Açıkta iken göreve iade edilenlerin eksik hizmet süreleri için bir şey yapılması gerekiyor mu?

Açıkta iken göreve iade edilen kamu görevlilerinin e-bordroda hizmet süreleri eksik gözüküyor. Peki ne yapılması gerekiyor ?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Mart 2017 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açıkta iken göreve iade edilenlerin eksik hizmet süreleri için bir şey yapılması gerekiyor mu?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesinde "Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir." hükmü yer almaktadır.

Bununla birlikte, aynı kanunun 141 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir". İfadesi bulunmaktadır.

Bu çerçevede, ülke genelinde yaşanan olaylar nedeniyle ilan edilen Olağanüstü Hal Kapsamında 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliğinin, mensubiyetinin veya iltisakının yahut bunlarla irtibatının olduğunun değerlendirilmesi için görevden uzaklaştırılan kamu görevlilerine;

1- 5434 sayılı Kanuna tabi olanlar için (2008 yılı Ekim ayından önce başlayanlar) açığa alındığı tarihi takip eden aybaşından itibaren aylıklarının üçte ikisi, emekli keseneği ve kurum karşılıklarının yarısı oranında ödeme yapılmaktadır.

2- 5510 sayılı Kanuna tabi olanlar için (2008 yılı Ekim ayından sonra başlayanlar) açığa alındığı tarihi takip eden aybaşından itibaren aylıklarının üçte ikisi, prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim ödenmesi ve bunların prim ödeme gün sayılarının bu sürelerin yarısı nispetinde hesap edilerek gerekli işlemler yapılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 142 nci maddesi uyarınca haklarında uygulanan görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılan devlet memurlarına göreve başladıktan sonra, kesilmiş olan aylıklarının üçte biri kendilerine ödenmekte olup, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik ödenen maaşlar ile ilgili olarak kesenek/primler de gönderilmektedir.

Dolayısıyla, açıkta geçen süreler göreve iade edilenler için hizmet kaybına yol açmamaktadır.

E-DEVLETTE BORDROLAR HATALI GÖZÜKÜYOR !

Bilindiği üzere, 2015 yılı Ekim ayında alınan karar gereği Maliye Bakanlığı e-Bordro uygulaması e-Devlet Kapısına taşındı. e-Devlet şifresi olan tüm kamu personeli her ay bordrolarını buradan takip ederek kontrol edebilmektedirler.

Ancak, yukarıda detaylı açıkladığımı üzere, haklarında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan kamu görevlilerinden göreve iade edilenlerin, açıkta geçirdikleri süre kadar hizmetleri e-bordroda eksik gözükmektedir.

Bunun sebebi, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan maaş sistemi say2000i'de açığa alınan personelin pasif duruma getirilmesidir. Sistem bu durumda olan personelin açıkta olduğu süre boyunca hizmetlerini hesaplamamaktadır. Dolayısıyla, göreve iade edilseler bile açık süreleri kadar hizmetleri e-bordroda eksik gözükmektedir.

KURUM MAAŞ MUTEMETLERİ TARAFINDAN DÜZELTİLEBİLİR !

Görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri göreve iade edildikten sonra kesilmiş olan aylıklarının üçte biri kendileri ödenmektedir. Ayrıca eksik ödenen primler/kesenekler Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmektedir.

Bu işlemler yapıldıktan sonra, kurum maaş mutemetleri tarafından ilgili kişilerin hizmet süreleri de güncellenmeli ve e-bordro sistemi ile uyumlu olması sağlanmalıdır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber