'Bu anlaşma, 1 trilyon dolarlık katkı sağlayacak'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2013 yılında Bali'de imzalanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması ile ticaret masraflarının azaltılacağını, küresel ticarete 1 trilyon dolarlık katkı sağlanacağını açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2017 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bu anlaşma, 1 trilyon dolarlık katkı sağlayacak'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye ülkelerin üçte ikisinin onaylaması ile birlikte 2013 yılında Bali'de imzalanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının 22 Şubat tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Büyükekşi, yürürlüğe giren Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının ticaret masraflarını azaltacağını ve küresel ticarete 1 trilyon dolarlık katkı sağlayacağını belirtti.

Anlaşma ile birlikte önümüzdeki dönemde küresel ticaret üzerindeki düzenlemelerin hafifletilmesi ve gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasının amaçlandığını dile getiren Büyükekşi, "Anlaşmadan şimdilik aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 112 ülke faydalanacak. ABD, Avrupa Birliği, Çin gibi dünyanın önde gelen ekonomilerinin de dahil olduğu anlaşmanın dünya genelinde ticaret masraflarını yüzde 14 civarında azaltması ve küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık bir katkı sağlaması öngörülüyor" diye konuştu.

TİM Başkanı Büyükekşi, açıklamasında "İhracatçılar olarak karşılaştığımız en önemli sorunların başında gümrük ve lojistik maliyetleri geliyor. Birçok ülkede ihracatçılarımızın karşısına uzun süren ve maliyetleri artıran gereksiz prosedür işlemleri ile ticareti zorlaştıran çeşitli tarife dışı engeller çıkıyor. Bunların yanı sıra, yine bazı ülkelerdeki gümrüklerin ve limanların kapasitelerinin yetersiz olması ve modernizasyonun gerçekleştirilememesi sebebiyle de ticaret maliyetleri yukarılara çıkıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber