Emniyet'in brifingi milletvekillerini şok etti: Uyuşturucu yaşı 12'ye düştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun İstanbul'da emniyetten aldığı brifing, gençler ve çocuklar arasında uyuşturucu kullanımı ile ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koydu.

ANKA'nın aldığı bilgiye göre, uyuşturucu ve sigara kullanım yaşı hızla düşüyor. Uyuşturucu kullanım yaşı ortalama 16 iken, başlama yaşı 12'ye kadar indi. Sigara ile tanışma yaşı ise 10. Çocuklar ve gençler arasında narkotik alışkanlıklar hızla artarken, özellikle kokain ve ekstacy kullanımında artış yaşanıyor. Emniyet birimleri, milletvekillerine yaptıkları sunumda, uyuşturucu satıcılarının fiyatları "her kitlenin alabileceği kadar düşürdüğüne" de dikkat çekti.

İNTERNET KAFELER KONTROL EDİLEMİYOR

Brifing, internet kafelerin denetiminde yaşanan sorunları da ortaya koydu. İstanbul'da 3 bin 196 internet cafe bulunurken, kafelere giden çocukların yaşlarının kontrolünde sıkıntı yaşanıyor. Emniyet, denetim konusunda belediye ekiplerinin yetersizliğine dikkat çekti.

AİLELER SUÇA TEŞVİK EDİYOR

Veriler, suçta kullanılan çocukların yüzde 90'ının anne-baba ya da ailesinin bulunduğunu ortaya koydu. Üvey anne-babası olan ya da sokakta yaşayan veya Sosyal Hizmetler Çocuk ve Esirgeme Kurumu (SHÇEK) korumasındaki çocuklarda bu oran yüzde 10. Bu rakamlar ailelerin çocukları "suça teşvik ettiğini" ortaya koydu.

CEZALAR AĞIRLAŞIYOR

Öte yandan, internet suçlarında ve uyuşturucu kullanımında ortaya çıkan tablo, hükümeti harekete geçirdi. Hükümetin hazırlayarak, TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve elektronik ortamda işlenen belirli suçların önlenmesine yönelik tasarı; internet yoluyla, çocukları ve gençleri, fuhuş, intihar, kumar, uyuşturucu ve uyarıcı maddeye yönlendiren kişi ya da kişilere ağır cezalar getiriyor. "Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi ile Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na göre, yeni uygulamanın öne çıkan unsurları şu şekilde olacak:

-Çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, fuhuş, intihara yönlendirme, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçlarının işlenmesi durumunda, içerik veya yer sağlayıcısının yurt içinde bulunması halinde, internet erişimin engellenmesine, sulh ceza hakimi, içerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında bulunması halinde kararı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı verecek.

- Kararın yerine getirilmemesi halinde, erişim sağlayıcısına 3 gün süre verilecek. Bu sürede de içeriğe erişimin engellenmemesi durumunda, 10 bin YTL idari para cezası uygulanacak. Kararın yine de yerine getirilmemesi durumunda, Telekomünikasyon Kurumu yetkilendirmeyi iptal edecek. Hakim tarafından verilen erişimin engellenmesi kararını yerine getirmeyen kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. -İnternet kafelerde, filtreleme ve bloke etme sistemleri kullanılacak. İşyeri açma ruhsatı veya diğer izin belgeleri ancak bu şartla verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber