Açığa alınan aday öğretmenlere hangi işlem tesis edilecek?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Şubat 2017 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açığa alınan aday öğretmenlere hangi işlem tesis edilecek?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137. ve 189. Maddeleri gereğince görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan, gözaltına alınan aday öğretmenlerin görevden uzaklaştırıldığı tarih ile göreve iade edildiği tarih arasında geçirilen sürelerin fiili çalışma süresinden sayılıp sayılmayacağı hususunda tereddütlerin giderilmesi için MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne görüş sorumuştur.

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü cevabı görüş yazısında ilgili mevzuata yer verdikten sonra; "Performans değerlendirmelerinde başarılı olup sınava katılma hakkı kazanan adaylardan; haklarında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulananların 1 yıl fiilen öğretmenlik yapmadıkları gerekçesi ile sınava kabul edilmemesinin Yönetmeliğe uygun düşmeyeceği; bu adayların fiilen öğretmenlik yapmamaları kendi iradeleri dışında gerçekleşen bir durum olduğu ve görevden uzaklaştırma tedbirinin fiilen çalışmadan sayılmayacağına dair bir düzenleme de bulunmadığından, bu kişilerin sınava katılma koşulunu taşıdıkları değerlendirilerek işlem tesis edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir." değerlendirmesinde bulunmuştur.

Buna göre; Görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan, gözaltına alınan aday öğretmenlerin görevden uzaklaştırıldığı tarih ile göreve iade edildiği tarih arasında geçirilen süreler fiili çalışma süresinden sayılıp, bu kişilere sınava katılma koşulunu taşıdıkları kabul edilerek işlem tesis edilecektir.

Memurlar. Net'in notu; dolayısıyla bu kişiler; MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü cevabı görüş yazısına göre 1 yılını doldurmuş kabul edildiklerinden 2017 yılı yaz dönemi eş özür durumu yer değiştirme başvurusunda da bulunabileceklerdir.

Ayrıca "Açığa alınan veya ihraç edilmiş iken göreve iade edilenlerin hakları nelerdir?" haberimizde "İhraç edilmiş iken görevine geri iade edilen kamu görevlisine kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları süre içerinde yoksun kaldığı tüm özlük, mali ve sosyal hakları veriliyorsa açığa alınmış iken görevine geri döndürülen kamu görevlisine kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları süre içerinde yoksun kaldığı tüm, özlük, mali ve sosyal hakları ödenmelidir." demiştik.

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün aşağıdaki cevabı görüş yazısında "fiilen öğretmenlik yapmamaları kendi iradeleri dışında gerçekleşen bir durum olduğu" tespiti yapıldığından; açığa alınmış iken görevine geri döndürülen ve ihraç edilmiş iken görevine geri iade edilen kamu görevlisine kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları açıkta kaldığı yada ihraç edildiği süre içerisinde eğer görevde olsalardı alabilecekleri tüm, özlük, mali ve sosyal hakları verilmelidir.

Ahmet KANDEMİR

İşte görüş yazıları;

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber