İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kaloriferi yanmayan lojmanın kira bedeli nasıl belirlenir?

Kaloriferi yanmayan lojmanın kira bedeli nasıl belirlenir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Şubat 2017 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaloriferi yanmayan lojmanın kira bedeli nasıl belirlenir?

Soru: İyi günler. Kaloriferli konutta oturan kişilerden, kalorifer kazanının arızalı olması ya da kaloriferli olduğu halde kalorifer kazanının bulunmaması sebebiyle sobalı konut olarak kira kesintisi yapılabilir mi?

Cevap: Kamu Konutları Yönetmeliğinin "Aylık Kira Bedelinin Tesbit ve Tahsili" başlıklı 23 üncü maddesinde "Konutların aylık kira bedeli, o yıl için belirlenen aylık kira birim bedelinin, konutun brüt inşaat alanı ile çarpılması suretiyle, ilgili kurum ve kuruluşça tesbit edilir. Brüt inşaat alanının yüzyirmi metrekareden fazlası dikkate alınmaz." hükmü bulunmaktadır. Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinde, kamu konutları, mülkiyet durumu, yapı cinsleri ve kullanılış özelliklerine göre A,B,C,D,E,F,G tipi olmak üzere 7 tipe ayrılmıştır.

294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğine göre, konutların aylık kira bedeli, konutun brüt inşaat alanı esas alınarak hesaplanmaktadır. Bu bedel kamu konutunun vasfına göre her yıl Milli Emlak Genel Müdürlüğünce belirlenen metrekare fiyatı ile brüt inşaat alanının çarpılması bulunmaktadır.

2017 yılı aylık kira bedellerinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirleyen 377 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin 3 üncü maddesinde; "Yurt içinde bulunan konutlardan aylık her bir metrekare için;

a) Kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 1,82 TL/m²,

b) Kalorifersiz konutlarda 2,84 TL/m²,

c) Kaloriferli konutlarda 3,73 TL/m²,

kira bedeli alınır." denilmiştir.

Kalorifer tesisatı olmasına rağmen tesisatta arıza olması gibi çeşitli sebeplerle kaloriferin yanmaması durumlarında, kamu konutu kira bedellerinin kaloriferli konutlara göre mi kalorifersiz konutlara göre mi değerlendirileceğine dair 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununda ve Kamu Konutları Yönetmeliğinde herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Sorunuzda konu edildiği gibi, kalorifer kazanının arızalı olması ya da kaloriferli olduğu halde kalorifer kazanının bulunmaması yani ısınmanın kaloriferle yapılmadığı durumlarda, kira bedelinin kalorifersiz konutlar için öngörülen metrekare birim fiyatı esas alınarak ödenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber