'Köy Hizmetleri'ne bir gecede 34 bin kişi almışlar'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, önceki hükümet döneminde Köy Hizmetleri'ne seçim arifesinde bir gecede 34 bin kişinin işe alındığını söyledi.

Dexia ve Denizbank tarafından düzenlenen 'Uluslararası kamu ve yerel yönetim finansmanı kongresi'nin açılışında konuşan Unakıtan, mahalli idarelere Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nü örnek gösterdi. Bakan Unakıtan, bu kuruma aktarılan 2 milyar YTL'nin 1 milyar 800 milyon YTL'sinin personel parasına gittiğini, 150 milyon YTL'sinin yakıta harcandığını ifade edip şöyle konuştu:

"Köyün yolu yapılsın, suyu gelsin diye ayırdığınız paradan geriye 50 milyon YTL kalıyor. Sonra hizmet gitmesini bekliyorsunuz. Bir de bu elemanlar sabah 10.00'da işe gidiyor. Grayderle köye çıkıyor, saat 15.00'te de işi bırakıyor. Seçim öncesinde bir gecede 34 bin kişiyi Köy Hizmetleri'ne doldurmuşlar. Sonra da iş bekleniyor. Biz ne yaptık? Köy Hizmetleri'ni kapattık. Köylere hizlet götürme işini il özel idaresine bıraktık. Yine aynı ödeneği gönderiyoruz, fakat bu parayla yol yapılıyor, köye hizmet gidiyor. Daha fazla iş yapma imkânı doğuyor. 2007 sonunda suyu ve yolu olmayan köy kalmayacak. Niğde Valisi'yle görüştüm, orada yol ve su işi çözülmüş bile."

Türkiye'nin altyapı ihtiyacına da değinen Unakıtan, yap-işlet devret modeliyle birçok yatırım yapıldığını, yerel yönetimlerin de bunu uygulamaya başladığını sözlerine ekledi. Unakıtan, "Hiç para harcamadan köprüye, metroya kavuşuyorsunuz. Bundan daha güzel ne olabilir?" diye konuştu.

'Kendinize dikkat edin'

Bundan böyle belediyelerin ödeyemeyecekleri borcun altına girmemesini de isteyen Maliye Bakanı Unakıtan şöyle konuştu:

"Belediye başkanları bana geliyor, para istiyor. 'Para yok' diyorum, borcu olduğunu söylüyor. Ben de 'Bizim daha çok borcumuz var' diye gönderiyorum. Türkiye'de tasarruf açığı var. Hem devlet, hem de özel sektörde bu sorun yaşanıyor. Ancak devlet son zamanlarda biraz daha toparlandı. Buradan

uyarıyorum. Hesabınızı yaparak borçlanın. Hesabı iyi yapmazsanız tepetaklak gidersiniz. Sonra size kimse acımaz. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Siz devlet değilsiniz ki vergi alasınız. Tek şansınız hesabını iyi yapmanız."

Unakıtan: Halk Bankası büyük bir lokma

Maliye Bakanı Unakıtan, Halk Bankasıyla ilgili bir soru üzerine hükümet olarak özelleştirmeden vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Hükümet olarak, kararlarının Halk Bankası'nın önce belli bir kısmının özelleştirilmesi, daha sonra ise stratejinin tayin edilmesi yönünde olduğunu vurgulayan Unakıtan, "Halk Bankası büyük bir lokma, burayı almak isteyen bankaların birisi hariç hemen hemen tamamı belki sermayelerini artırmak mecburiyetinde olan bir yapıda" dedi.Unakıtan, Tutsat (Mortgage) sisteminde faiz harcamalarının vergiden düşürülmesiyle ilgili

soruya, "Faizlerde vergi muafiyetine karşıyız. Herhangi bir şekilde faizlerde muafiyet olmasın istiyoruz" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber