da nasıl olursa olsun'' düşüncesinden hareket ederek, daha önce kaçak cep telefonlarına rağbet edenler, şimdi ise düşük fiyat nedeniyle teknik hizmeti riske atabiliyor.

TÜKETİCİLERE UYARI

Türkiye'de yılda alınan ortalama 30 milyon civarındaki cep telefonunun teknik hizmette de büyük bir pasta oluşturduğuna işaret eden firma yetkilileri, bu pastanın suiistimalcilerin de iştahını kabarttığına işaret ediyorlar.

Yetkililer, Türkiye'de yaklaşık 50 kadar firmanın cep telefonu ithalatı yaptığını bildirerek, şunları söylediler:

''Bu firmalardan bazıları cep telefonu satışını yapan bayilere düşük fiyat avantajı sağlamak için hem tüm illerde şubeleri olan teknik servis firmalarıyla, hem de adı şanı duyulmamış, gayri ciddi çalışan teknik hizmet sağlayıcılarla anlaşma yapıyor. Bayisine de müşterilerine teknik servis tercihine göre iki farklı seçenek sunabileceğini söylüyor. Bu da satıcıların işine geliyor. Tüketici ise aralarında kaçak çalışanların da bulunduğu ucuz teknik servis yüzünden telefona verdiği parayı adeta suya atıyor. Tüketici bu yolla yanıltılıyor.''

Marka haline gelememiş, yaygın teknik servis ağı olmayan, teknik servis hizmeti sağlayıcılarının hizmeti sadece İstanbul merkezli verebildiklerine işaret eden yetkililer, ''yani cep telefonu arızalandığında, kişi, kargo ücretini de kendisi üstlenerek cihazını İstanbul'a gönderecek. Ciddi çalışma yapılmadığı için bazen telefonları aylarca süre teslim etmeyen bu servisler, cep telefonu pazarında tıpkı daha önce kaçak cep telefonlarında olduğu gibi haksız rekabet yaratıyorlar. Sonuçta küçük paralar uğruna tüketici mağdur durumda kalıyor. Cep telefonu olurken bayi ağının genişliğine mutlaka dikkat edilmeli'' dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber