Türk-İş ve TİSK'ten ortak proje

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, OECD'nin ''Büyümeye Doğru 2007'' isimli raporunu eleştirerek, ''OECD raporunu Türkiye'nin sosyal barışına dinamit olarak görüyorum'' dedi.

Türk-İş ve TİSK arasında ''Yerel Düzeyde İş Gücü Piyasasını İzleme ve Yönlendirme Mekanizmalarının Etkinleştirilmesi Projesi'' başlatıldı. Projenin tanıtımı dolayısıyla Sheraton Otel'de toplantı düzenlendi.

Salih Kılıç, burada yaptığı konuşmada, proje kapsamında, 6 ilde işçi ve işveren temsilcilerinin iş gücü piyasasına ilişkin verilerin toplanması, değerlendirilmesi konularında çalışmalar yapıp, eğitimden geçirileceğini söyledi.

Projenin sosyal diyaloğun geliştirilmesi hedefine de katkı sunacağına inandığını dile getiren Kılıç, sorunların çözümünde sosyal diyaloğun kalıcı hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Rekabet şartlarını düşük ücret ve sağlıksız çalışma koşullarında aramanın ülke ekonomisine ve sosyal yapıya zarar verdiğini vurgulayan Kılıç, ekonomik büyümenin de daha çok istihdam yaratacak, eşitliği sağlayacak bir makro ekonomik politikaya sağlanması gerektiğine işaret etti.

Kılıç, istihdam sorununun sosyal sorunları aşan bir boyuta geldiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bu durumu fırsat olarak gören bazı çevreler endüstriyel ilişkilerin dışına kaçışı kurtuluş olarak görmekteler. Bunu endüstriyel demokrasinin gerçekleşebilmesi açısından şansız bir gelişme olarak görmekteyiz. Bazı üniversiteler, bazı belediye başkanlıkları, bazı valiliklerde bu sorunu büyüten çevreler görmek bizi üzüyor.''

Ülkede anlamakta zorluk çektikleri gelişmeler yaşandığını ifade eden Kılıç, ''49 ilde teşvik uygulamasının olduğu bir ülkede yurt dışına fabrika götüren işverenler sorumluluktan kaçmaktadır. Oralara gitmelerini kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

-''OECD AYDA MI YAŞIYOR?''-

Salih Kılıç, OECD'nin ''Büyümeye Doğru 2007'' isimli raporuna eleştiriler yöneltti.

Rapordaki önerileri ''kabul etmelerinin mümkün olmadığını'' söyleyen Kılıç, raporda, Türkiye'de asgari iş gücü maliyetlerini düşürülmesi, iş güvencesi yasasının yeniden yapılandırılması, asgari ücret artış oranlarının azaltılması, asgari ücretin bölgelere göre belirlenmesi ve kıdem tazminatı seviyesinin düşürülmesi gibi önerilere yer verildiğini dile getirdi.

Raporda, ayrıca emekli maaşlarının düşürülmesi önerisine yer verildiğine işaret eden Kılıç, ''Emekli zaten sürünüyor. OECD ayda mı yaşıyor? Türkiye'nin şartlarını görmüyor mu? Biraz insaf. Kendi ülkelerinde her şeyi hak görecekler, bize gelince süründüren ücretlerde muameleyi reva görecekler...'' diye konuştu.

Kılıç, OECD ülkelerinin Türkiye'yi AB'ye aday ülke yerine, kendilerine pazar olarak gördüklerini savunarak, bu yüzden de Türkiye'nin iş gücü maliyetleriyle ilgilendiklerini dile getirdi. Kılıç, ''Bütün Avrupa fonları, İMKB'ye 'en yüksek faiz Türkiye'de' diye patır patır geliyorlar. Kendi emeklilik fonları iflas ettiğinden burada beslenip kendi fonlarını destekleyen kuruluşlardır bunlar'' dedi.

Bu tür önerileri hazmedemeyeceklerini ifade eden Kılıç, ''Sosyal barışı bozmaya OECD'nin hakkı yoktur. Hükümetle diyalog kurabilirler ama kamuoyuna deklarasyon yapamazlar. Onurumuzla da oynayamazlar'' diye konuştu.

Salih Kılıç, ''OECD'den talimat alarak bunları yapmaya kalkanların karşına dikileceklerini'' kaydetti.

Uluslararası kurum ve kuruluşların kendi görev alanlarında kalması gerektiğini vurgulayan Kılıç, OECD ve benzer kuruluşların Türkiye'nin işlerine ''burnunu sokması gerektiği'' yönünde görüş belirtti.

Kılıç, ''OECD raporunu Türkiye'nin sosyal barışına dinamit olarak görüyorum'' dedi.

-KUDATGOBİLİK'İN SÖZLERİ-

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, konuşmasında, sanayinin önünü açacak, istihdamı şahlandıracak, genç nüfusa istihdam olanakları yaratacak yeni oluşumların Türkiye'yi heyecanlandırıp, umutlandırdığını söyledi.

Projeyle yerel istihdam politikalarının oluşturulması ve bu konuda sosyal tarafların güçlü rol oynamasının hedeflendiğini anlatan Kudatgobilik, seçilen 6 pilot ilde en çok ihtiyaç hissedilen konu olan ''il düzeyinde iş gücü piyasası izleme ve değerlendirme modeli'' hazırlanacağını bildirdi. Kudatgobilik, bu modelin ilin iş gücü arz ve talebini verilerle ortaya koyarak ''İl İstihdam Raporu''na temel teşkil etmesini amaçladıklarını kaydetti.

Kudatgobilik, 6 milyonu geçen birikmiş işsizin yanı sıra iş gücü piyasasına her yıl giren 750-800 bin gencin istihdam edilmeyi beklediğine işaret ederek, ''İstihdam sorunu bugünün ve yarının en önemli sorunu olmaya devam edecek'' diye konuştu.

İşsizliği önleyebilmek için yerel iş piyasasının ihtiyaçlarının belirlenmesinin zorunluluk olduğunu vurgulayan Kudatgobilik, projenin daha sonra bütün illeri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber