Canikli: Türkiye 'dijital kumarhane' olacaktı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, eleştirileri de beraberinde getiren foreks düzenlemesinde geri adım atmayacaklarını söyledi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 23 Şubat 2017 23:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Canikli: Türkiye 'dijital kumarhane' olacaktı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, foreks düzenlemesinde kaldıraç oranının artırılması ve teminatın düşürülmesinin bundan sonra söz konusu olmayacağını vurguladı.

Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında soruları yanıtlayan Canikli, foreks piyasasına ilişkin atılan adımlardan geri dönüş olmayacağını vurgulayarak, "Bu karar son derece yerinde. Bu mekanizma bir risk yönetimi mekanizması olması gerekirken kesinlikle bu görevi ifa etmiyor. Sadece aşırı riski seven insanların bu duygularının tatmin edildiği bir alan olmaya başladı. Açıkça söylemek gerekirse bir kumar mantığı hayata geçmeye başladı. Biraz daha devam ettirseydik Türkiye dijital bir kumarhaneye dönecekti" ifadelerini kullandı.

Küçük yatırımcıların hemen hemen tamamının kaybettiğini söyleyen Canikli, "Karardan önce günlük işlem hacmi 16-17 milyar dolara çıkmıştı. Bu, küçük yatırımcı açısından tahrip edici. Düzenlemeden sonra 2 milyar dolara düştü" dedi.

"Şartlar düzeldiğinde faizler hızla düşecek"

Başbakan Yardımcısı Canikli, TCMB'nin gecelik ve geç likidite faizlerinde yaptığı artışların geçici olduğunu, şartlar düzeldiğinde faizlerin çok hızlı şekilde geriye döneceğini, TCMB'nin mesajının bu olduğunu söyledi. Politika faizinde bir artış yaşanmadığına, gecelik GLP'de artış olduğuna işaret eden Canikli, hükümetin ve Merkez Bankası'nın politika faizinde artış yapmadan attığı adımlarla Türkiye'nin bundan sonra spekülatif ataklarla karşı karşıya kalmayacağını, bu politikaların devam edeceğini belirtti.

"Kur hedefimiz yok, olamaz"

"Vatandaşın kurdaki artışa karşı aşırı hassas olduğunu biliyoruz" diyen Canikli "Kurlar aşağı gelebilir, yukarı gidebilir, dalgalı kur politikası, bunlar normal. Bizim zaten bir kur hedefimiz de yok, olamaz" ifadelerini kullandı.

"Derecelendirme kuruluşları son barutu kullandı"

Kredi derecelendirmen kuruluşlarının kararlarının rasyonel olmadığını söyleyen Canikli, bu kuruluşların itibarlarının kalmadığını ifade ederek "Derecelendirme kuruluşları artık Türkiye'ye yönelik son barutlarını kullandı" diye konuştu. Canikli, piyasanın da derecelendirme kuruluşlarına inanmadığını aktardı. Başbakan Yardımcısı şöyle konuştu: "Son 3-4 aydır para piyasalarına yönelik ciddi bir atak söz konusu. Ekonomide istikrarı bozmayı hedefleyen saldırılarla karşı karşıya kaldık. Derecelendirme kuruluşlarının kredi notu indirimlerinin zamanlamalarına baktığınızda bir projenin devamı olduğunu görürsünüz, hiçbiri rasyonel kararlar değildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber