Lisede, zabıt katipliği eğitimi alıyorlar

Yozgat'ta, mahkeme salonuna dönüştürülen sınıfta, hakim, savcı, avukat rolünü üstlenip dava senaryoları canlandırarak uygulamalı eğitim gören lise öğrencileri, gelecekte yapmak istedikleri mesleklere hazırlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2017 00:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Lisede, zabıt katipliği eğitimi alıyorlar

Yozgat'ta, mahkeme salonuna dönüştürülen sınıfta, hakim, savcı, avukat rolünü üstlenip dava senaryoları canlandırarak uygulamalı eğitim gören lise öğrencileri, gelecekte yapmak istedikleri mesleklere hazırlanıyor.

Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet Bölümü öğrencilerinin mahkeme ortamında uygulamalı eğitim görmeleri için, bir sınıf duruşma salonuna dönüştürüldü. Temsili duruşma salonunda hakim, savcı, avukat ve mübaşir rolünü üstlenen öğrenciler, uygulamalı eğitim kapsamında dava senaryoları oluşturarak sanık rolünü üstlenen arkadaşlarını yargılayıp hüküm veriyor.

Adalet Bakanlığının çeşitli birimlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman yetiştirilmesine yönelik eğitim veren okulda, adalet bölümünde dersler bir tiyatro oyunu gibi eğlenceli geçiyor.

Zabıt katipliği için on parmak klavye eğitimi de alan öğrenciler, mesleklerini hem teorik hem de pratik olarak en iyi şekilde öğrenmeye çalışıyor.

- "Daha kalıcı ve eğlenceli"

Adalet Bölümü Öğretmeni Zülal Özben Taşgöz, sınıfta yapılan teorik çalışmaları uygulama salonunda canlandırdıklarını söyledi.

11. sınıf dersleri kapsamında işledikleri cumhuriyet başsavcılığı, dava işlemleri ve duruşma hizmetleri konularını, öğrencilerin daha iyi anlayabilmesi için oyun şeklinde kurgu yaptıklarını ifade eden Taşgöz, "Ders kitaplarında öğrendiğimiz teoride olan konuları burada canlandırıyoruz. Bu, öğrencilerimiz için daha kalıcı ve daha eğlenceli hale geliyor. Öğrencilerimiz burada bu canlandırmaları yaparak meslekleri biraz daha yakından tanıyorlar, bu rolü üstlenerek ileride olabilecekleri meslekleri seçebiliyorlar, avantajları, dezavantajları yaşayarak görüyorlar." dedi.

Derste avukat rolünü üstlenen 11. sınıf öğrencilerinden Büşra Nur Şahin, bu canlandırmalar sayesinde olayları daha iyi anladıklarını, canlandırma yaparak derslerde öğrendikleri konuları daha iyi pekiştirdiklerini ifade etti.

Hakim rolünü üstlenen Selin Büyüköz de ileride hakim olmak istediğini belirterek, "Burada yaptığımız canlandırma asliye ceza mahkemesinden, Türk Ceza Kanunlarının maddelerini kullanarak yaptığımız bir canlandırmadır. Ben hakim rolündeyim. Gelecekte de şu andaki rol aldığım gibi hakim olmak istiyorum." diye konuştu.

Nefise Demir ise davaları tiyatro haline getirdiklerini, senaryoları kendilerinin yazdıklarını aktararak, "Buradaki dersler daha eğlenceli geçiyor, dersleri daha iyi anlıyoruz. İleride böyle bir mahkemeye gittiğimde hakim, belki avukat olacağım, o zaman bunlar benim çok işime yarayacak." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber