Liseliler rol modelleri ile kötü alışkanlıklardan kurtuldular

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2017 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Liseliler rol modelleri ile kötü alışkanlıklardan kurtuldular

- MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Niğde'de hayata geçirilen "Avrupa Gençler İçin El Ele" Projesi kapsamında, okulu terk etme riski bulunan 36 lise öğrencisi, rol model aldıkları üniversite öğrencileri sayesinde kötü alışkanlıklardan kurtuldu.

Hüdavent Hatun Kadın Çocuk ve Gençlik Derneğince Avrupa Birliği Bakanlığı Erasmus+ programı kapsamında, "Avrupa Gençler İçin El Ele" Projesi başlatıldı.

İki yıl devam eden projede, ekonomik yetersizlik, parçalanmış aile, madde kullanımı gibi olumsuz koşullar ve benzer nedenlerle okulu terk etme riski bulunan 36 lise öğrencisi, onlara rol model olabilecek, sigara kullanmayan, okul başarısı yüksek ve olgun davranışlar sergileyen 36 rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencisiyle "akran yardımcısı" oldu.

Proje sonunda, liseli gençlerin birçoğunun kötü alışkanlıklardan kurtulması, sosyalleşmesi ve hayata daha pozitif bakması sağlandı.

Proje koordinatörü Buket Ertuğrul Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje sonuçlarının olumlu olduğunu belirterek, "Kayda değer veriler elde ettik. Birçok öğrenciye destek olduğumuz için çok mutluyuz." dedi.

Öğrencilerden çok iyi geri dönütler aldıklarını ifade eden Akyol, proje sonunda yazılan kitap ve geliştirilen yazılımın isteyen diğer okullara da verileceğini söyledi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasemin Yavuzer de projeyle lise öğrencilerinin sorun çözme, hedef belirleme, iletişim ve öfke kontrolü becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Yavuzer, lise öğrencilerinin akran yardımcılarıyla sinemaya gittiğini, huzurevi ziyareti ve bazı sportif faaliyetlerde bulunduklarını aktararak, "Projenin bitiminde gözlem formları, günlükler değerlendirildi. Gözlem formlarını değerlendirme sonucu lise öğrencilerinin sosyal davranışlarının arttığı, akran yardımcılarının da günlükleri incelendiğinde onların da psikolojik yardım, psikososyal destek becerilerin de artış olduğu gözlendi." diye konuştu.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü son sınıf öğrencisi İsmet Yıldırım ise "akran yardımcısı" olduğu öğrencinin, anne ve babasının ayrı olduğu için yurtta kaldığını ve güven sorunu yaşadığını belirterek, "Boşluktan dolayı kendisini bir yere yaslamak için madde kullanımına yönelmiş. Bu durumla baş etme yöntemi olarak, bunu seçmiş." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, kullandıkları tekniklerle bu öğrencinin madde bağımlılığının üstesinden gelmesine yardımcı olduklarını kaydetti.

Üniversite öğrencilerinden Ünal Kabakçı da yardımcı olduğu öğrencinin sosyalleşme sorunu bulunduğunu ve okula devamsızlık yaptığını dile getirerek, "Aldığımız geri dönütlerden ve okul psikolojik danışmanlarıyla yaptığımız süper vizyonlardan çıkan sonuçlara göre, öğrencimizde sosyalleşme oranının yükseldiğini, çalışmalarımızın faydalı olduğunu gördük." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber