Karatepe: Bu son ihanet girişimi darbe değildi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Karatepe: - "Darbelerin nasıl olduğu bellidir. Bu son ihanet girişimi darbe değildi. Bu Türkiye'yi bölme, iç savaşa sürükleme projesiydi. Arap baharında çıkan kargaşayı Türkiye'ye aktarmaktı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2017 19:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karatepe: Bu son ihanet girişimi darbe değildi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, "Darbelerin nasıl olduğu bellidir. Bu son ihanet girişimi darbe değildi. Bu Türkiye'yi bölme, iç savaşa sürükleme projesiydi. Arap baharında çıkan kargaşayı Türkiye'ye aktarmaktı." dedi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Askeri Darbeler ve 28 Şubat" konferansında konuşan Karatepe, darbelerin Türkiye'deki siyasi kültürün, devlet yönetme anlayışının bir gereği olarak bu noktaya geldiğini belirtti.

Türkiye'de istenmeyen hükümetlere karşı değişik yolların denediğini aktaran Karatepe, en son çare olarak da askeri darbenin yapıldığını ifade etti.

Karatepe, 28 Şubat'ta yapılan darbenin unutulmayacağını vurgulayarak, "Şunu bilmelisiniz ki 28 Şubat bir yargı darbesidir. Mahkemeler yapmıştır darbeyi. Nasıl yaptığı ortada. İktidar partisini kapattılar, iktidar partisinin önde gelen yöneticilerini siyasetten yasakladılar. Partinin önde gelen belediye başkanlarını görevden aldılar ve cezaevine gönderdiler. Yani yargı böylece çare olarak ortaya çıktı. Türkiye'de mahkemeler, yargı organları her zaman darbecilerin yanında yer aldı ta ki son teşebbüse kadar. Son teşebbüste de zaten bildiğiniz gibi bir bölümü yargının tam göbeğindeydi. Allah'tan ki onlar bir süre önce belirli ölçülerde temizlenmiş böyle olduğu için de yargıçlar görev yapabildiler." diye konuştu.

28 Şubat sürecinde Doğru Yol partisinin dik durması ve koalisyonu bozmaması halinde darbenin yapılamayacağını ifade eden Karatepe, şöyle konuştu:

"Biz dik durmayı son darbede gördük. Milletin oy verip de seçtiği yöneticiler olayı ilk haber aldıklarında televizyondan 'Meydana çıkın' demeseydi, savcılara, polislere talimat vermeseydi, Allah korusun bir süre sonra komutanlarda mecbur kalıp o işe katılabilirdi. Katılsaydı iç savaş olurdu. Zaten bu bir darbe değildi esasen. Biz hafife alıp da darbe sözünü kullanıyoruz. Türkiye darbe gördü daha önce. Darbelerin nasıl olduğu bellidir. Bu son ihanet girişimi darbe değildi. Bu Türkiye'yi bölme, iç savaşa sürükleme projesiydi. Arap baharında çıkan kargaşayı Türkiye'ye aktarmaktı. Irak, Suriye'de olan durumun Türkiye'de yaşanması amaçlanmıştı. Bunun da altyapısını zaten yıllardır hazırlamışlardı."

- "Bu darbe kültürü umarız ki yok olur"

Karatepe, son yaşanan darbe girişiminde Fetullahçı Terör Örgütü'nün bütün yolları denediğini son çare olarak askeri darbeye başvurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Eğer ki ordunun darbe yapma geleneği olmasaydı, son darbe yapılamazdı. Bir gelenek var ve ordu bunu yapıyor. Hep yaptı. Bundan sonra yapar mı, yapmaz mı derseniz yapmaz diyemem. Neden diyemediğimi sorarsanız 1995'te Necmettin Erbakan beni Cemaati İslami Partisinin genel kurulu için Pakistan'a gönderdi. Orada bana dediler ki 'Seçim olacak çok güçlenmiş görünüyor Refah Partisi, acaba 1. parti çıkar veya hükümet kurarsa darbe olur mu' Ben de çok emin olarak, 'Artık olmaz, Türkiye'den Turgut Özal diye biri geçti, sivil toplum güçlendi, birçok üniversite kuruldu, dışa açıldı' dedim. Ama hükümet kuruldu darbe oldu ve ben orada basiretsiz davrandığım için bir de cezaevine gittim."

Çıkınca bir de yazı yazdığını ifade eden Karatepe, "Yanıldığımı itiraf ediyorum diye. O zaman da bu kadar emin konuşmuştum. Ama darbe oldu bundan sonra olur mu olmaz mı sorusunun cevabı ise olur, her zaman olur, ihtimal var. O zaman milletin seçtiklerinin millet onları niçin seçiyorsa onun farkında olarak ülkeyi yönetmeleri, o şuuru ve bilinci taşımaları ve bunu bir namus borcu olarak bilip milletin iradesini de o şekilde korumaları gerekmektedir. Böyle koruyup gözetirlerse bir süre sonra bu darbe kültürü umarız ki yok olur." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber