Milli savunmaya 'piramit' formülü

Savunmada 'yerli', 'sürdürülebilir' ve 'rekabetçi' bir yapı için stratejik adımlar atılıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın programına göre, savunma ve güvenlikte etkinlik artırılacak. Savunma ve havacılık ihracatının artırılması teşviklerle desteklenecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Şubat 2017 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli savunmaya 'piramit' formülü

Hakkı KURBAN

Milli üretime odaklanan savunma sanayii, 'yerli', 'sürdürülebilir' ve 'rekabetçi' bir yapı için stratejik adımlar atacak. Yeni yol haritasının şifreleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) 2017 Performans Programı'na yansıdı. İhtiyaçların yurt içinden karşılanma oranını artırmak için, tabana yayılmış tedarik zinciri kurulacak. Bu amaçla, alt yükleniciler, onları destekleyen küçük işletmeler ve tüm yapıya hizmet veren araştırma kuruluşlarıyla üniversitelerden oluşan bir 'sanayi piramidi' oluşturulacak. Stratejik amaç ve hedeflerin sıralandığı 2017 Performans Programı'nda, 'sürdürülebilir ve rekabetçi savunma sanayi' için atılacak adımlar öne çıktı. Dört önemli süreç için şu rota izlenecek:

ASKERİ FABRİKALARIN VERİMİ ARTIRILACAK

Savunma ve güvenlik sektörünün etkinliğini artırmak amacıyla bazı tedbirler devreye sokulacak. MKEK ve askeri fabrikaların verimli bir şekilde kullanımı sağlanacak. Sektörde çok önemli roller üstlenen Aselsan'dan Havelsan'a, Roketsan'dan TUSAŞ/TAI'ye kadar Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleriyle diğerleri arasında denge oluşturulacak. İhtiyaçların yurtiçinden karşılanma oranı, tabana yayılmış bir tedarik zinciri oluşturularak artırılacak. Bu kapsamda, alt sistem bazında tasarım geliştirerek marka yaratabilecek uzmanlaşmış bir yan sanayi tabanı oluşturulacak. Ana yüklenici firmaların yanı sıra, alt yükleniciler ve yan sanayi güçlendirilecek.

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ

Platform üreticilerini destekleyen tasarım kabiliyetli alt yükleniciler, onları destekleyen küçük işletmeler ve yapıya hizmet veren araştırma kuruluşlarıyla üniversitelerden oluşan 'sanayi piramidi' kurulacak.

TÜRK FİRMALARI DÜNYADA GÜÇLENDİ

Savunma ve havacılık ihracatının artırılması teşvik edilerek desteklenecek. Özellikle son dönemde, uluslararası projelerde Türk firmalarının üstlendiği rol ve ihracat başarıları, savunma sanayiinin uluslararası arenadaki konumunu güçlendirme bakımından önemli rol oynadı. Buradaki ihracatın artması da bekleniyor.

ÖMÜR BOYU LOJİSTİK DESTEK

Savunma sanayinin, tasarımdan üretim ve lojistiğe uzanan ömür devrinin tamamında etkin rol alması da sağlanacak. Son dönemde ATAK'tan ANKA'ya, MİLGEM'den HÜRKUŞ'a kadar pek çok yerli ürün TSK envanterine alınmıştı. Bu sistemlerin bakım ve idamesinin uygun maliyetle sağlanması ve harbe hazır tutulabilmesi için, sistemlerin geliştiricisi olan yerli firmalarla 'lojistik (ömür devir) sözleşmeleri'nin yapılması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber