İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

11 kanserin nedeni obezite

Vücuttaki yağ oranının kolon, meme, pankreas ve rahim başta olmak üzere 11 kanser türüyle ilişkili olduğuna dair güçlü kanıtlar elde edildi. Obezite en çok safra yolu sistemiyle ilgili kansere yol açıyor, risk oranı yüzede 56

Haber Giriş : 03 Mart 2017 08:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
11 kanserin nedeni obezite

Uluslararası alanda yapılan 200'den fazla çalışmanın sonuçları toplandı, fazla kiloların kanser olma riskini yüzde 56'ya kadar artırdığı belirlendi. Obezitenin kolon, meme, pankreas, rahim, yumurtalık, böbrek, pankreas, gastrik kardiya, safra yolu sistemi ve özofagus ve kemik iliği kanserlerine yol açtığı kaydedildi. Yine yapılan araştırmalar gösterdi ki önümüzdeki 20 yıl içinde obezite ve kanserle ilgili 700 bin vaka ortaya çıkacak.

Sonuçları British Medical Journal'da değerlendirilen 200 araştırmanın neticelerine göre vücuttaki fazla yağ oranının kanser nedeni olduğu belirtildi. Dergide yapılan analize göre vücut kitle indeksi arttıkça bazı kanserlerin de geliştiği kaydedildi. Erkekler için vücut kitle indeksindeki her 5 kg'lık artışta kolorektal kanserinin gelişme riski yüzde 9 yükseliyor. Kadınlarda ise aynı artışta, meme kanseri olma riski yüzde 11'e çıkıyor. Safra yolu sistemiyle ilgili kanserde ise bu oran yüzde 56'ya kadar yükseliyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'ndan Marc Gunter "Dünyada tüm vatandaşlar ve doktorlar, kansere karşı obezite konusunda dikkat etmesi gerekiyor. İnsanlara obezitenin sadece diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıklara değil pek çok kanser türüne de yol açtığını anlatmamız gerekiyor. Eğer aşırı kiloluysanız, hormonal ve metabolik yollarda çok sayıda kesinti olduğunu biliyoruz" dedi.

MERDİVENLERİ YÜRÜYEREK ÇIKIN

Araştırmayı değerlendiren İngiltere Kanser Araştırması'ndan Dr. Rachel Orritt ise bu araştırmaların çok katı ölçütler kullandığını ve birçok kanser tipinin obeziteyle nasıl birbirine bağlandığını ortaya koyduğunu anlattı. Obezitenin sigaradan sonra en büyük kanser nedeni olduğunu belirten Orritt "Asansör kullanmak yerine merdivenleri yürüyerek inip çıkmanız, en sevdiğiniz içecekleri şekersiz tercih etmeniz sağlıklı bir kilo vermenize ve kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir" önerisinde bulundu.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber