65 kişiye mezar olan binanın firari müteahhidi 2 gün sonra özgür

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

325 yıl hapis istemiyle yargılandığı davaların hiçbirine katılmayan müteahhitin davası 17 Şubat'ta zamanaşımından düşecek

17 Ağustos 1999'da Marmara depreminde, Kocaeli'nin Kuruçeşme Beldesi Plaj Yolu'ndaki Sahil Apartmanı yerle bir oldu, binadaki 65 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin yakınları, binayı yapan müteahhit Ahmet Aydın hakkında ?Tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek? suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulundu. Müteahhit her bir ölüm için 325 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle yargılanmaya başladı.

Hep firari sanık

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2002'de açılan davada, Aydın firari sanık olarak yargılanıyor. Mahkemenin tespit ettiği adresi ?Kuruçeşme-İzmit? olarak geçiyor. Dosyasında bu adres dışında Aydın'a ait herhangi bir bilgi yer almıyor. Hakkındaki tek bilgi İstanbullu bir müteahhit olduğu. Nerede olduğu 5 yıl süren yargılama sürecince tespit edilemedi. Her duruşmada ?firari sanık? olarak yargılanıp, tutuklanarak mahkemeye getirilmesi kararı alındı. 65 kişinin ölümünden sorumlu olarak yargılandığı dava için avukat bile tutmadı. Davalarda CMUK hükümleri gereğince Baro'dan avukat tayin edildi. Davaya müdahil olan mağdur yakınlarından Ziya Çiltaş, Zehra Aydın, Malik Aydın, Özlem Gülbaş ve Nesrin İstanbullu ise birkaç duruşmadan sonra, Kocaeli'nden ayrıldıkları için dosyayı takip edemediler.

Bilirkişi: Müteahhit sorumlu

Dosyada Aydın'ın sorumluluğunu tespit eden bir bilirkişi raporu yer aldı. Bilirkişiler binanın yıkılmasının nedenini, yapımındaki kusurlara bağladı. Davanın bugüne kadar 18 kez yapılan duruşmalarında olduğu gibi, önceki günkü celsesinde de Aydın'ın yakalanarak getirilmesine, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmasına karar verildi. Suç tarihi 17 Ağustos 1999 olarak belirlendiği için 7.5 yıllık zamanaşımı süresi 17 Şubat 2007'de dolacak. Yani 17 Şubat'ta dava yüzlerce deprem davası gibi düşecek ve Aydın yargılanmadan tamamen özgür olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber