20 yıl oldu. O gün yapılanlar hala aklımızda!

Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat darbesinin bugün 20. yılı... Süreç, Erbakan'ın istifaya zorlanması ve başörtüsü yasakları ile akıllardan silinmeyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Şubat 2017 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
20 yıl oldu. O gün yapılanlar hala aklımızda!

Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat postmodern darbesinin 20. yılı... Bin yıl süreceği iddia edilen bir süreçti 28 Şubat 1997. Tarihe 'postmodern darbe' olarak geçen ve 20'nci yıl dönümünde bir kez daha sorgulan örtülü darbe akıllardan silinmeyecek. 1995 yılında gerçekleşen milletvekili genel seçimlerinin ardından 54. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın uzun çabalar sonucu ikna edebildiği Doğru Yol Partisi (DYP) ile 28 Haziran 1996 tarihinde koalisyon oluşturması, asker ve laik elitlerin kontrolü altındaki siyasal yaşamın dönüm noktalarından biri oldu.

ASKER RAHATSIZ OLDU

Refah-Yol koalisyonundan en çok askerler rahatsız oldu. Asker, 1996'nın ikinci yarısında Refah Parti iktidarına karşı büyük bir psikolojik savaş başlattı. Batı Çalışma Grubu (BÇG) adı altında bir oluşumla, Refah Partisi'nin tüm faaliyetleri izlemeye alındı. Askeri ve sivil bürokraside fişlemeler başladı. Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları geri planda görünürken, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak süreci yürüttü.

MGK GÜNDEMİ

Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanları, Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda, 3 gün süren olağanüstü şürada bir araya geldi. 28 Ocak 1997 yılında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından sonra yapılan açıklamada, "bölücü ve yıkıcı akımlara karşı mücadele" kararlılığı vurgulandı.

İRTİCA BAHANESİ

Refah Partili Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız Filistin ile dayanışma gecesi düzenledi. Hükümete askerlerin en sert uyarısı, Ankara Sincan'da oldu. 20 tank ve 15 zırhlı araç şehir merkezinden geçiş yaptı. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir daha sonra tankların geçişi için "demokrasiye balans ayarı yaptık" ifadesini kullandı.Hükümet ile asker arasındaki gerilimin tırmanırken, Milli Güvenlik Kurulu "irtica" gündemiyle toplandı. Askeri kanat, 18 maddelik bir karar listesi ortaya koydu. En önemli istek 8 yıllık zorunlu eğitimdi. Böylece İmam Hatip Liseleri'nin orta kısmı kapanacaktı.

RP'YE KAPATMA DAVASI

Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, iktidardaki Refah Partisi hakkında, "Laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemlerin odağı olduğu" iddiasıyla kapatma davası açtı. Dava 16 Ocak 1998'de sonuçlandı ve parti kapatıldı. Necmettin Erbakan, Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik'e 5 yıl siyaset yasağı getirildi.

ERDOĞAN'A CEZA

Dönemin Fazilet Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında, 12 Aralık 1997'de Siirt mitinginde okuduğu şiir sebebiyle açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, Erdoğan'ı "halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçlamasıyla 10 ay hapse mahkum etti.

15 YIL SONRA DAVA

2013 yılında 28 Şubat sürecinde askerin siyasete yaptığı müdahale, 15 yıl sonra dava konusu oldu. Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın da aralarında bulunduğu 103 sanık hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan dava açıldı. 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısının gizli tutanakları, 16 yılın ardından açıklandı.

28 Şubat mağdurları 20 yıldır adalet arıyor 'Cezaevlerinde hala 28 Şubat mağduru 550-600 kişi var' '28 Şubat sürecinde bir neslin yüzde 20-30'u kayboldu'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber