Yorgun borsanın 90 bin savaşı

Yukarı yönlü çıkış denemelerinde sıklaşan kar satışları ve işlem hacmindeki zayıflama nedeniyle borsa yorgunluk görüntüsü veriyor. 89.500 seviyesini geçemeyen yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir. Döviz piyasası ise sakin.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2017 20:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yorgun borsanın 90 bin savaşı

PİYASALARDA olumlu hava korunuyor. Döviz kurlarında düşüş, borsada çıkış trendleri sürüyor. Para piyasaları sermaye piyasalarına katkılarını devam ettirmekle birlikte borsada kar satışları da görülüyor. 6 Ocak haftasından bu yana ilk defa 17 Şubat haftasında yabancı yatırımcılar 50 milyon dolarla satışta görüldüler. Bu durum endeksin direnç seviyelerini geçmekte zorlanmasını veya "patinaj" yapmasını izah ediyor.

Bu aşamada düşüş veya kar satışları derinlik kazanmış değil. Önümüzdeki hafta "Çıkamayan borsa düşer mi" yoksa gelen satışlar çıkış trendlerinde görülen bir düzeltme hareketi olarak görülüp çıkış devam edecek mi bunu gündem ve para giriş çıkışları belirleyecek. Ocak ayından bu yana yüzde 20'den fazla prim barındıran borsada son dönemde yaşanan kar satışlarını ve "teknik düzeltme" hareketini olağan karşılamak gerekir.

Gündemde çok bir farklılaşma yok. Doların iç ve dış piyasalardaki seyri, dış borsalar, ABD'de Trump'la başlayan yeni döneme ilişkin icraatlar, ABD Merkez Bankası (Fed) kaynaklı gelişmeler, varlık fonu, anayasa değişikliği konusunda yapılacak referanduma bağlı siyaset, merkez bankası kararları, Suriye, dış piyasalar genel gündem konuları.

Ek olarak, İspanyol BBVA'nın Garanti Bankası'nın yüzde 9.95'ini Doğuş Grubu'ndan satın alması ve 3 Mart'ta açıklanacak olan son dönemde kur etkisiyle yükseliş eğilimindeki enflasyon verileri. Zayıflayan genel ekonomik seyrin yansımalarının hissedildiği 2016 yıl sonu bilançoları ışığında hisse bazlı hareketlilik sınırlı kaldı, borsanın yönü konusunda banka hisselerinin lokomotif işlevi sürüyor. Dış borsalardaki yükselişler iç piyasalar için önemli bir referans. Ancak son günlerde dış borsalarda da çıkış hareketlerinde ivme kaybı var.

Geçen hafta açıklanan Fed tutanaklarında özellikle faiz artışının sayısı konusunda çok farklı bir söyleme rastlanılmadı. 2017'de Fed faiz artışının iki mi, üç mü olacağı tartışmaları sürüyor. Varlık fonu ile ilgili dış kaynak beklentisi, merkez bankasının parasal sıkılaştırma politikası, gelişen piyasalara para girişleri kurlar üzerinde baskı yapıyor. Referandum nedeniyle siyaset gündemde kalmaya devam edecek.

Geçen hafta yukarı yönlü çıkış denemelerinde sıklaşan kar satışları ve işlem hacmindeki zayıflama nedeniyle vurgu yaptığımız borsadaki yorgunluk görüntüsü geçerliliğini koruyor. Döviz kurlarının ise kar satışlarının etkisinde kalması tepki olasılığını gündemde tutuyor. Piyasalarda iyimserlik korunuyor ancak daha temkinli bir görünüm var.

GÖSTERGELERİN ÇIKIŞA DESTEĞİ ZAYIF KALIYOR

BORSADA çıkış trendi kar satış denemelerine rağmen korunuyor. İlk destekler 87.500-87.000 olarak görülürken bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi korunabilir. Aksi takdirde satışların devamıyla sonraki destek noktaları 85.000-84.000 seviyelerinde. 89.500 seviyesi güç kazanmış durumda. Çıkışın devamı ve yeniden güç kazanması için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Bu durumda 91.400 ve 93.100 seviyeleri gündeme gelebilir. Çıkış trendi sürmekle birlikte endeks ile teknik göstergeler arasında uyumsuzluk göze çarpıyor. Göstergelerin çıkışa desteği zayıf. 89.500 seviyesini geçemeyen yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.

ALTINDA İÇERİDEKİ KUR DAHA ETKİLİ

ALTININ dış piyasalarda ons/dolar fiyatındaki yükselişe rağmen içeride Dolar/TL kurundaki düşüşün etkisiyle gram/TL fiyatında baskı devam ediyor. Dış piyasalardaki altın fiyatlarının seyrinden çok içerideki kur daha etkili. Kısa dönem için 141-142 ilk destek noktaları. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Dirençler ise 146-147 seviyelerinde. Tepki çıkışın güç kazanması için 147 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Aksi takdirde satış baskısı sürebilir. Sonraki dirençler 149-151 seviyelerinde. Teknik göstergelerin destek bölgelerinde olması tepki yükselişini destekliyor.

DOLAR/TL KURUNDA DESTEK ARAYIŞI SÜRÜYOR

Kar satışlarının etkisindeki dolar/TL kurunda satışlar derinlik kazanırken önemli destek seviyelerine de yaklaşıldı. Bu açıdan 3.50-3.56 destek seviyeleri önemli. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. 3.50'nin altına gelinmesi durumunda satış baskısı sürecektir. Tepki alımlarının devamı için ilk direnç olarak görülen 3.60 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 3.65 ve 3.70-3.76 seviyelerinde. Teknik göstergelerin destek seviyelerine çekilmesi tepki olasılığını artırıyor.

ZEYNEL BALCI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber